Hyppää pääsisältöön

Tohtori Kiminkinen

Suosikkisarjasta nähdään kesän aikana uusintana ensimmäisen tuotantokauden 15 jaksoa.
Tapani Kiminkinen puhuu terveen elämän puolesta, maalaisjärjellä.. Suosikkisarjasta nähdään kesän aikana uusintana ensimmäisen tuotantokauden 15 jaksoa. yle tv1

TV1 maanantaista perjantaihin 21.6. - 12.7.2016 klo 12.35 - 13.05 (1. tuotantokausi uusintana)
TV1 maanantaista perjantaihin 13.7. - 5.8.2016 klo 12.35 - 13.05 (2. tuotantokausi uusintana)
TV1 maanantaista perjantaihin 8. - 29.8.2016 klo 12.35 - 13.05 (3. tuotantokausi uusintana)
Katsottavissa Yle Areenassa

Saarijärveläinen lääkäri Tapani Kiminkinen puhuu suoria sanoja terveydestä, maalaisjärjellä maustettuna.

Tohtori Kiminkinen -sarja tarjoaa vertaistukea seuraamalla yksittäisten potilaiden matkaa sairautensa kanssa niin sairaalassa kuin kotonakin. Kesän aikana nähdään uusintana sarjan kolme tuotantokautta.

21.6. Masentaa

Mikä on normaalia alakuloisuutta, mikä vakavaa masennusta, mikä on stressihormoneiden osuus? Tapsa pohtii keski-ikäisten miesten taipumusta sairastua metaboliseen oireyhtymään. Antti aloittaa elämäntaparemontin.

22.6. Muista elää

Tapsa miettii kuoleman kohtaamista. Pienten lasten äitien ryhmässä keskustellaan jaksamisesta. Antti saa neuvoja oikeaan ja säännölliseen syömiseen. Lisäksi pohditaan selkä- ja tukirankavammojen lisääntymistä ja hyvän yleiskunnon merkitystä.

23.6. Sataprosenttisesti palvelualalla

Tapsaa pohdituttaa lääkärin ammatti. Elämäntaparemonttia tekevää Anttia houkutellaan liikkumaan. Aiheina myös niskavammat ja eläkkeelle siirtyminen.

24.6. Avioeroa ja outoja oireita

Tapsaa mietityttää suvaitsemattomuus ja terveydenhuoltojärjestelmän pirstaleisuus. Lisäksi pohditaan vaikeaa avioeroa sekä outoja oireita, joille ei löydy syytä.

27.6. Onko potilaiden pompottelu oikein?

Tapsa pohtii mikä on maailmassa pientä, mikä isoa. Tohtori Kiminkinen on 'sokurtaudin' kimpussa ja tapaa hautaustoimiston uuden omistajan.

28.6. Olet mitä syöt ja juot

Tapania huolestuttaa suomalaisten, erityisesti naisten alkoholin suurkulutus. Pirkko odottaa ohitusleikkaukseen pääsyä. Miten eturauhassyöpä vaikuttaa miesten elämään?

29.6. Iloista vanhuutta ja sydämen asialla

Tapsa tapaa yli yhdeksänkymppisen Saara Piispasen halonhakkuussa ja kutsuu sydänryhmän koolle.

30.6. Kiusaamista ja kiputiloja

Tapsaa mietityttää kiusaaminen ja sen dynamiikka. Terveyskeskuksessa Tapsa tapaa Eskon, jota vaivaa krooninen migreeni. Illaksi Ulla ja Tapsa ovat saaneet koolle iloisen kuntoilijajoukon.

1.7. Uupuneita ja virkeitä vanhuksia

Tapsa miettii lääkärin virheitä ja onnistumisia. Mikä saa ihmisen palamaan loppuun? Illalla Tapsa puhuu satapäiselle kuulijakunnalle terveestä elämästä.

4.7. Rajatusti ruutuaikaa

Tapsa kannustaa koululaisia rajoittamaan ruutuaikaa ja korostaa koulun merkitystä. Fibromyalgiaryhmässä Tapsa kertaa oireyhtymän kipupisteet ja korostaa liikunnan merkitystä kivun hallitsemisessa.

5.7. Lääkäri ei ole virkamies

"Lääkäri ei ole virkamies suljettujen verhojen takana". Tapsa miettii lääkärin ja potilaan vuorovaikutussuhdetta. Pääsemme mukaan niin synnyttäjien ryhmään kuin selkäryhmän kipukokemuksiin.

6.7. Suru on kovaa työtä!

Tapsa vierailee seurakunnan sururyhmässä. Terveyskeskuksessa hoidetaan emännän napsusormea, nuoren keihäänheittäjän astmaa ja naisvoimistelijan olkapäätä.

