Hyppää pääsisältöön

Paholaisen palvelija

Dana Andrews (vasemmalla) elokuvassa Paholaisen palvelija
Dana Andrews (vasemmalla) on John Holden Dana Andrews (vasemmalla) elokuvassa Paholaisen palvelija Paholaisen palvelija,paholaisen palvelija

Kulttimaineen saavuttanut tunnelmallinen kauhuelokuva lontoolaista paholaiskulttia tutkivasta psykologista.

“It’s in the trees! It’s coming!” huudahtaa pelokas miesääni Kate Bushin klassisen Hounds of Love -albumin nimiraidan alussa. Tuo ääninäyte on poimittu Jacques Tourneurin vuonna 1957 ohjaamasta englantilaisesta kauhuelokuvasta Paholaisen palvelija (Night of the Demon), joka esitetään nyt ensimmäisen kerran televisiossa Teeman Tourneur-sarjassa.

1940-luvulla RKO-studion kauhuklassikkoja ohjannut Jacques Tourneur palasi vielä kerran vuonna 1957 tunnelmallisten kauhuelokuvien pariin kun hänet kutsuttiin Englantiin ohjaamaan elokuva Paholaisen palvelija. Tämä fantasian ja tieteen yhteenotto kertoo amerikkalaisesta myytinmurtajasta, jonka rationaalinen maailma joutuu taikuuden kolhimaksi.

Tohtori Holden (Dana Andrews) on ehta tiedemies, joka ei usko yliluonnolliseen tai noituuteen ja on erikoistunut huijareiden paljastamiseen. Näissä tehtävissä hän matkustaa Englantiin paljastaakseen tohtori Karswellin (Niall MacGinnis) johtaman paholaiskultin, mutta tällä matkalla Holden alkaa joutua yhä oudompien tapahtumien todistajaksi. Karswell jopa väittää mananneensa demonin Holdenin päänmenoksi.

Samaan aikaan kun englantilainen Hammer-studio alkoi uudistaa kauhuelokuvan genreä värikkäillä Dracula-elokuvillaan, Tourneur teki perinteisen “psykologisen” kauhuelokuvan viimeisen mestariteoksen. Tapansa mukaan Tourneur rakensi elokuvaansa epätodellisia, aavemaisia ja pelottavia mutta samalla kauniin tunnelmallisia kohtauksia todellisten, arkipäiväisten miljöiden keskelle, pitäen päähenkilöä ja katsojia epätietoisina siitä, onko mitään yliluonnollista todella tekeillä. Apunaan Tourneurilla oli monen klassisen Hitchcock-jännärin käsikirjoittaja Charles Bennett.

Mutta taas kerran tuotantoyhtiö katsoi, ettei tämä riitä ja lisäili elokuvaan Tourneurin vastustuksesta huolimatta hirviötehosteita, jotka karkeudessaan monien mielestä vain pilasivat Tourneurin pyrkimykset.

Elokuva julkaistiin Englannissa nimellä Night of the Demon, mutta Yhdysvaltain markkinoille siitä tehtiin kymmenen minuuttia lyhyempi versio nimeltä Curse of the Demon. Teema esittää täysimittaisen alkuperäisversion.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

Elokuva sai Suomen tv-ensi-iltansa Teemalla kesällä 2016 osana Tourneur-sarjaa.

  • Paholaisen palvelija (Night of the Demon), Britannia 1957. O: Jacques Tourneur. N: Dana Andrews, Peggy Cummins, Niall MacGinnis

Lue lisää:

Elokuvan mestareita: Jacques Tourneur

Jännityksen mestareihin kuulunut ohjaaja Jacques Tourneur teki arkipäiväisestä pelottavaa ja yliluonnollisesta arkipäivää.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa