Hyppää pääsisältöön

Tuhat kuvaa liito-oravasta – tarina salaperäisestä yön liitäjästä

Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä.
Liito-orava on suomalaismetsien myyttinen laji. Kertomus salaperäisestä yön liitäjästä, jolle luontokuvaaja menetti sydämensä. Kuva: Benjam Pöntinen / Mandart Yle TV1,tuhat kuvaa liito-oravasta

TV1 lauantaina 16.2.2019 klo 13.35 - 14.05, Areenassa

Tuhat kuvaa liito-oravasta on kertomus salaperäisestä yön liitäjästä ja luontokuvaaja Benjam Pöntisestä, joka menetti sille sydämensä. Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella.

Pöntinen etsi vuosien ajan liito-oravia satojen kilometrien säteeltä, kunnes teki löydön omalta pihaltaan. Nyt hän on ottanut liito-oravan sydämenasiakseen.

Luontokuvaaja tallentaa liito-oravien elämää ja tarkkailee niiden yhä ahtaammaksi käyvää elinympäristöä. Hän on rakentanut lukemattomia pesimispönttöjä turvatakseen edes joidenkin liito-oravien onnistuneen pesinnän.

"Olen nähnyt liito-oravan liitävän satoja kertoja, mutta silti jokainen liito saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä", Pöntinen kertoo. Hän on onnistunut ottamaan liito-oravasta kuvia, jotka ovat menestyneet suurissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Luontoelokuvassa nähdään harvinaislaatuista materiaalia muun muassa liito-oravan pesän kätköistä.

Kuvaus: Harri Paavola ja Benjam Pöntinen. Ohjaus: Harri Paavola ja Pekka Mandart. Tuotanto: Mandart Production, 2002. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.