Hyppää pääsisältöön

Virsistä, lohikäärmeistä ja nahasta – niistäkin on kesäkumibiisit tehty

Kollaasi Kesäkumin historiasta. Katri Ylander ja Superjanne (kuva Heli Sorjonen), vuoden 2015 kesäkumeja (kuva: Julius Konttinen), kampanjan kehittäneet Eve Mantu ja Jusu Lounela kumeissa vuonna 1995 (kuva: Päivi Bourdon), Sami Aaltonen suussaan kesäkumi
Kesäkumeja ovat tyrkyttäneet useat artistit ja radioäänet vuosien saatossa. Kollaasi Kesäkumin historiasta. Katri Ylander ja Superjanne (kuva Heli Sorjonen), vuoden 2015 kesäkumeja (kuva: Julius Konttinen), kampanjan kehittäneet Eve Mantu ja Jusu Lounela kumeissa vuonna 1995 (kuva: Päivi Bourdon), Sami Aaltonen suussaan kesäkumi Kuva: Yle/Kollaasi Juhana Säilynoja Kesäkumibiisi,Katri Ylander,Eve Mantu,jusu lounela,Sami Aaltonen,Paula Vesala & Mira Luoti (PMMP),Paula Vesala,Mira Luoti,Tiktak,Mikko "Peltsi" Peltola,Petra Gargano

Radiomafia ja YleX ovat kertoneet turvallisen seksin ilosanomaa kesäkumibiisien avulla vuodesta 1996. Biisejä ovat esittäneet niin huippusuositut tähdet kuin yhden sinkun erikoiskokoonpanotkin. Kaikki alkoi esiintyjästä nimeltä Reino syö akryylimassaa.

Kesäkumikampanjan keksivät Radiomafian toimittajat Eve Mantu ja Jusu Lounela vuonna 1995. Mannun mukaan kyse oli päähänpistosta. Mantu ja Lounela kertoivat kampanjan alkuajoista YleX:n haastattelussa vuonna 2015. Yhteistyökumppaniksi kampanjaan tuli Suomen Punainen Risti.

Mietittiin, mikä tuote kiinnostaisi nuoria. No, seksi kiinnostaa ja siihen liittyy turvaseksi. Ajateltiin, että Kesäkumi voisi olla hyvä jakotuote.― Jusu Lounela YleX:n haastattelussa 2015

Reino syö akryylimassaa -yhtyeen Kumia ja nahkaa -niminen kappale ilmestyi keväällä 1996. Lounela oli pyytänyt Raptori-yhtyeen Ismo "Izmo" Heikkilää tekemään laulun seksivalistuskampanjaan. Biisi syntyi nopeasti studiossa eikä sitä koskaan esitetty livenä. Mukaan pyydettiin Movetronin laulaja Päivi Lepistö. Heikkilän kanssa kappaleen sävelsi Raptorin Juho "Jufo" Peltomaa.

YleX:n Sofia Thurén haastatteli Heikkilää ja Lepistöä vuonna 2015. Kappaleen kuunteleminen 19 vuoden jälkeen "hävetti vähän" Heikkistä.

Seuraavana vuonna kesäkumibiisin esitti Nuoret kemistit ja Nylon Beat. Nuoret kemistit oli huhujen mukaan koottu Apulannan ja Juustopäiden soittajista, mutta vielä vuonna 2015 Apulannan Toni Wirtanen ei halunnut vahvistaa huhuja. Kesägummitus-nimistä biisiä ei myöskään esitetty koskaan livenä, mutta myös Wirtanen muisteli kappaleen tekoa YleX:lle.


Reipas meno jatkui vuoden 1998 kesäkumibiisissä, sillä sen esitti punk-yhtye Klamydia. Biisi Onnesta soikeena kertoi suorasukaisesti turvaseksistä. YleX:n haastattelussa vuonna 2015 bändin keulahahmo Vesku Jokinen kertoi, että biisin sanoitukset syntyivät puolessa tunnissa.

Jos ruvetaan laulamaan Kesäkumista, siinä lauletaan panemisesta ja sanotaan, että kannattaa suojata itsensä, kun menee panemaan. Vähän hienommin sanoin tietysti.― Vesku Jokinen

Juustopäät esitti vuoden 1999 kesäkumibiisin Kumimuumin. Tuon biisin nauhoitus jäi bändin viimeiseksi pitkään aikaan, sillä Juustopäät jäi vuosikausien tauolle 1999. Sanoitus kappaleeseen löytyi kilpailun kautta. Tuon kilpailun voitti Seminaarimäen mieslaulajista tuttu Turkka Saarikoski.