7.7. Mitä kuuluu?

Vanhojen potilaiden uusia kuulumisia Mitä kuuluu diabeetikko Markku Tukialle, sydänleikkauksesta toipuvalle Hovisen Pirkolle ja elämäntaparemontin aloittaneelle Mansikka-Antille?

11.7. Parhaita paloja osa 1

Tohtori Kiminkisen jaksoista parhaita paloja.

12.7. Parhaita paloja osa 2

Tohtori Kiminkisen jaksoista parhaita paloja.

13.7. Mitä Antille kuuluu?

Toisen tuotantokauden aluksi Tapsa tapaa vanhan potilaansa Mansikka-Antin, joka päättää lopettaa tupakoinnin. Verenpainepotilaat keskustelevat lääkityksestä. Entä tavallisen kansan terveys - se ei kohene, jos kiinnitetään huomiota vain hyväosaisiin.

14.7. Varovasti vesurilla

Tapsa käy synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsineen äidin luona, ompelee vesurilla telotun sormen ja keskustelee Parkinsonin taudista potilaiden kanssa. Saarijärven kirmot alkavat, ja Kiminkisillä pitää kiirettä.

15.7. Elintavat kuntoon

Tapsa tapaa naisryhmän, joka haluaa kohentaa elintapojaan. Poliklinikalla tarkastetaan lasten korvia ja ihmetellään diabeetikon insuliinipumppua. Illaksi Tapsa on järjestänyt konsertin Pylkönmäelle.

18.7. Taksimiehet liikkeelle

Tapsa tsemppaa taksimiesten porukkaa liikkumaan ja puntaroi Mansikka-Antin kanssa, pitäisikö tupakoinnin lopettamisen avuksi aloittaa lääkitys. Illalla Saarijärven Kirmot jatkuvat ja paikallinen lauluyhtye esiintyy.

22.7. Liian siistiä?

Tapsaa mietityttävät liiallinen hygienia ja allergiat - nykytiedolla ihmisen tulisi altistua pölylle ja möyriä multakasoissa. Astmaa sairastavien ryhmä jakaa kokemuksiaan. Astman voi laukaista myös suuri menetys.

25.7. Parisuhde ja seksi

Tapsa puhelee tuttavaporukan kanssa parisuhteesta ja seksistä, miettii ketä varten oikeastaan olemmekaan olemassa ja järjestää puutalkoot illaksi. Hikinen urakka päättyy savusaunaan ja uintiin kesäisellä Saarijärvellä.

26.7. Lihavuusleikkaukseen?

Tapsa tapaa ylipainon kanssa taistelevan potilaansa ja pohtii lihavuusleikkauksen mahdollisuutta. Fysioterapeutti Pauli Pääkkönen kuntouttaa MS-potilasta kävelysimulaattorilla. Nivelreumaryhmä kokoontuu.

27.7. Selkä vihottelee yhä

Tapsa tapaa potilaan, jonka selkä on vihoitellut kuukausia. Leikkaus on vasta vihoviimeinen vaihtoehto. Rintasyöpää sairastaneiden naisten ryhmä keskustelee syöpään liittyvistä peloista, oireista ja hoidoista.

28.7. Keuhkoahtaumatauti ja tupakointi

Keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaisryhmä kokoontuu: hoidossa tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tapsa ja fysioterapeutti Pauli järjestävät naisporukalle joogatunnin ja osallistuvat siihen itsekin.

29.7. Sydämen rytminsiirto

Tapsan päivä alkaa sydämen sähköisellä rytminsiirrolla, potilasta pelottanut operaatio onnistuu hyvin. Vertaisryhmässä jaetaan kokemuksia polviartroosista. Myös nivelsairauksien hoidossa liikunta on tärkeää.

1.8. Apua huimaukseen

Tapsa leikkaa vaarattoman tyvisolusyövän ja neuvoo huimauspotilasta. Keskustellaan eteisvärinästä. Illaksi Tapsa ja fysioterapeutti Pauli ovat järjestäneet yllätyksen uutta intoa elämäänsä hakevalle naisryhmälle.

2.8. Kuoleman kohtaaminen

Tapsa puhuu kuoleman kohtaamisesta Pylkönmäellä järjestettävässä suruillassa. Hän vannottaa, että kipua ei tarvitse pelätä - lääkäri kyllä pystyy sen poistamaan. Illalla Tapsa juoksee Cooperin testin.

3.8. Diabetes ja jalat

Tapsa vierailee diabetespotilaansa kanssa jalkahoitajalla. Poliklinikalla Tapsa tapaa yli 80-vuotiaan mestarisuunnistajan, joka potee kroonista lymfaattista leukemiaa. Vertaisryhmän aiheena paksusuolen syöpä.

4.8. Koostejakso

Koostejaksossa Tapsa pohtii hoitokeinoja ylipainon kanssa taistelevan potilaansa kanssa. Astmaa sairastavien ryhmä jakaa kokemuksiaan sairauden kanssa elämisestä. Illaksi Tapsa on järjestänyt konsertin Pylkönmäelle.

5.8. Koostejakso

Koostejaksossa Tapsa käy puhumassa omaishoitajien illassa.Keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaisryhmä kokoontuu: tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää taudin hoitamisessa. Saarijärven Kirmot alkavat.

8.8. Apua alkoholismiin

Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen jatkaa työtään terveen elämän parissa. Kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa tapaamme mm. alkoholismia vastaan taistelevan Sepon ja lonkkamurtuman kokeneiden ryhmän.

9.8. Keliakia ja tiukka ruokavalio

Kiminkinen tutustuttaa katsojat ylipainosta kärsivään perheeseen, jossa uhkaa lasten diabetes. Keliakiapotilasryhmä puhuu elämästä tiukan ruokavalion ja vatsavaivojen kanssa. Illalla Tapsa hiljentyy joogaamaan.

10.8. Ikääntyminen ja näkö

Tänään puhutaan mm. ikääntymiseen liittyvistä näköhäiriöistä ja ihmeparannetaan potilaan huono kuulo. Diabeteslasten vanhemmat kertovat perheen elämänmuutoksesta ja lasten sopeutumisesta haastavaan sairauteen.

11.8. Reijo toipuu elinsiirrosta

Tapsan potilaina ovat mm. talvella lumitöissä katolta tippunut Paavo, kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä Kaija ja elinsiirrosta toipuva Reijo. Nina Peränen vierailee asiantuntijana raskausdiabetesryhmässä.

12.8. Liisalla on MS-tauti

Kiminkisen potilaalla Liisalla on MS-tauti. Yhdessä Tapsan kanssa mietitään, miten elämä vaikean taudin kanssa sujuu. Uniapnearyhmässä pohditaan apukeinoja hyvän unen saavuttamiseen.

15.8. Anna-Liisa pääsee leikkaukseen

Anna-Liisan odotettu leikkausaika Jyväskylästä on järjestynyt. Vieraillaan Karstulan terveyskeskuksessa tutustumassa dialyysihoitoihin. Pohditaan sijoitettujen lasten asemaa, ja huostaanottojen määrän kasvua.

16.8. Miksi Reijolla on anemia?

Reijon anemiaan ei ole koskaan löytynyt syytä, mutta epäilyksiä anemian aiheuttajaksi kuitenkin löytyy. Tohtori Kiminkinen lähtee myös terveellisille ruokaostoksille ja tapaamme elinsiirtoryhmän.

17.8. Pääseekö Eero eläkkeelle?

Eeron monet vaivat ovat tehneet hänestä työkyvyttömän. Nyt hän kamppailee Tapsan kanssa Ruotsin eläkejärjestelmää vastaan. Tohtori tapaa polymyagiaa sairastavien vertaisryhmän. Uusinta.

18.8. Ullalla on Menieren tauti

Kiminkinen tapaa Eilan, joka on sairastanut aivokuumeen ja ajaa Jyväskylään tapaamaan Ulla-Maijaa, joka sairastaa Menieren tautia. Tapsa tutustuu myös ratsastusterapiaan.

19.8. Toini ja sydämen vajaatoiminta

Tohtori Kiminkinen tapaa kotikäynnin yhteydessä Toinin, joka kärsii sydämen vajaatoiminnasta. Hoitokoti Mistelissä on tänään avointen ovien päivä ja Kannonkoskella on Parkinson -potilaiden suvipäivät.

22.8. Miten irti ihottumasta?

Päivä alkaa Pekan ja Jonen seurassa lintumetsällä. Vastaanotollaan Tapsan potilaana on Irja, jota vaivaa kiusallinen ihottuma. Tapani vierailee vakavasti sairaan Maijan ja hänen omaishoitajansa Matin luona.

24.8. Olavi on satuttanut polvensa

Olavi on satuttanut polvensa, Tapsa lievittää kipua pistoksella. Tapani suunnistaa katsomaan diabetestä sairastavaa isäänsä ja illemmalla ampumaradalle katsomaan, saako hänen ystävänsä suoritettua hirvimerkin.

25.8. Leikkaustoipilaan arki

Anna-Liisa pääsee kotiin. Fysioterapeutti antaa vinkkejä leikkaustoipilaan arkea helpottamaan. Tapani on kutsunut koolle aivohalvausryhmän, jossa potilaat muistelevat omia kokemuksiaan.

26.8. Koostejakso

Parhaita paloja Tohtori Kiminkisen kolmannen kauden jaksoista.

29.8. Koostejakso

Parhaita paloja Tohtori Kiminkisen kolmannen kauden jaksoista.

Tuotanto: Filmiteollisuus Fine Oy, 2009 - 2010. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2010 - 2012.

Lisää ohjelmasta