Hyppää pääsisältöön

Tämä studio Lahdessa tekee jättiosan Suomen listamusiikista – vierailimme MGI:n hittitehtaalla

MGI:n luotsaaman levy-yhtiön studiolla ollaan ylpeästi lahtelaisia altavastaajia ja laitetaan artistitkin keittämään kahvia.

AJ Saarela on mukana M-Eazy Musicilla luomassa kansainvälistä soundia. // Kuva: YleX/Silja Annila

Toimiston ikkunasta näkee Harjun alakoulun pihalle. Studio taas on kerrostalokämpän pienen makuuhuoneen kokoinen. Siistissä asunnossa on lisäksi kokoushuone ja keittiö. Glamour siintää jossain kaukana, vaikka menestyksestä muistuttavat seiniä koristavat kulta- ja platinalevyt.

Lahden keskustassa sijaitsevassa vanhassa arvorakennuksessa työstetään Suomen kuunnelluimpia biisejä. Tuottaja MGI:n eli Henri Lanzin isännöimän M-Eazy Musicin tiloissa tuotettu musiikki nousee lähes poikkeuksetta soittolistoille ja striimauspalveluiden kärkeen. MGI:n kädenjälki näkyy Nikke Ankaran uusissa räppihiteissä, Cheekinklassikkobiiseissä ja Robinin energisissä kappaleissa.

Itse asiassa lista artisteista, joiden kanssa MGI ja M-Eazy Music ovat työskennelleet, tuntuu loputtomalta. Täällä on tehty JVG:n Takajeejee-biisin läppiä, Tippa-T:n Mehu-hitin biittejä ja Olavi Uusivirran kitarariffejä.

- Eilen täällä oli äänittämässä Teflon Brothers. He tekivät sitä Rion Olympialaisten kannatusbiisiä, M-Eazy Musicin A&R ja Liven toimitusjohtaja AJ Saarela kertoo.

Saarela päätyi musabisnekseen, kun hän alkoi vuonna 2009 kiertää räppäri Asteenkanssa keikkalavoja tämän tuplaajana ja DJ:nä. Nykyään hän pyörittää MGI:n kanssa yhtä Suomen tärkeimmistä studioista.

Lahtelainen altavastaaja

Miten Lahdesta tuli näin merkittävä hittibiisien musakaupunki? Täällä on tehty koko Suomen sekoittavaa punkkia ja rokkia Tehosekoittimen ja Apulannankulta-ajoista lähtien, mutta nykyään Lahteen viitataan lähinnä hip hop -kaupunkina. M-Eazy Musicin studio on iso osa Lahden räppileimaa, ja MGI:n soundi on sen ytimessä.

MGI on yksi Suomen tunnetuimmista tuottajista, ellei tunnetuin. Tänä vuonna Emma-gaalassa Vuoden tuottaja -palkinnon saaneen musiikintekijän nimi muistetaan ulkomaillakin.

Tälläkin hetkellä MGI on työ- ja lomamatkalla Yhdysvalloissa, vaikka nykyään tuottaja asuu suomalaisten työkavereidensa tapaan Lahdessa. Kaverusten levy-yhtiö M-Eazy Music toimii samoissa tiloissa äänitysstudion kanssa. Yhtiön tallissa luovat uraa nouseva poppari Evelina, räppärit Nikke Ankara ja Tuomas Kauhanen sekä nuori Ollie.

Vaikka kaikki levy-yhtiön artisteista eivät ole syntyperäisesti lahtelaisia, yhtiö on silti ylpeästi lahtelainen.

- Levy-yhtiön tyypeistä ollaan kaikki oikeastaan lahtelaisia, vaikka on jengi muuallakin asunut. Pidetään Lahden lippua korkealla, Saarela sanoo.

"Lahdessa on myös aika huonot mahdollisuudet nuorille duunaa yhtään mitään."― AJ Saarela

Tuottajilla on ollut sormensa pelissä monen lahtelaisen artistin musiikissa, ja se näkyy myös tämän hetkisessä tilanteessa. Saarela kertoo, että M-Eazy Music saa paljon demoja lahtelaisilta nuorilta. Saarelan mukaan Lahdella on musiikkipiireissä altavastaajan asema, joka kannustaa yrittämään entistä kovempaa.

- Täällä on myös aika huonot mahdollisuudet nuorille duunaa yhtään mitään. Ne hengailee vaan ostarilla. Jos joillakin on ollut mielikuvitusta ja kiinnostusta musiikkiin, he on pystyneet panostamaan siihen täysillä, Saarela pohtii.

Onko listoilla jo liikaa MGI:n soundia?

Hip hopista on tullut valtavirtaa, ja usein nykyrapissa soivat monen mielestä jo hieman liiankin tutut elektroniset taustat. MGI on musiikkityylin kehittymiseen Suomessa vahvasti osasyyllinen.

Miten voi olla mahdollista, että niin paljon suomalaista listahittimusiikkia kulkee näiden lahtelaisten tilojen lävitse? Saarelan mukaan suurin syy on guru itse, MGI.

