Hyppää pääsisältöön

Vain elämää -analyysi uudelle kaudelle: Chisu tekee vesalat ja Mikael Gabriel itkettää aivan uutta yleisöä

Vain elämää -kaudelle mahtuu tälläkin kertaa pari jokeria. Vai osasitko muka arvata, että yksi laulajatähdistä on Mikko Kuustonen?

Mikael Gabriel on yksi viidennen Vain elämää -kauden tähdistä. // Kuva: Promokuva/Nelonen

Vain elämää on ollut muutaman vuoden ajan yksi Suomen suurimpia musiikki-ilmiöitä, joka yhdistää koko kansaa. Viidennen kauden artistivalinnat julkaistiin tänään maanantaina. Näkemättä ainuttakaan jaksoa voidaan jo hieman spekuloida tulevaa kautta.

Tätä kaikkea on todennäköisesti luvassa viidennellä Vain elämää -kierroksella:

Mikael Gabriel itkettää pian myös mummoja    

26-vuotias Miklu tulee olemaan vanhemmalle ikäryhmälle täysin uusi artisti. Tämä on räppärille todellinen näytönpaikka: osaako nuori räppäri käyttää tilaisuuden hyväkseen eli kykeneekö hän nousemaan sille kuuluisalle seuraavalle tasolle?

Asiaan vaikuttaa olennaisesti se, miten biisiversioinnit onnistuvat. Mikael Gabriel on karismaattinen esiintyjä, muttei kaikkein teknisin räppäri tai laulaja. MG osallistui vuonna 2007 Idolsin koelauluihin, muttei päässyt jatkoon. Vielä tuohon aikaan MG kokeili laulajaksi ryhtymistä, mutta koelaulujen jälkeen hän päätti ryhtyä räppäriksi. Uusilla kappaleillaan Miklu on taas lisännyt laulettujen vokaalien osuutta.

Musiikin lisäksi Vain elämää -ohjelmassa tärkeää on koskettava tarina, ja sitä Miklulta ei puutu.

Mikael Gabrielin vaikea lapsuus itkettää varmasti tv-yleisöä, sillä hänen taustansa tietää entuudestaan todennäköisesti vain nuori kohderyhmä. MG oli 14-vuotias, kun hänet huostaanotettiin kasvatuskotiin Kainuuseen.

Miklu tekee kaupallista räppiä nuorille, mutta samalla hänen imagoonsa kuuluu pahan pojan asenne. Hyvä resepti suureen suosioon: onkohan Miklu varannut jo Hartwall Arenan?

Mikael Gabriel // Kuva: Yle / Derrick Frilund

Chisu on tämän kauden Vesala

Chisu on uuden kauden selkein valinta. On oikeastaan ihme, ettei monilahjakkuus ole aiemmin tähdittänyt suosittua musiikkiohjelmaa.

Chisulla on runsaasti materiaalia, jota muut artistit voivat versioida Hirvensalmella, kuten esimerkiksi Mun koti ei oo täällä, Vapaa ja yksin sekä Baden-Baden. Hän on upea esiintyjä ja erittäin lahjakas muusikko, joka tekee ja tuottaa itse kappaleensa. Chisu tulee todennäköisesti olemaan ikään kuin tämän kauden Vesala, joka häikäisee kaikki persoonallisilla vedoillaan.

Chisu tuottaa itse kappaleensa. // Kuva: Yle

Suvi Teräsniska tekee näyttävän paluun

Warner Music on suunnitellut Suvi Teräsniskan paluun äitiyslomalta parrasvaloihin erinomaisesti: iskelmätähti on itsestään selvä valinta Vain elämää -tähtikaartiin.

Levy-yhtiöllä on Vain elämää -show’ssa suuri merkitys: Warner Music julkaisee Vain elämää -levyt ja Warner Music Live tuottaa areenakonsertit.

Yhteensä ohjelmassa on esiintynyt aiemmilla kausilla 28 tähteä, joista 14 eli puolet on Warnerin artisteja.

Ensi syksynä ohjelmassa esiintyy kolme Warnerin laulajaa eli jälleen noin puolet.

Mutta kyllä Teräsniska kuuluu ohjelmaan jo ihan hittirepertuaarinsa vuoksi: 27-vuotiaalta laulaja aloitti soolouransa jo vuonna 2007.

Suvi Teräsniska // Kuva: Warner Music / Aki Roukala

Sanavalmis tv-panelisti Mikko Kuustonen on myös muusikko

Lähinnä tv-panelistina viime aikoina kunnostautunut Kuustonen on yllättävin valinta Vain elämää -ohjelmaan. Hän osaa epäilemättä tehdä hyvää tv:tä, kuten Hyvät ja huonot uutiset ja Pop’n’ Roll osoittavat, mutta kuka muistaa enää Kuustosen kappaleita? Aivan, jouduit todennäköisesti googlaamaan.

Ehkä tämän ohjelman jälkeen nuoremmatkin katsojat oppivat, että Mikko Kuustonen on myös muusikko, joka tunnetaan muun muassa kappaleista Enkelit lentää sun uniin, Aurora ja Jerusalemiin.

Mikko Kuustonen. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Timanttinen suomirock-legenda Hector vakuuttaa

Hectoria on tiettävästi kosiskeltu sarjaan alusta asti, mutta mestari ei ole suostunut aiemmin tv-kameroiden eteen. Hector tuo väistämättä arvokkuutta ja uskomattoman katalogin Hirvensalmelle.

Hectorin ensimmäinen täyspitkä sooloalbumi Nostalgia julkaistiin vuonna 1972. Seuraavana vuonna ilmestynyttä Herra Mirandosta myytiin jo timanttilevyn arvoisesti eli yli 70 000 kappaletta. Se on erittäin kova saavutus ottaen huomioon, että tuohon aikaan ei ollut striimauslukuja, joita olisi voinut lisätä myyntilukuihin. Myös muut Hectorin albumit ovat olleet myyntimenestyksiä.

Hectorilla on runsaasti hittejä, joista valita, mutta kaikkein mielenkiintoisinta on kuulla, kuka esittää Lumi teki enkelin eteiseen -klassikon.

Muut voivat sitten taistella esimerkiksi kappaleista Ake, Make, Pera ja mä, Asfalttiprinssi, Nostalgia, Mandoliinimies, Juodaan viinaa ja Kuunnellaan vaan taivasta.

Hector keskustelee mielellään Jumalasta, joten hän saattaa tuoda erittäinkin henkeviä ja mielenkiintoisia keskusteluja illallispöytään.

Nuori Hector. // Kuva: Yle

Lauri Tähkä jakaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen

Muut laulajat voivat valita Lauri Tähkän tuotannosta sekä soolobiisejä että Elonkerjuu-aikojen murrehittejä. Karismaattinen iskelmätähti jakaa taatusti mielipiteitä, kuten ison tähden kuuluukin. Kovassa kunnossa olevan Lauri Tähkän päivänä todennäköisesti urheillaan.

Tähkän aikaisempi yhtye Elonkerjuu on ollut vuosia Suomen kansan suursuosikki esimerkiksi Emma Gaalan yleisöäänestyksessä. On mielenkiintoista kuulla, miten Tähkä kertoo Satulinnassa erostaan Elonkerjuusta.

Lauri Tähkä.

Anna Puu palaa telkkariin

Anna Puu on karistanut ansiokkaasti Idols-leimansa vuosien varrella. Varmaan juuri tästä syystä häntä ei ole nähty aiemmin Vain elämää -ohjelmassa. Voi nimittäin olla, että hän on aivan tarkoituksella pysytellyt pois tosi-tv:stä.

Laulajalla on lukuisia hittejä, jotka sopivat Vain elämää -ohjelmaan, mutta hänen valintansa yllättää levy-yhtiön takia. Anna Puu nimittäin levyttää verrattain pienelle Fried Musicille.

Anna Puun rakkauslaulut ovat helposti versioitavissa ja sopivat varmasti monen suuhun. Muiden laulajien versiot Puun kappaleista ovat myös erittäin potentiaalisia tulevia radiohittejä. Olisi esimerkiksi hauskaa, jos suomirockin suurmies Hector versioisi Nuori Loiri -kappaleen.

Anna Puu // Kuva: Teemu/YleX

Lue myös:

Nelonen paljasti uudet Vain elämää -tähdet: räppärinä Mikael Gabriel