Hyppää pääsisältöön

Miltä Antti Tuiskun YleXPop-keikka näyttää superfanin silmin? Katso Pedon hillitön hittikimara

150 Antti Tuiskun keikkaa nähnyt Janna Lahti on saanut kuulla myös pilkallisia kommentteja fanituksestaan. YleXPopissa kuitenkin kaikki rakastavat Tuiskua yhdessä.

Ei ole kovin vaikeaa saada torillista ihmisiä pomppimaan riemusta kesäkuisena lauantai-iltapäivänä. Täytyy ainoastaan hankkia paikalle Antti Tuisku.

Lahden tori oli heti intromusiikin ensisävelistä lähtien Pedon hyppysissä, kun Tuisku avasi YleXPopin Peto on irti -biisillään. Kun Tuisku myöhemmin keikalla johti Keinutaan-biisin koreografioita, vain harva jätti nostamatta käsiä ilmaan, kun laulaja niin komensi.

Aivan YleXPopin eturivissä kädet nosti ilmaan Janna Lahti. Eikä suinkaan ensimmäistä kertaa: hän on käynyt laulajan keikoilla jo vuodesta 2004. Tuisku oli tuolloin vielä melko tuore Idols-julkkis, Janna Lahti 12-vuotias musiikin ystävä.

Ensimmäinen keikka Lapualla elokuussa 2004 kolahti ja kovaa. Vuonna 2016 Antti Tuisku on uransa suurimmassa nosteessa, Lahti taas on pätevöitynyt Tuiskun uskolliseksi superfaniksi eli tuiskuttajaksi.

- Antti on aina pysynyt samanlaisena, Lahti sanoo.

- Nyt moni on löytänyt Antin keikat ja ihailee, miten energinen hän on. Mutta se energisyys on ollut koko ajan mukana.

Janna Lahti YleXPopissa. // Kuva: Tomi Mikola

Janna Lahti jos kuka tietää. 12 vuoden fanituksen aikana hän on nähnyt Antin livenä keikalla ainakin 150 kertaa – laskuissa on jo menty sekaisin. Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen kupeessa asuva Lahti on saapunut myös YleXPopiin Lahteen lemppariartistinsa keikalle.

Niin on saapunut moni muukin. Tuisku avasi vuoden 2016 YleXPopin ja veti Lahden torin täyteen väkeä. Tuisku-faneja löytyy kaikista ikäluokista: on tarhaikäisiä lapsia, koulun päättymistä juhlivia teinejä, perheenäitejä ja -isiä, nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä.

Kun Tuisku laulaa

Äidit lapsien
silmät sulkekoot
kun pyydät multa anteeks kunnolta

mukana hoilaavat niin ne äidit kuin heidän jälkikasvunsakin. Pienimmät fanit ovat ehkä nelivuotiaita, mutta hekin näyttävät osaavan sanat ulkoa.

“Kuka vain voi saavuttaa mitä vain”

Poptähti muistaa keikalla tsempata heitä, joiden kouluvuosi on päättynyt. Joillekin se on vielä suurempi helpotus kuin toisille, etenkin, jos joutuu koulussa muiden silmätikuksi.

- Tänä kesänä me ei välitetä niistä pätkän vertaa. Tästä eteenpäin kuka vain voi saavuttaa mitä vain, Tuisku sanoo yleisölle.

Antti Tuisku tietää sen: hänellä ei ole ikinä mennyt yhtä lujaa kuin nyt. Huhtikuussa hän veti Hartwall Arenan täyteen kahteen kertaan Peto Show’llaan, alkuvuodesta irtosi kolme Emmaa – Tuiskun uran ensimmäiset – ja talven Tuisku vietti keikkailemalla täyteen myydyille saleille ympäri Suomen.

Antti Tuisku YleXPopissa. // Kuva: Tomi Mikola

Tuiskun fanitus ei ole aina ollut alkuunkaan niin coolia kuin nyt. Janna Lahti kertoo, että hän on saanut kuulla vuosia pilkallisia kommentteja fanituksestaan ja Antista muutenkin.

- Mutta en mä ole siitä koskaan välittänyt. On hassua, että ennen olin luokan ainoa Antti-fani. Nykyään moni muukin on ilmoittanut tykkäävänsä Antin musiikista.

Se on totta. Viimeisen vuoden aikana Tuisku on saanut taakseen valtavan määrän uusia faneja, ja hänestä on nopeasti tullut suurten yleisöjen suosikki. Miltä se tuntuu superfanista, joka on seurannut Tuiskun uraa alusta alkaen?

- Olen jotenkin tosi ylpeä Antin puolesta ja myös tosi kiitollinen. On hienoa, että hän on saanut niin paljon uusia faneja.

Antti palasi lomilta YleXPopiin

Antista itsestään on tullut Janna Lahdelle läheinen idoli, jonka kanssa moikataan keikoilla ja vaihdetaan kuulumisia. Myös faniryhmästä on tullut tärkeä yhteisö, ja muista faneista on tullut ystäviä. Heitä tavataan ennen kaikkea Antin keikoilla – joiden lukumäärä Janna Lahdella kasvoi lauantaina jälleen yhdellä, kun hän näki Tuiskun livenä YleXPopissa Lahden torilla.

Se oli Tuiskun ensimmäinen keikka areenakonserttien jälkeen. Tuisku palasi Lahdessa runsaan kuukauden mittaiselta lomalta lavoille.

- Mulla oli vähän puusta pudonnut fiilis, että mitä mä täällä teen. Kunnes pääsin tänne teidän eteen, Tuisku kertoi yleisölle.

Janna Lahti sanoo heti keikan päätyttyä, että Tuiskusta huomasi hingun päästä lavalle pienen tauon jälkeen.

- Ää. Aivan mahtavaa. Haluaisin heti vain päästä uudelleen Antin keikalle.

Lahti kertoo, että vaikka settilista pysyi suhteellisen samanlaisena kuin Peto Show’ssa aiemmin, lavaesiintymisessä oli uutta elementtejä.

Kauaa ei tarvitse odottaa, sillä Lahti kuulee Tuiskua Tavastialla 18. kesäkuuta. Kesällä hän menee myös Tuiskun keikoille ainakin Provinssiin, Jämsään ja Kuopioon.

YleXPopin keikan jälkeen superfani lähtee suunnistamaan kohti matkakeskusta. Edessä on pitkä kotimatka: Seinäjoella ollaan vasta keskiyöllä. On kuitenkin täysin selvää, että Tuisku on reissaamisen arvoinen.

- Aina, Lahti sanoo.

Katso kuvat, lue tarinat ja kuule kuumat uutiset YleXPopista täältä.

Lue myös:

YleXPop lähestyy: Antti Tuisku toimii tanssiopettajana, ei hätää

Ohjaaja Viivi Huuska rikkoo tabuja ja aiheuttaa kohua – ja siksi naiset konttaavat Cheekin videolla

Petomatka huipentui areenalle: näistä syistä Antti Tuisku on täydellinen poptähti