- Henkka (MGI) on iso osa meitä, sillä hän saa valtavasti työtarjouksia myös isoilta levy-yhtiöiltä. Hänen ammattitaitoonsa luotetaan, ja se on hieno juttu.

Onko hyvä, että niin monissa hittibiiseissä kuuluu MGI:n studion työnjälki? Eikö ole tylsää, kun kaikki kuulostaa tientynlaiselta? Saarela ei ala puida syitä ja seurauksia sen suuremmin.

- Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Siitä voi meidän osalta syyttää Henkkaa ja hänen lukuisia työtarjouksiaan. Jos ajattelee kansainvälisesti, niin yhdessä vaiheessa kaikki radiossa soinut musiikki oli ruotsalaistuottaja Max Martinin käsialaa, Saarela pohtii.

"Me halutaan tehdä tietoisesti mainstreamia, kaupallista."― AJ Saarela

Max Martin tunnetaan parhaiten Britney Spearsin, Backstreet Boysin ja Pinkin tuottajana.

M-Eazy Musicin tiloissa tehdään varta vasten listahittejä, häpeilemättä. Musiikki suunnataan suurelle yleisölle, ja valtavirtaisuus on itse asiassa tavoitteena yhteistyöprojekteille.

- Emme ole lähteneet kaikkiin projekteihin mukaan. Fiilistelemme paljon muutakin kuin mainstream-musiikkia, mutta tätä haluamme tehdä, Saarela kertoo.

Yhtiön omista artisteista pyritään kasvattamaan omissa genreissään Suomen isoimpia nimiä. Tarkoituksena on myös nousta Suomen suurimmaksi pienlevy-yhtiöksi heti kansainvälisten jättiläisten Sonyn, Warnerin ja Universalin vanaveteen.

- Me halutaan tehdä tietoisesti mainstreamia, kaupallista. Haluamme, että Suomen kovimmat artistit tulee meiltä. Lisäksi tahdomme, että jokainen artisteistamme tekisi pitkän uran, mikä on nykyään yhä vaikeampaa, Saarela sanoo.

Suomalaiset rakastavat suomalaista musiikkia

Naapurimaassamme on tehty hittejä aina. Saarelan mainitsema Max Martin on vain yksi Ruotsin huipputuottajista. Nykyään kansainvälisiä ja ruotsalaisia listoja hallitsevat muun muassa Avicii ja Axwell.

Mutta kyllä Suomessakin alkaa olla musiikintekijöitä, jotka pystyvät samaan.

MGI asui pitkään Yhdysvalloissa, jossa hän työsti musiikkia muun muassa Justin Bieberille ja 50 Centille.

Kotimaisella musiikilla menee tällä hetkellä Saarelan mukaan kovempaa kuin koskaan. Saarela on seurannut tilannetta muissa maissa, ja Suomi erottuu hänen mukaansa edukseen.

- Suomen lisäksi Ruotsissa ja Ranskassa kotimaisella musiikilla menee listoilla yhtä lujaa.

Vaikka MGI:n luotsaamalla studiolla tehdään hittejä suomalaiseen makuun, kansainvälinen ote on kuitenkin vahvasti läsnä. Kunnianhimoinen MGI haluaa, että biisien tuotanto kestää kansainvälisen vertailun.

"Harvoja meidän biiseistä miksataan tai masteroidaan Suomessa."― AJ Saarela

Lahden studiossa hiotaan biisejä ja äänitetään musiikkia, mutta ei kaikkea kuitenkaan vielä tehdä kotimaan rajojen sisällä. Osa MGI:n studion kansainvälisestä soundista syntyy edelleen ulkomailla.

- Harvoja meidän biiseistä miksataan tai masteroidaan Suomessa. MGI:llä on esimerkiksi yksi luottojäbä Tanskassa, joka hoitaa näitä hommia, Saarela kertoo.

Pienessä lahtelaisstudiossa on kuitenkin omat hyvät puolensa. Arki rullaa sujuvasti, kun studiossa soi musiikki ja paperihommat hoituvat toimistohuoneessa. Kotoisassa ympäristössä artistit pääsevät musanteon ohessa usein myös vähän toisenlaisiin hommiin.

- Me oikeastaan odotetaan, että meidän nuoret biisintekijät tulee tänne keittämään meille kahvia. Onneksi esimerkiksi Olli ja Nikke käy täällä aika ahkerasti, niin ne voi komentaa keittiön puolelle, Saarela kertoo.

YleXPop järjestetään tänä vuonna Lahdessa lauantaina 4. kesäkuuta. Ilmaistapahtumassa esiintyy muun muassa Nikke Ankara. Tsekkaa YleXPopin aikataulut ja lisätiedot täältä!

Lue myös:

Punk-aallosta Suomen rap-pääkaupungiksi: näin Lahdesta tuli omaehtoinen musakaupunki

YleXPop lähestyy: Näistä syistä Nikke Ankara hurmaa kotikentän

Monelta Benjamin esiintyy? Riittävätkö rahani? Tsekkaa kaikenkattava tietopaketti YleXPopiin