Hyppää pääsisältöön

Unelmapäivä

Unelmapäivä, yle tv1
Uutismies Jussi-Pekka Rantanen lähtee Raija Mäkelän kaveriksi Uttiin hyppäämään laskuvarjolla. Unelmapäivä, yle tv1 unelmapäivä

TV1 sunnuntaisin 5.6. - 3.7.2016 klo 15.10 - 15.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Viisiosaisessa Unelmapäivä-sarjassa tehdään ikäihmisten haaveista totta. Haaveissa auttavat muun muassa laulaja Diandra Flores, näyttelijä Nicke Lignell, juontaja Viivi Pumpanen, hevosmies Toni Nieminen ja kirjailija Katariina Souri.

Unelmapäivän päähenkilöt ovat Reino Perta, Sirkka Runolinna, Pentti ja Ritva Jokinen, Tyyne Sipponen, Raija Mäkelä, Veikko Väinölä, Laila Matilainen ja Leo Jäderholm. Nuorin heistä on 72-vuotias ja vanhin 90-vuotias.

Unelmat vaihtelevat perinteisistä epäsovinnaisiin ja hilpeistä sykähdyttäviin. Yksi hyppää laskuvarjolla, toinen heittäytyy rohkeasti muotokuvamalliksi, kolmas vierailee lapsuudenkodissaan Viipurissa ja neljäs tapaa sotalapseksi Ruotsiin lähetetyn sisarensa ensi kertaa vuoden 1944 jälkeen.

Unelman toteutuminen on aina palkitseva hetki – ei ainoastaan seniorille, vaan myös häntä auttaneelle julkisuuden henkilölle.

Osa 1 Laskuvarjoilua ja aikamatkailua

Raija Mäkelän, 72, edesmennyt mies kielsi häntä hyppäämästä laskuvarjolla, mutta enää leskirouvaa ei pidättele mikään. Uutismies Jussi-Pekka Rantanen lähtee Raijan kaveriksi Uttiin ja auttaa häntä toteuttamaan 40 vuotta sitten syttyneen unelman.

Ritva ja Pentti Jokinen esittivät naimisiin menevää paria päiväkotinsa äitienpäiväjuhlan näytelmässä "Pikku räätälin häät" vuonna 1943. Myöhemmin he avioituivat ihan oikeasti. Diandra Flores vie Ritvan, 78, ja Pentin, 79, paikkaan, jossa pariskunnan ainutlaatuinen rakkaustarinansa alkoi. Käynti huipentuu Diandran valmistelemaan koskettavaan yllätykseen.

Unelmapäivä
Unelmapäivä unelmapäivä

Osa 2 Alastonmaalausta ja kalastusta

Sirkka Runolinna, 75, toimi nuorena usein taidemaalarin mallina. Nyt hän toivoo, että hänestä maalattaisiin vuosikymmenten tauon jälkeen uusi, aistikas muotokuva. Katariina Souri auttaa Sirkkaa unelman toteuttamisessa Halosenniemessä, Pekka Halosen ateljeessa.

Sotaveteraani Reino Perta, 90, tahtoo päästä pitkästä aikaa merelle kalaan. Läpi elämän jatkunut harrastus on jäänyt tärkeimpien kalakaverien, oman vaimon ja pojan kuoltua. Toimittaja Mikko "Peltsi" Peltola vie Reinon kalastusreissulle, jossa alkaa kilpailu siitä, kuka saa suurimman saaliin.

Katariina Souri toteutti Sirkan, 75, unelman, että hänestä maalattaisiin aistikas muotokuva Halosenniemessä.
Katariina Souri toteutti Sirkan, 75, unelman, että hänestä maalattaisiin aistikas muotokuva Halosenniemessä. Kuva: Yle unelmapäivä
Mikko "Peltsi" Peltola toteuttaa sotaveteraani Reino Perta, 90, unelman päästä pitkästä aikaa merelle kalaan.
Mikko "Peltsi" Peltola toteuttaa sotaveteraani Reino Perta, 90, unelman päästä pitkästä aikaa merelle kalaan. Kuva: Yle unelmapäivä

Osa 3 Prätkäilyä ja hevostelua

Leo Jäderholm, 85, haluaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ajaa Harrikalla. Seurakseen vauhdikkaan unelmansa toteuttamiseen hän saa intohimoisen moottoripyöräilijän Viivi Pumpasen.

Tyyne Sipponen, 76, puolestaan unelmoi suomenhevosella ratsastamisesta. Tyyne on aina omistanut aikansa läheistensä auttamiseen eikä ole päässyt hevosen selkään sitten tyttövuosiensa. Toni Nieminen vie Tyynen ratsastamaan.

Viivi Pumpanen toteutti Leon, 85, pitkäaikaisen unelman päästä ajaa Harrikalla.
Viivi Pumpanen toteutti Leon, 85, pitkäaikaisen unelman päästä ajaa Harrikalla. Kuva: Yle unelmapäivä
Toni Nieminen toteutti Tyynen, 76, haaveen päästä suomenhevosen selkään ensi kertaa sitten tyttövuosien.
Toni Nieminen toteutti Tyynen, 76, haaveen päästä suomenhevosen selkään ensi kertaa sitten tyttövuosien. Kuva: Yle unelmapäivä

Osa 4 Viipurin lapsuusmaisemissa

Laila Matilainen, 74, pakeni mumminsa kanssa Viipurista suurhyökkäyksen kynnyksellä 1944. Hän oli tuolloin 4-vuotias. Evakkoon lähtö ja mummin kaipuu Viipuriin ovat jääneet elävinä Lailan mieleen. Nyt hän unelmoi vierailusta lapsuutensa kotitaloon. Suomalais-venäläinen näyttelijä Alina Tomnikov vie Lailan tunteita nostattavalle matkalle, jossa tämä kohtaa silmästä silmään entisen kotinsa nykyiset asukkaat.

Näyttelijä Alina Tomnikov toteutti Lailan, 74, unelman päästä lapsuutensa Viipuriin ja vierailla vanhassa kotitalossa.
Näyttelijä Alina Tomnikov toteutti Lailan, 74, unelman päästä lapsuutensa Viipuriin ja vierailla vanhassa kotitalossa. Kuva: Yle unelmapäivä

Osa 5 Pikkusiskoa tapaamassa 70 vuoden tauon jälkeen

Veikko Väinölä, 85, haluaa tavata pikkusiskonsa Ainon ensimmäisen kerran 70 vuoteen. Aino lähetettiin sotalapsena Ruotsiin, eikä Lapissa asuva Veikko ole nähnyt siskoaan sen jälkeen. Nicke Lignell vie Veikon Skåneen, jossa Aino on elänyt suurimman osan elämästään. Juuri ennen matkaan lähtöä Veikko ja Nicke saavat tiedon, että Aino on joutunut sairaalaan.

Nicke Lignell toteutti Veikon, 86, unelman tavata pikkusiskonsa Ainon ensi kertaa vuoden 1944 jälkeen.
Nicke Lignell toteutti Veikon, 86, unelman tavata pikkusiskonsa Ainon ensi kertaa vuoden 1944 jälkeen. Kuva: Yle unelmapäivä

Unelmapäivä-ohjelmasarja oli osa Ylen Lupa välittää -kampanjaa, joka pyrki lievittämään vanhusten yksinäisyyttä. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2014.