Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja esittää kiistellyn dokumentin alas ammutusta malesialaiskoneesta

Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen jäänteitä
Itä-Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen jäänteitä heinäkuussa 2014 Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen jäänteitä Kuva: BBC mh17, ukraina,

Malesian Airlinesin lentokone MH-17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa kapinallisten valvomalla alueella heinäkuussa 2014. Länsimaat ovat syyttäneet alasampumisesta Venäjän tukemia sepratisteja. Venäjällä taas on syytetty muun muassa Ukrainan armeijaa. Ulkolinja esittää vilkasta keskustelua herättäneen BBC:n dokumentin, joka käy läpi eri versioita tapahtuneesta. Venäjällä BBC:n dokumenttia on hyödynnetty propagandamielessä.

Alas ammutun malesialaiskoneen kohtaloa on tutkittu kohta kaksi vuotta. Hollannissa on tehty erillinen tutkimus koneen putoamissyystä. Samaan aikaan on käynnissä rikostutkinta syyllisten selvittämiseksi. Hollantilaistutkimuksen mukaan kone ammuttiin alas maasta laukaistulla venäläisvalmisteisella BUK-ohjuksella. Saksan ja Yhdysvaltain tiedustelulähteet syyttivät tuoreeltaan ampumisesta Venäjän tukemia separatisteja ja vierittivät syytä Venäjälle, koska ohjuslavetti oli tiedustelutiedon mukaan sieltä peräisin. Samaan tulokseen on päätynyt myös riippumaton Bellingcat-tutkimusryhmä, joka on jäljittänyt ja dokumentoinut BUK-ohjuslavetin matkan Venäjän puolelta Itä-Ukrainaan. Bellingcatin mukaan BUK-järjestelmää käyttivät venäläiset sotilaat.

Venäjällä on puolestaan kiistetty läntiset tutkimustulokset ja esillä on pidetty lukuisia vaihtoehtoisia teorioita. Venäläismediassa alasampumisesta on syytetty Ukrainaa. On väitetty, että ohjus laukaistiin Ukrainalaisesta BUK-järjestelmästä. Toisen teorian mukaan koneen olisi ampunut alas ukrainalainen hävittäjä tarkoituksenaan mustamaalata Venäjää ja separatisteja.

Ulkolinjassa esitettävä BBC:n dokumentti Kuka pudotti MH17 -lennon? käy läpi eri teorioita. Ohjelmassa esitellään laajasti myös Venäjän suosimia versioita ja esitellään myös salaliittoteoria, jonka mukaan koneen alasampumisen taustalla olisi Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA.

Dokumentin lähestymistapa on käsitellä eri teorioita samanarvoisina. Tämä aiheutti tuoreeltaan vilkasta keskustelua ja syyttelyä koska ohjelmaa käytettiin tehokkaasti hyväksi Venäjän propagandassa. Useissa venäläisissä tiedotusvälineissä sivuutettiin Venäjän syyllisyyteen viittaavat hollantilaistutkimukset ja nostettiin esiin vain Ukrainaa koskevat teoriat ja väitettiin vääristelevästi, että BBC:n mukaan Ukraina olisi malesialaiskoneen alasampumisen takana.

BBC oikoi tuoreeltaan venäläismedian vääristelyä. Lännessä taas kummasteltiin BBC:n tapaa verrata virallisia tutkimuksia epämääräisiiin salaliittoteorioihin. Saksalaisen Deutsche Wellen venäjänkielinen toimitus luonnehti jutussaan BBC:n dokumenttia faktan ja fantasian sekoitukseksi.

BBC:n mukaan dokumentti on tasapuolinen ja asiallinen.

The Conspiracy Files: Who Shot Down MH17? Tuotanto: BBC, Britannia, 2016.
Ulkolinja: Kuka pudotti MH17-lennon?

TV1 torstaina 2.6.2016 klo 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 8.6. klo 22.35
Yle Areenassa 30 päivää

Marko Lönnqvist

Lue myös - yle.fi:stä poimittua