Hyppää pääsisältöön

"Lahti on vähän kuin Silja Europa, se pitää vaa juoda hauskaksi" – Lahtiblogin pitäjät kertovat kaupungin parhaista puolista

Lahtiblogi antaa kasvot YleXPop-kaupunki Lahden sille puolelle, jota Lahden matkailuneuvonta VisitLahti ei näytä.

Lahtiblogi-vieraiden mukaan Lahti on mahtava kesäkaupunki. // Kuva: Lahti Region Oy, Panu Salonen

Lahti.

Siinä on kaupunki, joka herättää monissa vahvoja, jopa rujoja mielikuvia.

Yksi syy tällaisiin mielikuviin on täysin absurdi Lahtiblogi, joka dokumentoi lahtelaista elämää varsin inhorealistisella tavalla. Pääasiassa Instagramista ja Tumblrista löytyvä blogi täyttyy esimerkiksi rappukäytäviin sammuneista kadunmiehistä, kaljapakkauspahveilla korjatuista auton sivuikkunoista sekä koripallotelineestä roikkuvista pyöränraadoista.

Lahtiblogin pitäjien blogin yksi slogani kuuluu "Koe aito Lahti". Se Lahti, jota Lahden mainonta ja markkinointi ei muuten näyttäisi.

- Lahti on vähän kuin Silja Europe, se pitää vaa juoda hauskaksi, Lahtiblogin kuvaaja Antti ja peitenimellä Ville Irmanen esiintyvä blogin ylläpitäjä kertovat YleX Aamun haastattelussa Lahden torilta.

Kaksikon mukaan Lahtiblogissa on kyse havainnoista, erilaista jutuista ja paikallisista erikoisuuksista. Vaikka blogi ei anna Lahdelle minkäänlaista sadekehää tai aseta sille kiiltokuvapintaa, monet ovat ottaneet blogin omakseen: ylläpitäjät saavat paikallisilta paljon kuvia siitä, jos jokin asia kaupungissa on enemmän tai vähemmän vinksin vonksin.

- Parasta Lahdessa on juuri se, että moni asia on vinksin vonksin hyvällä tavalla. Se luo hyvää yhteishenkeä, kaksikko kertoo ja jatkaa:

- On helppoa lähestyä muita lahtelaisia, kun kaikki ovat samalla aaltopituudella.

Lahtiblogin ylläpitäjä, tekaistulla Ville Irmanen -nimellä jutussa esiintyvä henkilö ei halua paljastaa kasvojaan. // Kuva: YleX

Lahtiblogista uusi VisitLahti?

VisitLahti on Lahden virallinen matkailuneuvonta, joka pyrkii näyttämään matkaililjoita varten Lahden parhaat puolet. VisitLahdella ja Lahtiblogilla on ollut erilaisten lähestysmistapojensa vuoksi pinetä kränää keskenään: Lahtiblogin Instagram-kuvissa nimittäin käytetään toisinaan hashtagia #visitlahti.

- Me ollaan ajateltu vaihtaa nimemme VisitLahdeksi, meillä on VisitLahti-Instagram-tunnuksetkin. Varattiin ne ennen VisitLahtea, blogin ylläpitäjä Irmanen sanoo.

Kun Lahtiblogi järjesti oman näyttelynsä, paikalla vierailleet VisitLahden työntekijät heitettiin tylysti ulos. Kaksikon mukaan heillä ei ollut mitään asiaa näyttelyyn.

Lahtiblogin pitäjien mukaan valit VisitLahteen on tällä hetkellä hyvät. Lahtiblogi on jopa valmis luopumaan VisitLahti-Instagram-tunnukset VisitLahdelle – jos hinnasta päästään sopimukseen.

- 10 000 euron takuita vastaan me luovutetaan ne VisitLahdelle.

YleXPop järjestetään Lahden torilla lauantaina 4. kesäkuuta. Tapahtuma on maksuton.

Kuuntele alta YleX Aamun lähetys ja Lahtiblogi-kaksikon haastattelu, joka alkaa noin kohdasta 02:39:50.

Lue myös:

Onko Kesäkumibiisi sittenkin käännös vanhasta suomalaisesta kansanlaulusta? Tällä videolla hanuri on ainakin kuumana

"Aikamoinen rallatus", "sikahyvä biisi" – lahtelaiset kertovat, mitä mieltä he ovat vuoden 2016 Kesäkumibiisistä

Rakas Lahti, ei ole toista kaltaistasi: 12 syytä, joiden takia Lahti on Suomen Lahti