Uudelle vuosituhannelle saavuttaessa kesäkumibiisi löysi uuden genren, kun räppäri Seremoniamestari (myöhemmin Sere) eli Matti Huhta esitti yhdessä Anninan kanssa Vinyyliä ja kumia -biisin.

"Olen konkreettinen tyyppi, vähän huono metaforien kanssa. Otin toimeksiannon kirjaimellisesti, että jumalauta, tässä pitää valistaa", Huhta muisteli vuonna 2015.

Vuonna 2001 jatkettiin hiphopin maailmassa, kun nu-metal–yhtye KMA ja Kwanista tuttu Mc Mariko valistivat nuorisoa Kuuma kissa -kappaleella.

"Tuli vähän punaset kasvot, eikä vain näistä studion valoista", kertoi KMA:n kitaristi ja myöhemmin taiteilijanimellä Lieminen tunnettu Jaakko Luomanen kuunnellessaan kappaletta vuonna 2015.


2000-luvun alun hiphop-putki jatkui vuonna 2002, kun kesäkumibiisin Tuu mun uniin esittivät Rockin' Da North ja Janina Frostell (myöhemmin Fry). Frostellia pyydettiin mukaan levy-yhtiön kevätjuhlissa.

"Aika kieli poskessa. Ajattelin, että okei, jos tämä kerran mennyt levy-yhtiöllä läpi mä heittäydyin siihen rooliin", Frostell muisteli laulun sanoituksia.

Vuonna 2003 Radiomafiasta tuli YleX ja uuden kanavan kunniaksi kesäkumibiisiin haettiin uusi nouseva kykybändi Mordor Boys. Artisti, jonka oli tarkoitus tehdä sen vuoden kesäkumibiisi, perui viime hetkellä. Pelastajaksi keksittiin radiotoimittajien Olli Juneksen, Juha Lahden ja Tomi Saarisen bändi, joka oli keskittynyt tekemään ritariaiheisia kappaleita lähinnä vitsillä.

YleX:n henkilökuntaa oli mukana myös vuoden 2004 kesäkumibiisissä, kun juontajat Mikko "Peltsi" Peltola ja Juuso Myllyrinne hölisivät Tiktakin Oma syy -kappaleen taustalle. Peltola muisteli vuonna 2015, että äänitystilanteessa he Juuson kanssa juttelivat niitä näitä vartin verran ja keräsivät siitä hyvät Teosto-korvaukset.

Kappaleen ensiesittäminen YleX Popissa oli erityinen Tiktakin laulaja Petra Garganolle, sillä se avasi bändin ensimmäisen festarikiertueen aikuisina.

Vuoden 2005 kesäkumibiisin esitti PMMP. Yhtyeen Mira Luoti luonnehti Kumivirsi-kappaletta The Curen ja Leevi & the Leavingsin kuuloiseksi "täydelliseksi biisiksi". Kappaleesta tulikin todella suosittu, ja yleisö toivoi sitä aina keikoilla. Bändin toinen laulaja Paula Vesala ei kuitenkaan tahtonut esittää Kumivirttä juuri laisinkaan, Luoti kertoi haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2006 kesäkumibiisin esitti helsinkiläisyhtye Smak, jonka jäsenet olivat vasta yläasteella, kun bändiä pyydettiin tekemään Antaa palaa vaan -kappale. YleX:n videohaastattelussa laulaja Kalle Lindroth muisteli YleX Popin keikkaa, jolla biisi ensimmäisen kerran esitettiin. Hänellä oli kova kuume ja vettä satoi rajusti, silti keikka oli yksi parhaista. Laulun sanoituksista Lindroth kertoi YleX:n nettisivuilla.

Niissä sanoissa on pikkupojan unelmointia enemmänkin kuin kokeneen konkarin paatunutta fiilistelyä. Ne olivat meillekin uusia asioita siihen aikaan. Ei ollut niin yleistä, että ilta päättyy itse aktiin.― Smakin laulaja Kalle Lindroth

Antti Tuisku ja Mariska esittivät Hyppää kyytiin -kesäkumibiisin vuonna 2007. House-biisi kertoi Tuiskun mukaan köykäisen ja kevyen tarinan seksistä.

"Baariin ja sieltä tyyppi messiin ja jatkoille. Kunhan on kumit mukana." YleX:n haastatteluvideolla Tuisku myös muistelee, kuinka koulussa opetettiin kondomin käyttöä banaanin avulla.

Vuoden 2008 kesäkumibiisi pyydettiin Pariisin keväältä, joka tuolloin käsitti vain Arto Tuunelan. Tuunela teki biisin, mutta solisteiksi hän pyysi Idols-ohjelmasta laulutähdeksi nousseen Katri Ylanderin ja räppäri SuperJannen. Tuunela itse ei halunnut esittää kappaletta livenä, joten lavalle nousivat vain laulajat. Syyksi Tuunela kertoi, että vielä silloin hän ajatteli, että ei halunnut tuon yhden kappaleen keikan olevan Pariisin kevään ensimmäinen esiintyminen.

