Hyppää pääsisältöön

Panama-paperit syventävät yhä Nordean ahdinkoa

Nordea on lähettänyt sisäisen tarkastuksen iskujoukon Luxemburgiin selvittämään Panama-papereista syntynyttä sotkua. Pankin mukaan 20 hengen ryhmä käy viikkojen ajan läpi Panama-papereista paljastuneita veroparatiisiratkaisuja, joita on tehty Nordean rikkaille asiakkaille. Pankki on luvannut kertoa oman selvityksensä tuloksista heinäkuun lopussa, toisen kvartaalituloksen yhteydessä.

Panama-paperit ovat olleet painajainen pohjoismaiden suurimmalle pankille Nordealle. Historian suurin tietovuoto paljasti kaksi kuukautta sitten, että pankin Luxemburgin konttori on panamalaisen Mossack Fonsecan kautta järjestänyt asiakkailleen yli 400 yhtiötä.

Keskeinen kysymys on: onko pankki auttanut rikkaimpia asiakkaitaan kiertämään veroja? Pankki on aiemmin vakuuttanut, että vuoden 2009 jälkeen Nordeaa ei ole voinut käyttää veronkierron apuna, ja että Panama-yhtiöiden käyttö on enää historiaa.

Yleisradion MOT sekä Ruotsin ja Tanskan televisiot ovat käyneet läpi Nordean kautta järjestetyt 400 veroparatiisiyhtiötä. Panama-papereiden joukosta on löytynyt muunmuassa panamalaisen Mossack Fonsecan tekemät seikkaperäiset muistiot tapaamisista Nordea Luxemburgin edustajien. MOT käy Luxemburgissa ja kertoo selvityksen tärkeimmistä löydöistä.

MOT: Nordean Panama-pyykki
Esitetty TV1:ssä maanantaina 6.6.2016

Panama-paperit

Kommentit