Hyppää pääsisältöön

Pienet suuret tytöt

Tyttöjä tietokoneen ja puhelimen ääressä
Tyttöjä tietokoneen ja puhelimen ääressä teeman tiede

Tyttöjen ennenaikainen murrosikä on entistä yleisempi ongelma. Mikä on ilmiön taustalla, ja mitä siitä seuraa?
Areenassa 30 päivää

Kanadalaisen tiededokumentin aiheena on tyttöjen ennenaikainen murrosikä. Nykyään ei ole tavatonta, että murrosiän merkkejä nähdään jo yhdeksänvuotiailla tai sitäkin nuoremmilla tytöillä. Tilanne on muuttunut vain muutamassa vuosikymmenessä.

Ilmiön syyksi on erilaisia epäiltyjä, esimerkiksi ylipaino ja altistus ympäristömyrkyille. Yhtä kaikki, tämä on jo monien tyttöjen elämää, ja ero fyysisen ja henkisen kypsyyden välillä tuntuu niin kehossa, mielessä kuin sosiaalisissa suhteissa.

Ennenaikainen murrosikä ei ole enää marginaalinen huolenaihe, vaan siitä on hyvää vauhtia tulossa maailmanlaajuinen kansanterveydellinen ongelma, johon yhteiskunnan on syytä alkaa vastata.

  • Pienet suuret tytöt (Little Big Girls), Kanada 2014.
Kommentit
  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa