Hyppää pääsisältöön

Teema saunoo juhannuksena

Tero Sievi-Korte puhelinkoppisaunassa elokuvassa Miesten vuoro
Tero Sievi-Korte puhelinkoppisaunassa elokuvassa Miesten vuoro Tero Sievi-Korte puhelinkoppisaunassa elokuvassa Miesten vuoro Miesten vuoro,teeman dokumentit,saunat

Teeman ja Yle Kulttuurin saunaviikkojen päätteeksi juhannuslauantain iltana nähdään kaksi dokumenttielokuvaa: Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro sekä Nina Stenrosin ja Anu Valveen Sauna.
Lauantai 25.6. klo 21.30–22.50

Miesten vuoro on elokuva, jossa alastomat suomalaiset miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Saunoja, saunojia ja tarinoita on useita, mutta niitä kaikkia yhdistää sisällöllisesti ystävyys ja rakkaus.

Sauna on paikka, jossa juro ja ujo suomalainen mies oikeasti puhuu sydämensä puhtaaksi. Siellä hyvän ystävän olkapäätä vasten on turvallista kyyneleet silmissä puhua elämän tuskaa tai nauraa onnea. Suomalaisen miehen on helpompaa puhua ongelmistaan ystävien kesken saunan lauteilla, kuin hakeutua terapeutin hoitoon.

Marko Nikkinen, Olavi Suokas, Jukka Mönkkönen ja Matti Viljamaa saunan pukuhuoneessa dokumentissa Miesten vuoro
Marko Nikkinen, Olavi Suokas, Jukka Mönkkönen ja Matti Viljamaa saunan pukuhuoneessa elokuvassa Miesten vuoro Marko Nikkinen, Olavi Suokas, Jukka Mönkkönen ja Matti Viljamaa saunan pukuhuoneessa dokumentissa Miesten vuoro Miesten vuoro,teeman dokumentit,saunat

Saunassa vallitsee todellinen demokratia. Ammatti ja muut roolit jätetään pukuhuoneisiin ja löylyihin astellaan alastomina omina itsenämme kaikkine virheinemme ja erheinemme. Saunassa ei ole väliä, oletko putkimies, toimitusjohtaja, bussikuski, lapsi, nuori tai vanha – kaikki ovat siellä tasa-arvoisina nauttimassa samasta hetkestä ilman minkäänlaista erottelua.

Esimerkkinä saunoista ovat muun muassa sotaveteraanien sauna, joulusauna, paperitehtaan sauna... Kaikissa saunoissa käsitellään siellä olevien ihmisten elämien käännekohtia, sekä synkkiä että onnellisia. Eri tarinoiden kautta etsitään elokuvan keskeistä sanomaa: elämä on helpompaa, jos on joku jota rakastaa.

Vuonna 2009 valmistunut Miesten vuoro kiersi maailmalla yli 50 festivaalia ja keräsi lähes 20 palkintoa.

Sauna, yle tv1
Sotilaat saunovat Nina Stenrosin ja Anu Valveen dokumentissa Sauna, yle tv1 sauna

Suomen Saunaseuran vuoden saunatekona 2008 palkitsema elokuva Sauna etsii totuutta saunasta ja suomalaisista. Suomalainen sauna on kuumin paikka maailmassa, johon ihminen menee vapaaehtoisesti. Sauna on osa suomalaista identiteettiä.

Suomessa on viisi miljoonaa asukasta ja kolme miljoonaa saunaa. Kaikki suomalaiset voisivat saunoa yhtä aikaa – ja kokolailla saunovatkin ainakin jouluna ja juhannuksena.

Jokainen suomalainen on saunan asiantuntija. Meillä ei hyväksytä saunomisoppeja, jotka määräävät miten ja kuinka kauan ja kuinka usein saunassa ollaan, saako löylyä lyödä ja kuinka paljon. Jokainen on oman saunansa ja saunomisensa mestari.

Aloittelijalle sauna voi olla haastava kokemus. Tuli, vesi, savuntuoksu, kuumuus ja alastomuus yhdessä ja samassa huoneessa saattaa olla liikaa tottumattomalle. Ulkomaalaiselle täytyykin kädestä pitäen opettaa totuus saunasta.

 • Miesten vuoro, Suomi 2009. Ohjaus Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen. Tuotanto Oktober/Yle Dokumenttiprojekti
 • Sauna, Suomi 2007. Ohjaus Nina Stenros ja Anu Valve. Tuotanto Yle/Arte
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema