Hyppää pääsisältöön

Hakklihaa ja Dallasia: Teemalauantai neuvosto-Virossa 11.6.

Tv-antennia rakennetaan. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota.
Disko ja ydinsota: virolainen Nikolai rakentaa tv-antennia lämpöpatteriin. Tv-antennia rakennetaan. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota. Disko ja ydinsota,Neuvosto-Viro,Teemalauantai

Kaksi hulvatonta dokumenttielokuvaa, Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto sekä Disko ja ydinsota, kertovat liki uskomattomaksi muuttuneita tositarinoita Viron sosialistisesta lähimenneisyydestä.

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad).
Sosialistista mainontaa. Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad). Teemalauantai,eesti reklaamfilm
Kuva neuvostoliittolaisesta (shampoo-?) mainoksesta
Kuva neuvostoliittolaisesta (shampoo-?) mainoksesta Teemalauantai,neuvostoliiton ainoa mainostoimisto
Neuvostotuote. Kuva dokumenttielokuvasta Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto.
Neuvostotuote. Kuva dokumenttielokuvasta Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto. neuvostoliitto-viikko,dokumenttielokuvat,Neuvosto-Viro,Teemalauantai

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad) on elokuva sosialismin kummajaisesta Eesti Reklaamfilmistä. Neuvostoliitossa oli kova pula tavaroista, mutta se ei Viron mainosvelhoja häirinnyt: vauhdikkailla mainoksilla myytiin niin hakklihaa ja viemärinkansia kuin tavaroita, joita ei ollut edes olemassa.

Kertomuksen sankari ja veijari on Peedu Ojasmaa, joka 1960-luvun lopulla onnistui vakuuttamaan neuvostoviranomaiset siitä, että "ainoa asia mikä esti neuvosto-Viroa saavuttamasta täydellistä onnelaa oli mainonnan puuttuminen". Pian Ojasmaan mainostoimisto hallitsi koko Neuvostoliiton sosialistisia markkinoita, ja firma kylpi ruplissa: suunnitelmataloudessa yritysten oli käytettävä mainosbudjettinsa mainontaan, oli myytävää tai ei.

Dokumentissa on runsaasti herkullista ja absurdia arkistomateriaalia sekä ällistyttäviä neuvostoaikojen mainoksia. Tuoreissa haastatteluissa neuvostomainonnan kulta-aikoja muistelevat muun muassa mainosohjaaja Harry Egipt (jonka 1980-luvulla tekemä kanajauhelihamainos alkoi kiertää muutama vuosi sitten netissä otsikolla "kasvissyöjän painajainen"), mainosjinglejäkin esittänyt laulaja Ivo Linna ja toimittaja Artemi Troitski. Dokumentin toinen ohjaaja Hardi Volmerkin teki jonkun aikaa mainostöitä Ojasmaalle.

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto sai tv-ensi-iltansa Teemalauantaissa helmikuussa 2015. Vastaanotto oli poikkeuksellisen riemastunut, ja elokuvaa on siitä asti toivottu uusintaan. Dokumenttielokuvan ohjasivat Hardi Volmer ja Kiur Aarma.

Osin dramatisoitu dokumenttielokuva Disko ja ydinsota (Disko ja tuumasoda) edustaa samaa hirtehishumoristista elokuvagenreä kuin Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto. Molemmissa nauretaan sortovuosien omituisuuksille ja ihaillaan ihmisten loputonta kekseliäisyyttä yrityksissä löytää elintilaa systeemin puristuksessa.

Disko ja ydinsota kertoo Suomen televisiosta ja sen maagisessa taikapiirissä kasvaneista virolaislapsista. Elämä neuvosto-Virossa oli tylsää: oli ikävät valtionpäämiehet, surkeat autot, tyhjät kaupat, happamat ihmiset ja ankea televisiotarjonta. Suomen televisiosta näkynyt toisenlainen maailma ruokki mielikuvitusta: oli hienot tavarat, glam rock, Emmanuelle, Dallas ja Ritari Ässä. Tallinnalaispoika raportoi kirjeitse Dallasin tapahtumat Suomen television ulottumattomissa olleelle serkkutytölle Etelä-Viroon, ja antenni rakennettiin vaikka elohopeamittarista.

Koska ”porvarillisen television“ vastainen propaganda ei tuottanut minkäänlaisia tuloksia ja virolaiset jatkoivat Suomen television katselua, kommunistinen valtaeliitti päätti sulkea tämän unelmien ikkunan. Dokumenttielokuva selvittää, miksi viranomaisten suunnitelmat eivät toteutuneet.

Disko ja ydinsota -elokuvan ohjasivat Kiur Aarma ja Jaak Kilmi, ja se sai ensiesityksensä Yle TV1:ssä vuonna 2009. Tätäkin elokuvaa on toistuvasti toivottu uudelleen ruutuun.

Jonotusta neuvosto-Virossa. Kuva dokumenttielokuvasta Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto.
Jonotusta neuvosto-Virossa. Jonotusta neuvosto-Virossa. Kuva dokumenttielokuvasta Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto. neuvostoliiton ainoa mainostoimisto,Teemalauantai,Neuvosto-Viro

Teemalauantai 11.6.2016

  • Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad), Viro 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Hardi Volmer ja Kiur Aarma.
  • Disko ja ydinsota (Disko ja tuumasoda), Viro 2009. Dokumenttielokuva, ohjaus Kiur Aarma ja Jaak Kilmi. (7)

Teemalauantai on osa Teeman Neuvostoliitto-viikkoa 6.-12.6.2016.

Lisätietoa:
Suomen Tallinnan-suurlähetystön artikkeli Disko ja ydinsota -elokuvasta vuodelta 2009

Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota.
Disko ja ydinsota: Etelä-Virossa odotetaan Tallinnasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Virolaistyttö odottaa Tallinasta kirjettä, jossa kerrotaan Dallas-tv-sarjan uusimmat käänteet. Kuva dokumenttielokuvasta Disko ja ydinsota. Disko ja ydinsota,dokumenttielokuvat,Neuvosto-Viro,Teemalauantai

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa