Hyppää pääsisältöön

Jakso 12: Tunteiden verkko

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Vuorovaikutus verkossa herättää meissä samanlaisia tunteita kuin keskustelu kasvokkain verkon ulkopuolella. Miksi ihmeessä nettikeskustelu on kuitenkin niin hankalaa ja miksi keskustelu verkossa kärjistyy niin helposti huudoksi? Vikasietotilan tunnejaksossa nörttimiehet Kari, Olli ja Panu pohtivat digitaalisen ympäristön erityishaasteita ymmärretyksi tulemiselle.

Asiantuntijavieraana jaksossa haastatellaan kognitiivisen neurotieteen tutkijaa Katri Saarikiveä, joka on ollut kehittämässä tunteet huomioivia verkkokeskustelun apukilkkeitä.

Jakson lopussa annetaan vinkkejä sähköpostiviestien lähettämiseen ja kesäloman kestävään kirjoitustyökaluun. Lisäksi Olli kertoo, kuinka lämpimiä tunteita hänessä herättävät verkkosivujen chumbox-osiot.

Palaute: kommentoi tuonne alas, lähetä sähköpostia osoitteeseen vikasietotila@yle.fi tai twiittaa tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

Linkit

Tällainen on chumbox:

Vikasietotila

Kommentit
 • Digitreenit: Windows 10 tutuksi - tässä 10 vinkkiä sen tehokäyttöön

  Lue nämä vinkit niin saat Windows 10:stä enemmän irti.

  Siirtyminen Windows 10:een käyttöjärjestelmän vanhemmista versioista on helppoa. Se ei välttämättä vaadi uusien taitojen opettelemista. Siksi saattaakin unohtua, että se toi mukanaan monia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa esitellään niistä kymmenen, joiden avulla saat Windows 10:stä enemmän irti.

 • Ääni on toinen, uusi maailma

  Äänillä voi muuttaa kuvan tunnelman.

  Äänimaailma muuttaa kaiken. Äänillä - esimerkiksi musiikilla - voi muuttaa kuvan tunnelman. Äänellä voi tulkita kuvaa ja vaikuttaa katsojan tunteisiin voimakkaasti. Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen.

 • Viestit ovat valintoja

  Viesti koostuu viestin laatijoiden valinnoista.

  Kaikki, mitä eri medioista näemme, kuulemme tai luemme näemme, on monien vlintojen tulosta. Kannattaa pysähtyä pohtimaan näitä valintoja tutunkin viestin äärellä – lopputulos voi yllättää. Eri ihmiset lukevat mediaa eri tavalla, eikä yhtä ja oikeaa tulkintaa tietenkään ole. Jokainen voi kuitenkin treenata omaa medialukutaitoaan. Mediataju on valmius, jota voi kehittää koko eliniän.

Media- ja digitaidot