Hyppää pääsisältöön

Yö voodoosaarella

Kuvassa Jessica Holland (Christine Gordon), nuori sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee, kesk.) ja Carre Four (Darby Jones)
Jessica Holland (Christine Gordon), nuori sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee, kesk.) ja Carre Four (Darby Jones) Kuvassa Jessica Holland (Christine Gordon), nuori sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee, kesk.) ja Carre Four (Darby Jones) Yö voodoosaarella,kino klassikko

"Kotiopettajattaren romaanin" persoonallinen tulkinta kertoo naisesta, joka saapuu Karibianmeren voodoosaarelle hoitamaan plantaasinomistajan sairasta vaimoa.
Areenassa 30 päivää

Jacques Tourneurin ohjaamien klassikkoelokuvien sarjaa jatkaa vuonna 1943 valmistunut mestariteos ja kauhuklassikko Yö voodoosaarella (I Walked with a Zombie). Suuria pelon järistyksiä siltä on tosin turha osoittaa, sillä elokuvan zombit eivät ole Walking Deadin kaltaisia raivohulluja vaan melankolisen surullisia vaeltelijoita.

Elokuvan tausta on varsin erikoinen. RKO-studio antoi kauhuelokuviensa tuottajalle Val Lewtonille muutamia voodoo-aiheisia lehtiartikeleita ja käski tehdä niiden pohjalta elokuvan nimeltä I Walked with a Zombie, “Kävelin zombin kanssa”. Koska Lewton ja Tourneur käsikirjoittajineen saivat muuten vapaat kädet, päättivät he käyttää tätä väljää tilausta hyväkseen ja tehdä karibialaisversion Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanista.

Elokuvan päähenkilö on nuori kanadalainen sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee), joka matkustaa eräälle Karibianmeren saarelle hoitaakseen rikkaan plantaasinomistajan Paul Hollandin (Tom Conway) vaimoa Jessicaa. Jessican kerrotaan kuumeen seurauksena vajonneen kooman kaltaiseen tilaan, jossa hän liikkuu unissakävelijän tavoin ja ymmärtää vain yksinkertaisia komentoja.

Monet paikalliset asukkaat uskovat että Jessicasta on tullut zombi, elävä kuollut. Samalla kun Betsy alkaa rakastua Pauliin, etsii hän keinoa tämän vaimon parantamiseksi.

Yö voodoosaarella on usein mainittu parhaaksi Lewtonin kymmenkunnasta kauhuklassikosta viikko sitten esitetyn Kissaihmisten ohella. Se maalailee mestarillisesti aavemaisen runollisella tunnelmalla, joka syntyy kauniin sävykkäästä mustavalkokuvauksesta sekä yliluonnollisen mystiikan ja karibialaismiljöiden taitavasta yhdistelystä. Tekijät ovat ymmärtäneet että yliluonnollinen on sitä uskottavampaa, mitä varmemmin elokuva ankkuroidaan realismiin.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Yö voodoosaarella (I Walked with a Zombie), USA 1943. O: Jacques Tourneur. N: Tom Conway, Frances Dee, Christine Gordon, Darby Jones

Lue lisää:

Elokuvan mestareita: Jacques Tourneur

Jännityksen mestareihin kuulunut ohjaaja Jacques Tourneur teki arkipäiväisestä pelottavaa ja yliluonnollisesta arkipäivää.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa