Hyppää pääsisältöön

Jakso 12: Tunteiden verkko

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Vuorovaikutus verkossa herättää meissä samanlaisia tunteita kuin keskustelu kasvokkain verkon ulkopuolella. Miksi ihmeessä nettikeskustelu on kuitenkin niin hankalaa ja miksi keskustelu verkossa kärjistyy niin helposti huudoksi? Vikasietotilan tunnejaksossa nörttimiehet Kari, Olli ja Panu pohtivat digitaalisen ympäristön erityishaasteita ymmärretyksi tulemiselle.

Asiantuntijavieraana jaksossa haastatellaan kognitiivisen neurotieteen tutkijaa Katri Saarikiveä, joka on ollut kehittämässä tunteet huomioivia verkkokeskustelun apukilkkeitä.

Jakson lopussa annetaan vinkkejä sähköpostiviestien lähettämiseen ja kesäloman kestävään kirjoitustyökaluun. Lisäksi Olli kertoo, kuinka lämpimiä tunteita hänessä herättävät verkkosivujen chumbox-osiot.

Palaute: kommentoi tuonne alas, lähetä sähköpostia osoitteeseen vikasietotila@yle.fi tai twiittaa tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

Linkit

Tällainen on chumbox (kuva)

Vikasietotila

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot