Arkikielessä googlaaminen tarkoittaa samaa kuin haku netistä. Hakukoneen käyttö on taitolaji, jota kannattaa hioa.
Säästät aikaa ja vaivaa, kun opettelet käyttämään Googlea tehokkaasti. Muutamalla helpolla vinkillä pääset jo pitkälle.
Osa näistä vinkeistä toimii myös muissa hakukoneissa – kuten Bing, DuckDuckGo tai Yahoo.
1. Rajaa hakua pikanäppäimillä
Googlen tulossivulla, heti hakusanan alla on joukko pikanäppäimiä, joilla voit helposti rajata hakua. Näppäimet voivat hiukan vaihdella hakusanan ja laitteen mukaan, mutta yleisiä ovat:
- Kaikki - kaikki hakutulokset (oletus)
- Kuvahaku - kuvat
- Videot - videotulokset
- Kartat - tulokset Google Maps -kartalla
- Ostokset - linkkejä kauppoihin, jotka myyvät hakuun liittyviä tuotteita
- Teokset - tulokset kirjoista
- Lennot - vie lentojen hakuun.

2. Tarkenna hakua hakutyökaluilla
Hakutuloksia tulee yleensä aivan liikaa, joten haun tarkentaminen tekee hyvää. Pikanäppäimien perästä löytyy erittäin hyödyllinen Hakutyökalut tai Työkalut. Sillä voit tarkentaa hakutulostasi eri tavoin:
- Hakutulosten kielen mukaan: Etsi sivuja, joiden kieli on suomi
- Hakutulosten päiväyksen mukaan: Viimeinen tunti / 24 tuntia / viikko / kuukausi / vuosi. Joskus voit myös määritellä oman aikavälin.
- Kirjaimellinen: hae tarkkoja sanoja tai ilmauksia.

3. Käytä hakuoperaattoreita
Hakuihin voi myös lisätä sanoja, jotka rajaavat hakutuloksia eri tavoilla. Älä laita välilyöntiä kaksoispisteiden jälkeen!
- site: - hakutuloksia vain tietyiltä sivustoilta tai verkkotunnuksilta. jääkiekko site:yle.fi > tuloksena jääkiekkoa Ylen sivuilta
- related: - etsii sivustoja, jotka muistuttavat kyseistä verkko-osoitetta related:hs.fi > tuloksena joukko suomalaisia tiedostuvälineitä
- OR - etsii sivuja, joilla on yksi vaihtoehtoisista sanoista koripallo OR jalkapallo
- before: tai after: - etsii sivuja, jotka on julkaistu ennen tiettyä ajankohtaa tai sen jälkeen. Digitreenit after:2018 > tuloksena Digitreenien sivut, jotka on julkaistu vuoden 2018 jälkeen.
Hakuoperaattoreita voi myös yhdistellä keskenään. Haku olympialaiset before:2016 site:yle.fi näyttää olympialaisiin liittyviä Ylen sivuja, jotka on julkaistu ennen vuotta 2016.
4. Käytä merkkejä ja symboleita haun tarkentamiseen
- miinusmerkki (-) jättää kyseisen sanan pois hakutuloksista. Juha Sipilä -pääministeri (jos etsit muuta Juha Sipilää kun pääministeriä)
- plusmerkki (+) etsii vain tuloksia, joissa kyseinen sana mainitaan. Työpaikat +yle > tuloksena vain Ylen työpaikat.
- lainausmerkit (" ") hakutermin ympärillä tarkoittavat, että tuloksissa näkyvät hakemasi sanat täsmälleen samassa järjestyksessä. "Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira." (Kuka sanoi näin?).Googlen automaattinen ennakointi on osin korvannut tämän. Esimerkiksi sananlaskuja Google osaa ehdottaa jo parin sanan perusteella.
- tähtimerkki (*) korvaa puuttuvan sanan tai merkin. "Tulin, näin, *". Usein Googlen automaattiset ehdotukset ovat tätä nopeampi tapa.
- kaksi pistettä (..) voi laittaa erottamaan numeroita niin saa tuloksia, jotka sisältävät tällä alueella olevia numeroita. Pyörä 300..450 euroa -> tuloksena pyöriä hintahaarukassa 300-450 euroa.
5. Käytä Googlea laskimena, valuuttamuuntimena, etäisyysmittarina, sääennustajana tai…
Google venyy moneen. Parhaiten mahdollisuudet selviävät rohkeasti kokeilemalla.Tässä muutamia esimerkkejä:
- Usein Google vastaa kysymyksiin ohjaamatta sinua edes millekään sivulle. Kokeile vaikka hakuja Sauli Niinistön ikä, Brasilian väkiluku, auringonlasku Oulu tai Fortum osake.
- Google toimii laskimena - kirjoita yhtälö Googleen ja saat tuloksen.
- Valuutat saat muunnettua suoraan kirjoittamalla esimerkiksi 100 euroa dollareina.
- Kahden kaupungin etäisyyden ja matka-ajan autolla saat kirjoittamalla hakukenttään esimerkiksi Helsinki Tampere etäisyys.
Osaatko jo kaikki edellä olevat? Tässä neljä bonusvinkkiä
1. Kuvalla hakeminen
Google haun voi tehdä myös kuvalla, niin kutsutussa käänteisessä kuvahaussa. Teet sen valitsemalla Googlen kuvahaussa Hae kuvan perusteella.
Käänteinen kuvahaku on kätevä työkalu, jos haluat selvittää kuvan lähteen, löytää siitä parempilaatuisen version tai selvittää kuvan tarkemman kontekstin.
2. Käännä toiselle kielelle
Kirjoita hakuriville eli osoiteriville käännä tai kääntäjä. Esiin tulee Googlen ikkuna eli näkymä, josta voit valita kielet. Konekäännettäväksi mahtuu alle 5000 sanan teksti.
3. Käytä Googlen omaa tarkennettua hakua
Haun tarkempia rajauksia voit tehdä Googlen tarkennetulla haulla. Sillä voit etsiä muun muassa tietyn kielen, alueen, sivun viimeisen päivityksen, tiedostotyypin ja käyttöoikeuksien avulla. Ohjeet tietokoneelle ja mobiililaitteille löydät Googlen ohjesivulta.
4. Google on kaupallinen digijätti
Googlen hakukone on kaupallinen palvelu, jossa hakutulosten kärkeen pääsee usein maksamalla. Muista tämä, kun näet hakutuloksen edessä sanan Mainos.
Myös omat aikaisemmat hakusi vaikuttavat tuloksiin, kun teet ne samalla laitteella – tai eri laitteilla, mutta samoilla tunnuksilla kirjautuneena.

Menestystä googlailuun!
Tästä voit tulostaa alla olevan kuvan.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.
Muokkaukset:
24.3.2022: Koko artikkelin ajantasaisuus tarkistettu.