Jos sä et tiedä, herrasmiehet pitää hattuu.― Vuoden 2008 kesäkumibiisi Mä haluun sua enemmän ku muut haluu

"Biisi kertoo siitä, kun teininä on niin lovessa johonkin ja on jossain Kaivarissa ja venaa vaan, että milloin päästään jyystään", kuvaili Elli Haloo Haloo Helsingin vuoden 2009 kesäkumibiisiä Mun sydän sanoo niin.

Kappale on bändille tärkeä, sillä se on ensimmäisiä, joita bändin nuoret jäsenet ovat kirjoittaneet ja säveltäneet. Kappale ensiesitettiin YleX Popissa Helsingin Lasipalatsinaukiolla.

Vuonna 2010 Herra Ylppö ja ihmiset teki kesäkumibiisin Hevimetallia, joka oli tarkoituksella täynnä kliseitä.

"En oo koskaan tehnyt noin huumoribiisiä. Siellä on soittakaa paranoid ja kädet ilmaan, mikä meininki -huudahdukset", Herra Ylppö naureskeli kuunnellessaan laulua viisi vuotta sen julkaisun jälkeen.

Fintelligens pyysi Cheekiä mukaansa vuoden 2011 kesäkumibiisiin, koska kappaleen rakenne vaati kolmannen räppärin. Etkot, juhlat ja jatkot (kesäkumit) jakaantuu kolmeen osaan. Iso Hoo on etkot, Cheek räppää juhlat ja Elastinen hoitaa jatkot.

"Nyt kun kuuntelen kappaletta, niin ei siinä hirveän vastuulliseen seksiin kannusteta. Mutta suojattuun yhdyntään se kannustaa", mietti Elastinen vuonna 2015.

Vuoden 2012 kesäkumibiisin Panisin esitti mystiseksi jäänyt duo Duo. Lauluyhtyeen ura jäi yhden kappaleen mittaiseksi.

Panisin paneutui nettitreffailuun. "Sun kuvasi alle mä poustasin: panisin!" Laulu siis kertoi tavasta, jolla esimerkiksi IRC-Galleriassa kuvia kommentoitiin. Duon muodostivat Tiia Judén ja Jenni Puumalainen.

Cheek oli mukana kesäkumibiisissä jälleen vuonna 2013. Jukka Poika teki biisin Jossu, johon sämplättiin mukaan Taikapeilin vanhaa Jos sulla on toinen -kappaletta. Sanoituksessa käytetty biatch-sana sai aikaan kohun.

Molemmat artistit ovat esittäneet kappaletta omilla keikoillaan. Vuonna 2013 Yle taltioi Cheekin esittämän version Ruisrockissa.

Vaikka useana aiempanakin vuonna kesäkumibiisin oli esittänyt teini-ikäinen muusikko, syntyi vuonna 2014 kohu 15-vuotiaan Robinin Kesärenkaat-biisistä. Robin oli totuttu näkemään nuorten lasten idolina, ja tämä aiheutti ongelman myös biisiä kirjoittaessa.

"Oli tosi vaikea kirjoittaa sitä biisiä, kun on pieniä ja sitten vähän vanhempia faneja. Miten löytää sellaisen kulman, että se on kummallekin ääripäälle kiiinnostava", Robin muisteli kirjoitussessioita.

Kesärenkaat oli vuonna 2014 Youtuben toiseksi katsotuin musiikkivideo Suomessa.

Myös seuraavan vuoden lauluun löytyi Youtube-vetovoimainen tähti, kun vuonna 2015 kesäkumeista valistivat Youtube-tähti SAARA eli Sara Maria Forsberg ja edellisen kesän hittibiisin Hankoon laulanut Kasmir. Vauvoja-laulusta tulikin siihen mennessä suosituin kesäkumibiisi, ja se nousi jopa kaupallisten radiokanavien soittolistoille.

Vuonna 2016 kesäkumibiisi laulettiin ensi kertaa englanniksi, kun norjalaiset Tungevaag ja Raaban yhdistivät voimansa suomalaisen Veinionin kanssa.

Vuonna 2017 Tyynysotaa-biisin esitti Lahden torilla nelikko Vilma Alina, Nelli Matula, Sini Yasemin ja Ida Paul.

Antti Tuisku laittoi päälle Kumipuvun vuoden 2018 kesäkumibiisissä.

Gassellien Suojaus petti edisti turvaseksiä vuonna 2019.

Kommentit