Hyppää pääsisältöön

”Jos polvet kenkkuilee, vahvoilla nilkoilla mennään” – 85-vuotias suunnistajaveteraani viihtyy rasteilla

Suunnistusharrastaja Johan Koivisto
Johan Koivisto tutustuu maastokartan merkintöihin huolella Suunnistusharrastaja Johan Koivisto Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

Metsään vie suunnistajan tie. Kautta vuosikymmenien ovat suunnistuspolut kutsuneet Johan Koivistoa, jonka sitkeys lajin harrastajana päihittää nuoremman polven mennen tullen. Remppojakin on vuosien varrella tullut, mutta lähes kaikkien veteraanikisojen lähtöluetteloista Johan Koiviston nimi löytyy yhä edelleen.

Syntyperäinen helsinkiläinen Johan Koivisto (85) nauttii kotikaupungin tarjoamista suunnistusmahdollisuuksista.

– Iltarastit ovat poikaa. Paloheinä ja Pirkkola etunenässä, mutta monet muutkin kuntorastitapahtumat ovat kätevän matkan päässä kotoa, Johan Koivisto kertoo.

Iltarasteille ilmottautuminen käy rutiinilla
Iltarasteille ilmottautuminen käy rutiinilla Iltarasteille ilmottautuminen käy rutiinilla Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

Omalla autolla Johan näihin tapahtumiin hurauttaa. Ajokortti on taas uusittu seuraavaan tasalukuun, 90 ikävuoteen asti.

Nyt kun silmät on leikattu, paremmin toki maastossakin näkee.

– Kun kaihin takia olin viime vuonna hetken ajokiellossa, silloin tytär kuskasi minut Vierumäen yösuunnistukseen. Nyt kun silmät on leikattu, paremmin toki maastossakin näkee, Johan Koivisto nauraa.

Johan Koiviston sukupolven nuoruudessa kaikenlainen liikunta kuului elämään luonnollisesti. Välineurheilusta ei ollut tietoakaan, niitä lajeja harrastettiin, mihin porukkaa ja tiloja löytyi.

Suunnistusharrastus tuli elämään teinivuosina.

On tutut porukat, mutta itsenäisestihän niitä ratamestarin kehittämiä juonia ratkotaan.

– Suunnistus on niin monipuolinen ja hieno laji. On tutut porukat, mutta itsenäisestihän niitä ratamestarin kehittämiä juonia ratkotaan, Johan Koivisto kuvailee.

Taas on rasti löytynyt, eikä aivan helppokulkuisesta paikasta
Taas on rasti löytynyt, eikä aivan helppokulkuisesta maastosta Taas on rasti löytynyt, eikä aivan helppokulkuisesta paikasta Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

Johan esittelee tärkeimpiä suunnistusvälineitään.

– Peukalokompassi on minusta ehdoton, se jättää paremmin kädet vapaaksi. Sitten tarvitaan leimasinkortti. Osanottajamaksua vastaan saa valitsemansa matkan kartan, sen päälle on hyvä laittaa muovisuojus. Mukavat verkkarit päälle, nappulakenkät jalkaan ja se on siinä, Johan Koivisto selvittää.

Lenkkarinauhojen ei passaa tuolla maastossa aukeilla, siinähän voi kompastua.

Paloheinän suositulla iltarastipaikalla Johan Koivisto esittelee muutakin varustustaan. Mutta mihin tarvitaan maalarinteippiä?

– Lenkkarinauhojen ei passaa tuolla maastossa aukeilla, siinähän voi kompastua. Minä pistän maalarinteipillä nauhat tiukasti puristukseen niin ei tule yllätyksiä, Johan Koivisto esittelee.

Suunnistaja Johan Koivisto metsämaastossa
Suunnistaessa myös luonto tulee tutuksi Suunnistaja Johan Koivisto metsämaastossa Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

Silmälasitkin Johan varustaa kuminauhalenkillä, jotta lasit eivät menossa putoile.

Autossa kulkee myös vesikanisteri, jotta mahdolliset maastossa syntyneet mutaroiskeet voi huuhtoa jo ennen kotimatkaa.

suunnistusvälineitä
Suunnistusvälineet eivät paljoa paina suunnistusvälineitä Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

Pari viimeistä vuotta Johanin on pitänyt sen verran antaa periksi polvivaivoille, että suunnistus sujuu pääosin kävellen. Lyhyimmät iltarastireitit ovat vain puolentoista kilometrin mittaisia, mutta omia tuntemuksia kuunnellen matkaksi usein valikoituu paljon pitempiä osuuksia.

– Kyllä sitä aina yrittää asettaa itselleen tavoitteita, mutta en minä erityisen kilpailuhenkinen ole. Eikä tässä lajissa näin kuntoilijana vain ajasta ole kyse, esimerkiksi Paloheinän kolmen kilometrin reittiin on ympätty seitsemän rastia, tarkkana saa olla niidenkin kanssa, Johan Koivisto muistuttaa.

Minua kilpailut kiehtovat ihan senkin vuoksi, että niihin valmistautuminen motivoi lenkkeilemään, ei auta laiskotella.

Iltarastit ovat erityisesti kuntoilijoiden suosiossa. Mukana näkee eri-ikäisiä lapsia vanhempineen, vauvat on otettu mukaan kantorepuissa, ja vapaa puheensorina kantautuu korviin puiden siimeksestä. Välillä joku tositreenaaja pyyhältää tuulispäänä ohi.

suunnistaja Johan Koivisto maalissa
Maalialueella saa heti kuulla oman aikansa suunnistaja Johan Koivisto maalissa Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

– Kilpailut ovat sitten asia erikseen. Siellä ei saa puhella, siellä haetaan tulosta. Minua kilpailut kiehtovat ihan senkin vuoksi, että niihin valmistautuminen motivoi lenkkeilemään, ei auta laiskotella, Johan Koivisto mainitsee.

Pidän itseäni kuntokilpailijana, aina jollekin tulee hyvä mieli, kun edes minut pääsee ohittamaan.

Johan ei juuri perusta omista kilpailusijoituksistaan, eikä ole palkintopystien perään.

– Pidän itseäni kuntokilpailijana, aina jollekin tulee hyvä mieli, kun edes minut pääsee ohittamaan, Johan velmuilee.

Jukolan viesteihin Johan Koivisto on osallistunut joukkueiden mukana useina vuosina. Nyt on tullut aika nauttia viestitunnelmasta kutsuvieraana.

Sen sijaan elokuussa 2016 Tallinnassa järjestettäviin veteraanien MM-suunnistuskilpailuihin Johan on jo ilmoittautunut. Hän kisaa yli 85-vuotiaiden sarjassa, mutta kisasarjoja on vieläkin iäkkäämmille. Kisatiedotteesta näkee, että yli ysikymppistenkin sarjaan on tulijoita.

Suunnistusaiheinen leikekirja
Johan on pitänyt menneinä vuosina leikekirjaa suunnistusuutisista Suunnistusaiheinen leikekirja Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti yle tv1,Yle TV1

Johan Koivisto on ollut leskenä kymmenisen vuotta. Työura muun muassa vakuutusalan tutkijana ja Metallityöväenliiton historiikin laatijana ei aikanaan estänyt suunnistusharrastuksen ylläpitoa. Lapsetkin kulkivat osin mukana kisaamassa, ja ennen kaikkea saivat kipinän liikuntaan ylipäätään.

– Ja urheilijoiden vaimothan ne kovilla on, mies kun on aina jossain menossa, Johan Koivisto tietää kokemuksesta.

Puolen tunnin aamujumppa pitää Johanin jäsenet vetreinä. Jalkatreeni sujuu kuminauhavenytyksillä ja käsipainotkin ovat käytössä. Kuntoa Johan tarvitsee paitsi suunnistukseen, myös koripalloon, jota hän käy pelaamassa urheiluseura Tapanilan Tarmon riveissä.

Minä kuulostelen itse vointiani ja sen mukaan suunnistan tässä elämässä.

Omakotitalon huolto, pihapuiden ja istutusten hoito vaativat nekin osansa. Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset kyläilevät ja seuraavat teräsvaarin edesottamuksia.

Johan Koivisto puutarhatöissä
Puutarhatyötkin pitävät Johanin kuntoa yllä Johan Koivisto puutarhatöissä Kuva: Yle / Marjo Lundvall akuutti,Yle TV1

– Aika ei tosiaan käy pitkäksi. Tanssimassakin tykkään käydä, minulla on tuttu tanssikaveri, jonka kanssa vaihdamme joka päivä puhelimessa kuulumiset, Johan Koivisto kertoo.

Miten elämä sitten jatkossa sujuu ja miten terveys kantaa, sitä Johan ei jää miettimään. Muutama vaiva ja lääkitys on iän mukana matkaan tullut, mutta mitään estettä urheilulliselle elämälle ei lääkäreidenkään mukaan ole.

– Minä kuulostelen itse vointini ja sen mukaan suunnistan tässä elämässä, Johan Koivisto toteaa hymyillen.

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus