Hyppää pääsisältöön

Tuhat kuvaa liito-oravasta – tarina salaperäisestä yön liitäjästä

Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä.
Liito-orava on suomalaismetsien myyttinen laji. Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä. Kuva: Benjam Pöntinen / Mandart Yle TV1,tuhat kuvaa liito-oravasta

TV1 lauantaina 16.2.2019 klo 13.35 - 14.05, Areenassa

Tuhat kuvaa liito-oravasta on kertomus salaperäisestä yön liitäjästä ja luontokuvaaja Benjam Pöntisestä, joka menetti sille sydämensä. Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella.

Pöntinen etsi vuosien ajan liito-oravia satojen kilometrien säteeltä, kunnes teki löydön omalta pihaltaan. Nyt hän on ottanut liito-oravan sydämenasiakseen.

Luontokuvaaja tallentaa liito-oravien elämää ja tarkkailee niiden yhä ahtaammaksi käyvää elinympäristöä. Hän on rakentanut lukemattomia pesimispönttöjä turvatakseen edes joidenkin liito-oravien onnistuneen pesinnän.

"Olen nähnyt liito-oravan liitävän satoja kertoja, mutta silti jokainen liito saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä", Pöntinen kertoo. Hän on onnistunut ottamaan liito-oravasta kuvia, jotka ovat menestyneet suurissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Luontoelokuvassa nähdään harvinaislaatuista materiaalia muun muassa liito-oravan pesän kätköistä.

Kuvaus: Harri Paavola ja Benjam Pöntinen. Ohjaus: Harri Paavola ja Pekka Mandart. Tuotanto: Mandart Production, 2002. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.