Hyppää pääsisältöön

Varjot menneisyydestä

Whit Sterling (Kirk Douglas), Jeff Bailey (Robert Mitchum), Jim (Richard Webb) film noir -elokuvassa Varjot menneisyydestä (1947).
Whit Sterling (Kirk Douglas), Jeff Bailey (Robert Mitchum), Jim (Richard Webb) Whit Sterling (Kirk Douglas), Jeff Bailey (Robert Mitchum), Jim (Richard Webb) film noir -elokuvassa Varjot menneisyydestä (1947). Varjot menneisyydestä,kino klassikko,elokuvat,film noir,Elämää suuremmat elokuvat

Klassinen film noir miehestä, joka on aloittanut uuden elämän mutta vedetään tahtomattaan takaisin rikollisuuden pariin.
Areenassa 30 päivää

Jacques Tourneur loi ohjaajamaineensa kauhuelokuvilla muttta hän teki myös yhden noir-henkisen rikoselokuvan perusteoksista. Vuonna 1947 valmistunut Varjot menneisyydestä (Out of the Past) teki lakonisesta Robert Mitchumista ikonisen supertähden ja se oli tärkeä etappi myös joulukuussa sata vuotta täyttävän Kirk Douglasin varhaisella uralla. Teeman Tourneur-sarjan päätteeksi nähtävän elokuvan kohtalokkaita naisrooleja tulkitsevat Jane Greer ja Rhonda Fleming.

Syrjäisellä huoltoasemalla työskentelevä Jeff Bailey (Mitchum) saa kutsun vierailla pahamaineisen rikollispomon Whit Sterlingin (Douglas) luona. Matkalla Bailey purkaa tyttöystävälleen Annalle (Virginia Huston) salattua menneisyyttään.

Käy ilmi että Jeff, tuolloin sukunimeltään Markham, on Sterlingin palkkaamana yksityisetsivänä matkustanut Meksikoon etsimään tämän rakastajatarta Kathieta (Greer), joka on ampunut Sterlingiä ja paennut tukku rahaa mukanaan. Jeff on löytänyt Kathien Acapulcosta mutta he ovat rakastuneet ja yrittäneet paeta yhdessä Sterlingin kostoa. Menneisyys on kuitenkin tavoittanut heidät.

Varjot menneisyydestä on klassinen noir-elokuva kohtalonomaisesta maailmasta, missä ihmiset yrittävät murhista, petoksista ja ahneudesta huolimatta toimia kunniansa ja arvojensa mukaisesti. Rakkaus voi ainakin hetkeksi johtaa synkistä varjoista aurinkoon.

Mestarikuvaaja Nicholas Musuracan kameratyön avulla Tourneur yhdistää realistisia miljöitä runolliseen tunnelmointiin samalla tyylitajulla kuin kauhuelokuvissaan. Varjot menneisyydessä onkin lajinsa suuria klassikkoja, jonka arvostus on vuosikymmenien vieriessä säilynyt. Sen sijaan siitä vuonna 1984 tehty uusi versio Kaikki pelissä (Against All Odds) on jo jäänyt unohduksiin.

Jacques Tourneurin ohjaamien elokuvien sarjan päättävä Varjot menneisyydestä avaa samalla 1940-luvun noir-rikoselokuvien sarjan, joka jatkuu Kino Klassikossa heinäkuun loppuun.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Varjot menneisyydestä (Out of the Past), USA 1947. O: Jacques Tourneur. N: Kirk Douglas, Robert Mitchum, Jane Greer, Rhonda Fleming, Richard Webb, Virginia Huston
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa