Hyppää pääsisältöön

Tuhat kuvaa liito-oravasta – tarina salaperäisestä yön liitäjästä

Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä.
Liito-orava on suomalaismetsien myyttinen laji. Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä. Kuva: Benjam Pöntinen / Mandart Yle TV1,tuhat kuvaa liito-oravasta

TV1 lauantaina 16.2.2019 klo 13.35 - 14.05, Areenassa

Tuhat kuvaa liito-oravasta on kertomus salaperäisestä yön liitäjästä ja luontokuvaaja Benjam Pöntisestä, joka menetti sille sydämensä. Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella.

Pöntinen etsi vuosien ajan liito-oravia satojen kilometrien säteeltä, kunnes teki löydön omalta pihaltaan. Nyt hän on ottanut liito-oravan sydämenasiakseen.

Luontokuvaaja tallentaa liito-oravien elämää ja tarkkailee niiden yhä ahtaammaksi käyvää elinympäristöä. Hän on rakentanut lukemattomia pesimispönttöjä turvatakseen edes joidenkin liito-oravien onnistuneen pesinnän.

"Olen nähnyt liito-oravan liitävän satoja kertoja, mutta silti jokainen liito saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä", Pöntinen kertoo. Hän on onnistunut ottamaan liito-oravasta kuvia, jotka ovat menestyneet suurissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Luontoelokuvassa nähdään harvinaislaatuista materiaalia muun muassa liito-oravan pesän kätköistä.

Kuvaus: Harri Paavola ja Benjam Pöntinen. Ohjaus: Harri Paavola ja Pekka Mandart. Tuotanto: Mandart Production, 2002. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Kommentit