Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

Tekstit: Google-hakuvinkit, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa Googlen haku auki tietokoneella.
Tekstit: Google-hakuvinkit, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa Googlen haku auki tietokoneella. Kuva: Yle Digitreenit,Google,hakukone

Googlesta on muodostunut verkkohakujen käsite, googlata löytyy jo Kielitoimiston sanakirjastakin. Googlaaminen on kuitenkin taitolaji, joten sitä kannattaa opetella.

Google järjestää myös omia hakukoulutuksia verkossa. Esimerkiksi Advanced Power Search -verkkokurssilla voi koetella hakutaitojaan 12 eri haasteessa, jotka on luokiteltu helpoiksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Sivuilla tarjotaan myös apuja ja vinkkejä haasteiden ratkaisemiseen.

Hakuvelhouttaan voi myös teroitella pureskelemalla yhden hakupähkinän Agoogleaday-sivustolla.

Verkossa samoileva säästääkin paljon aikaa ja vaivaa, kun opettelee käyttämään Googlea tehokkaasti. Muutamalla helpolla vinkillä pääsee jo pitkälle.

Kuvakaappaus Google-hausta puhelimella. Valittuna kuvahaku.
Googlen pikanäppäimillä on helppo rajata hakuja. Tässä on valittuna Kuvahaku. Kuvakaappaus Google-hausta puhelimella. Valittuna kuvahaku. Google,hakukone,tiedonhaku

1. Käytä pikanäppäimiä erilaisiin hakuihin

Erityyppisiä hakuja on helppo tehdä pikanäppäimien avulla. Googlen tulossivulla, heti hakusanan alla on joukko pikanäppäimiä, joilla voi helposti tehdä erilaisia hakuja samalla hakutermillä. Näppäimet voivat hiukan vaihdella hakusanan ja laitteen mukaan, mutta yleisiä ovat:

 • Kaikki - kaikki hakutulokset kyseisestä hakutermistä (oletus)
 • Kuvahaku - kuvahaku hakutermistä.
 • Videot - videohaku hakutermistä.
 • Kartat - Google Maps haku samalla hakutermillä.
 • Ostokset - linkkejä kauppoihin jotka myyvät tuotteita jotka osuvat hakutermiin (lähinnä amerikkalaisiin kauppoihin).
 • Teokset - haku kirjoista.
 • Lennot - näyttää lentoaikatauluja ja hintoja.

2. Käytä hakutyökaluja

Hakutuloksia tulee yleensä aivan liikaa, joten niiden lajittelu on tarpeen. Eri hakujen pikanäppäimien vierestä löytyvät erittäin hyödylliset Hakutyökalut tai Työkalut, joilla voit tarkentaa hakutulostasi eri tavoin:

 • Hakutulosten kielen mukaan: Etsi sivuja, joiden kieli on suomi
 • Hakutulosten päiväyksen mukaan: Viimeinen tunti / 24 tuntia / viikko / kuukausi / vuosi. Joskus voit myös määritellä oman aikavälin.
 • Kirjaimellinen: hae tarkkoja sanoja tai ilmauksia.
Kuvakaappaus puhelimesta: Google-haussa valittu hakutyökaluja.
Puhelimen pystynäytöllä kohdan Hakutyökalut joutuu vierittämään sivusta esiin. Tässä kuva vaakanäytöltä. Hakua on rajattu kielellä ja ajalla. Kuvakaappaus puhelimesta: Google-haussa valittu hakutyökaluja. Digitreenit,Google,hakukone

3. Käytä hakuoperaattoreita

Hakuihin voi myös lisätä sanoja, jotka rajaavat hakutuloksia eri tavoilla. Älä käytä välilyöntejä kaksoispisteiden jälkeen!

 • site: - hakutuloksia vain tietyiltä sivustoilta tai verkkotunnuksilta. jääkiekko site:yle.fi > tuloksena jääkiekkoa Ylen sivuilta
 • related: - etsii sivustoja, jotka muistuttavat kyseistä verkko-osoitetta related:hs.fi > tuloksena joukko suomalaisia tiedostuvälineitä
 • OR - etsii sivuja, joilla on yksi vaihtoehtoisista sanoista koripallo OR jalkapallo

4. Käytä merkkejä ja symboleita haun tarkentamiseen

 • miinusmerkki (-) jättää kyseisen sanan pois hakutuloksista. Juha Sipilä -pääministeri (jos etsit muuta Juha Sipilää kun pääministeriä)
 • lainausmerkit (" ") hakutermin ympärillä tarkoittavat, että tuloksissa näkyvät hakemasi sanat täsmälleen samassa järjestyksessä. "Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira." (Kuka sanoi näin?)
 • tähtimerkki (*) korvaa puuttuvan sanan tai merkin. "Tulin, näin, *"
 • kaksi pistettä (..) voi laittaa erottamaan numeroita niin saa tuloksia, jotka sisältävät tällä alueella olevia numeroita. Pyörä 300..450 euroa -> tuloksena pyöriä hintahaarukassa 300-450 euroa.

LISÄYS 2/21: Googlen automaattinen ennakointi on kehittynyt rutkasti. Esimerkiksi sananlaskuja se ehdottaa jo parin sanan perusteella.

Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

5. Käytä Googlea laskimena, valuuttamuuntimena, etäisyysmittarina tai pelaa.

 • Google toimii mainiosti myös laskimena - kirjoita yhtälö Googleen ja saat tuloksen
 • Valuutat saat muunnettua suoraan kirjoittamalla esimerkiksi 100 euroa dollareina
 • Kahden kaupungin etäisyyden ja matka-ajan autolla saat kirjoittamalla hakukenttään esimerkiksi Helsinki Tampere etäisyys
 • Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

Haun tarkempia rajauksia voit tehdä Googlen tarkennetulla haulla. Sillä voit etsiä muun muassa tietyn kielen, alueen, sivun viimeisen päivityksen, tiedostotyypin ja käyttöoikeuksien avulla. Ohjeet tietokoneelle ja mobiililaitteille löydät Googlen ohjesivulta.

Kuvakaappaus puhelimesta: Googlen tarkennetun haun sivu.
Puhelimella Googlen tarkennettu haku tehdään Advanced-alasivuilla. Kuvakaappaus puhelimesta: Googlen tarkennetun haun sivu. Google,hakukone,tiedonhaku

Lopuksi kolme bonusvinkkiä

1. Hae lauseella

Aikaisemmin ohjeena oli hakea täsmällisillä sanoilla, esimerkiksi näin: algoritmi määritelmä. Nyt voit hyvin hakea myös puhekielen omaisella lauseella: Mitä algoritmi tarkoittaa?.

2. Käännä toiselle kielelle

Kirjoita hakuriville eli osoiteriville käännä tai kääntäjä. Esiin tulee Googlen ikkuna eli näkymä, josta voit valita kielet. Konekäännettäväksi mahtuu alle 5000 sanan teksti.

3. Google on kaupallinen digijätti

Googlen hakukone on kaupallinen palvelu, jossa hakutulosten kärkeen pääsee usein maksamalla. Muista tämä, kun näet hakutuloksen edessä sanan Mainos.
Myös omat aikaisemmat hakusi vaikuttavat tuloksiin, kun teet ne samalla laitteella – tai eri laitteilla, mutta samoilla tunnuksilla kirjautuneena.

Menestystä googlailuun!

Tästä voit tulostaa alla olevan kuvan.

Digitreenien Google-hakuvinkit printattava kuva.
Digitreenien hakuvinkit auttavat parempiin hakutuloksiin. Digitreenien Google-hakuvinkit printattava kuva. Digitreenit,Yle Oppiminen,Google,hakukone,internet

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
7.11.16: Liitetty Digitaidot-kategoriaan.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
22.8.17 ja 27.10.17 Pääkuvaan uusi tausta.
15.1.18 Korjattu kirjoitusvirhe.
18.1.18 Lisätty kuva.
9.2.21: Poistettu maininta info:-hakuoperaattorista. Korjattu vinkkien yksityiskohtia ja kuvat ajan tasalle. Poistettu vanhentunut Jokeri-vinkki maarajoituksen kiertämisestä ja korvattu se 3 bonusvinkillä.

Digitreenit

Keskustele