Hyppää pääsisältöön

Edes Mestarien liigan finaalista ei selvitty ilman kyseenalaista filmaamista – miksi näytteleminen on osa jalkapalloa?

Useat huippujalkapalloilijat ovat kotoisin Etelä-Amerikan ja Etelä-Euroopan maista, joiden futiskulttureissa filmaaminen rinnastetaan asintuntijan mukaan oveluuteen.

Pepe on yksi maailman parhaista puolustajista. Mestarien liigan finaalissa hän päätyi kuitenkin otskoihin filmaamisensa vuoksi. // Kuva: EPA / Daniele Mascono

Lauantaina 28. toukokuuta pelattu jalkapallon Mestarien liigan finaaliottelu Real Madrid – Atlético Madrid oli upea matsi: tasainen ottelu eteni 1–1-lukemissa jatkoajalle ja aina rangaistuspotkukilpailuun saakka. Ottelun kruunasi monien rakastama ja lukuisten inhoama Cristiano Ronaldo, joka takasi rankkariosumallaan Realin voiton.

Urheilullisten huippuhetkien lisäksi ottelu tarjosi katsojille myös jalkapallon nurjaa puolta. Siitä vastasi Real Madridin toppari Pepe.

Pepe filmasi ottelun aikana kaksi kertaa samalla lapsellisella tavalla. Kummassakin tilanteessa Atlético Madridin pelaaja huitaisi Pepeä kevyesti poskelle kivuttoman näköisesti.

Huitaisuista vastasivat Felipe Luis...

...ja Yannick Carrasco.

Mikäli Pepe ei kärsi kipuyliherkkyydestä, tilanteet eivät tuottaneet sellaista tuskaa kuin hänen ilmeensä ja eleensä antavat ymmärtää. Jos Pepe taas kärsii kipuyliherkkyydestä, hänen ei tulisi harrastaa jalkapalloa.

Rikettä saa korostaa

Filmaaminen

Filmaaminen on urheilumaailman termi näyttelemiselle. Se tarkoittaa esimerkiksi tahallista kaatumista tai teeskenneltyä loukkaantumista tilanteessa, jossa haetaan omalle joukkueelle etua tai yritetään saada vastustajan pelaajalle varoitus. Filmaamisella voidaan myös yrittää pelata aikaa.

Miksi Pepe päätti olla epäurheilijamainen ja filmasi noin selvästi?

Luultavasti hän halusi toiminnallaan sekä ärsyttää vastustajaa että saada tuomarin antamaan Felipe Luisille ja Carrascolle varoitus.

- Tuo mitä Pepe harrasti, oli ala-arvoista ja vähän säälittävää, Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija ja Palloliiton aluevalmentaja Erkka V. Lehtola kommentoi YleX:lle.

Vaikka Lehtola on pepemäistä filmaamista vastaan, hän hyväksyy rikkeiden korostamisen, jos se tehdään oikein ja hyvän maun rajoissa.

- Jos pelaajaa selvästi rikotaan ja hän tehostaa rikettä tullakseen huomatuksi tai varmistaakseen, että erotuomari näkee rikkeen, kyse ei ole mielestäni filmaamista, vaan rikotun pelaajan oikeudesta, Lehtola sanoo.

Tehostaminen ei asiantuntijan mukaan ole sitä, että pelaaja jää pienen rikkeen vuoksi maahan vääntelehtimään tai "tekemään kuolemaa" kentän pintaan. Rikkeestä ei pidä tehdä pahempaa kuin se oli.

- Jos haluaa nostaa vihellyksen todennäköisyyttä, niin mulle se ei ole filmaamista tai mitään rikollista puuhaa, Lehtola kertoo.

Lehtolan mukaan on myös tilanteita, joissa pelaajien on järkevää kaatua jopa ilman kosketusta. Tällaiset tilanteet liittyvät pelaajan itsesuojeluun: jos näkee, että vastustajan pelaaja tulee holtittomalla vauhdilla taklaamaan väärin, on syytä hypätä pois alta. Sekin on Lehtolan mukaan kaukana filmaamisesta.

- Parhaimmat erotuomarit kyllä näkevät, että jos tulee palloon piittaamattomasti tai kohtuutonta voimaa tai vauhtia käyttäen. Silloin kyseessä on rike vaikka ei osuisi pelaajaan.

Filmaaminen on osa tiettyjen maiden jalkapallokulttuuria

Monet suomalaiset voivat yhtyä Lehtolan mielipiteeseen siitä, että Pepen filmaamiset Mestarien liigan finaalissa olivat ala-arvoisia suorituksia. Kaikissa kulttuureissa näin ei kuitenkaan välttämättä ajateltaisi: Lehtolan mukaan etenkin Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa filmaaminen saatetaan rinnastaa oveluuteen ja se käsitetään pelin osa-alueena.

Valtaosa maailman parhaista jalkapalloilijoista tulee juuri Etelä-Amerikasta tai Etelä-Euroopasta. Esimerkiksi juuri Pepe on kotoisin Brasiliasta.

Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa filmaaminen saatetaan rinnastaa oveluuteen ja se käsitetään pelin osa-alueena.

Suomessa tai esimerkiksi Brittien saarella asenne filmaamiseen on asiantuntijan mukaan toinen: Britanniaan siirtyneet eteläisistä maista kotoisin olevat pelaajat ovat joutuneet muuttamaan pelityyliään, jotta he tulevat toimeen tuomarilinjan, vastustajan ja jopa oman joukkueensa fanien kanssa.

Kulttuurikysymys voi olla samalla yksi syy siihen, miksi esimerkiksi jääkiekossa filmaamista tapahtuu – ainakin ihmisten mielikuvissa – jalkapalloa vähemmän. Jääkiekon huippumaat kuten Suomi, ovat niitä maita, joiden kulttuuriin filmaus ei jalkapallossakaan juuri kuulu.

Miten filmaus saadaan kuriin?

Mestarien liigan finaalipeli kuvattiin käyttämällä 41 kameraa. Kentällä on lähes mahdotonta tehdä rikettä tai filmausta, joka ei selviäisi hidastuskuvista. Lehtolan mukaan selkeistä filmauksista, kuten Pepen tempuista, tulisi antaa sanktioita jälkikäteen.

- Ilman muuta. Jos hän tietää, että voi tulla seuraamuksia jälkikäteen, niin tuollainen toiminta vähenee – etenkin jos haluaa pelata futista huipputasolla.

Myös tuomareilla on oma vastuunsa filmaamisen kitkemisestä. Kiihkeässä pelitilanteessa tuomarin on pystyttävä silmänräpäyksessä tulkitsemaan, oliko kyseessä filmaus vai ei. Se on haastavaa, mutta sitä vartenhan tuomarit kentällä ovat.

- Jos kentällä on huipputason erotuomareita, niin pelaajilla on vähemmän tarvetta korostaa rikkeitä, koska erotuomari osaa muutenkin puuttua systemaattisesti virheisiin, Lehtola sanoo.

Lisää mahdollista filmaamista on luvassa 10. kesäkuuta alkaen, jolloin jalkapallon EM-kilpailut käynnistyvät Ranskassa. Yle näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Tsekkaa otteluohjelma Yle Urheilun verkkosivuilta!

Muokattu 30.5. klo 20:01 lisätty Ingressiin, että kyseessä on asiantuntijan mielipide. Ingressistä myös poistettu väite, jonka mukaan filmausta pidettäisiin arvossa.

Lue myös:

Leicester voitti Valioliigan ja kaikki menivät sekaisin – mutta ovatko nämä urheilumestaruudet vielä yllättävämpiä?

Nuori Zlatan on kusipää, jota koko Ruotsi rakastaa

Palloliiton puheenjohtaja EM-kisahausta: Suomi ei järjestäjämaana pääsisi automaattisesti kilpailemaan

Jenni ”Jenspa” Poikeluksen kiekkoselostuksesta tuli nettihitti – katso yli 500 000 katsojaa kerännyt video

10 finaalipeliä, 8 tappiota – miksi Suomi ei pärjää jääkiekon MM-loppuotteluissa?