Hyppää pääsisältöön

Kapinalauluja

Juha Hurme
Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Varoitus: nyt tulee agitaatiota, kiihotusta, yllytystä ja värväystä.

Työväenliikkeen kirjasto ja Työväenkirjaston ystävät ry. ja Työväenperinne ry. järjestävät ensi marraskuussa Stadin työväenkirjallisuuspäivät. Jo toista kertaa ohjelmassa on mukana Kapinarunotapahtuma.

Sinulla ja jokaisella meistä on nyt aikaa syyskuun viimeiseen päivään asti rustata kaksi kapinarunoa ja lähettää ne järkkäreille. Tai voithan kirjoittaa useammankin, mutta arvovaltainen raati hyväksyy korkeintaan kaksi runoa per lätty. Jopa 30 terävintä ja ärtyneintä runoilijaa voi päästä esittämään runonsa Kapinarunoiltaan. Valitut runot julkaistaan myöhemmin Kapinarunoantologiassa.

Siitä vaan, sappinesteet roiskumaan!

Siitä vaan, sappinesteet roiskumaan! Koska tämä maailmamme ei ikinä valmistu, aina löytyy kapinalle kohteita.

Järjestäjät muistuttavat, että ilmeisten ratkaisujen ohella kapinan voi suunnata vaikka elämän usvaa ja näköalattomuutta tai pessimismiä vastaan.

Pääasia että kapinoi.

Haluan antaa hankkeellesi alkuvauhtia muutamalla duunarinäkökulmasta muotoillulla historiallisella esimerkillä itämerensuomalaisesta runoudesta osoittaakseni kaksi asiaa. 1. Näillä kulmilla on kapinoitu runollisesti ammoisista ajoista lähtien, ja 2. Kapinallinen värssy voi olla korkeinta sana- ja ajatustaidetta.

Rehti luokkaviha kukkii Suomenlahden eteläpuolella, Viron ja Inkerin maaorjakylissä syntyneessä Viron orjan virressä. Ison isännän kaltoin kohtelema ja kehnosti vaatettama orja jäätyy lumihankeen. Rääkätyn orjan sielu tempaistaan samoin tein jumalten tykö paikkaan, joka on viihtyisä sekoitus kristittyjen taivasta ja kotoperäistä tuonelaa.

Iloisesti ällistyneelle orjalle tarjotaan ikuinen lepolasse istuimeksi ja mesituoppi kouraan. ”Sait aikanasi tarpeeksi raataa ja juoda vettä”, sanotaan hänelle selitykseksi.

Jäyhä hämäläinen runotoisinto kertoo, miten pahan isännän kävi.

Sitte kuol iso isäntä:
vietiin sielu portin peälle.
Kysy Kiesus Pietarilta:
”Kenen sielu portin peällä?”
”Siel on sielu ison isännän.”
”Tuokoa sielua sisälle
muiten sielujen sekahan.”
Tuotiinpa tulinen tuoli:
”Istu tähän iso isäntä.”
”Minkätähen tämä minulle?”
”Sentähen tämä sinulle:
kyll oot istunna pöyän päässä
isäntänä ollessasi.”
Tuotiinpa tulinen tuoppi
tulta tervoa sisällä:
”Juo tästä iso isäntä.”
”Minkätähen tämä minulle?”
”Sentähen tämä sinulle:
kyll oot saanna oltta juuva
isäntänä ollessasi.”

Korpiviljelijä tietää omakohtaisesti, että ”ei se jouda raamattui tutkiin, joka härkää perseeseen hutkii".

Uuden ja vanhan uskon puristuksessa olevan, tuskastuneen keskiaikaisen korpiviljelijän raittiin ateistinen protestilaulu on lyhyt: ”Teko pellon jumala on.” Hän tietää myös omakohtaisesti, että ”ei se jouda raamattui tutkiin, joka härkää perseeseen hutkii.”

Säästin parhaan viimeiseksi.
Virolais-inkeriläis-karjalaisen toimeliaan vaimon mies on saamaton nahjus. Vaimon runollis-humoristinen rangaistus vätykselle on hillitön, tähän tapaan:

"Suolle vein sotkuportahiksi,
sillaksi likasioille,
pään panin suolle mättähäksi,
silmät suolle karpaloksi,
suun panin suolle lähteheksi."

Hellyys kukistaa oikeutetun raivon Karjalan kannaksen versiossa, ja suolle palasina siroteltu laiskimus kootaan ja kutsutaan takaisin kotionneen:

"Otin mie sulhon sulleen,
kannon tuvan pöyvän päähän,
syötin sulhon, juotin sulhon,
panin sulhon makkoamaha,
itse viereen vennähän."

Rakkaus on railakkainta kapinaa vallitsevia käytäntöjä vastaan.

Siinä se on. Anteeksiantava ja suvaitseva rakkaus on näinä, jos entisinäkin aikoina railakkainta kapinaa vallitsevia käytäntöjä vastaan.

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri