Hyppää pääsisältöön

Elisabet II ja hänen pääministerinsä

Kuningatar Elisabetin aikana Iso-Britanniassa on ollut 12 pääministeriä Winston Churchillistä David Cameroniin.
Kuningatar Elisabet tapaa joka keskiviikko pääministeri David Cameronin. Kuningatar Elisabetin aikana Iso-Britanniassa on ollut 12 pääministeriä Winston Churchillistä David Cameroniin. yle tv1

TV1 tiistaina 22.5.2018 klo 23.40 - 00.30
Areenassa 7 päivää

Yksikään valtionpäämies ei ole hallinnut yhtä pitkään kuin kuningatar Elisabet II.

Kuningatar Elisabet on kätellyt niin Dwight D. Eisenhoweria kuin Barack Obamaa, keskustellut valtionsalaisuuksista Winston Churchillin ja Tony Blairin kanssa. Hän on ihmetellyt musta-valkoista televisiokuvaa ja nähnyt iPadin ilmestymisen.

Kuningatar Elisabetin aikana Iso-Britanniassa on ollut 12 pääministeriä Churchillistä David Cameroniin. Joihinkin pääministereistä kuningatar on suhtautunut sympaattisesti, toisiin hän on pitänyt enemmän etäisyyttä.

Rituaali vai jotain muuta?

Joka keskiviikko pääministeri tekee vierailun Buckinghamin palatsiin kuningattaren luo ja raportoi tulevista poliittisista tapahtumista. Siitäkin huolimatta, että kuningattarella ei ole suoraa poliittista päätösvaltaa.

Dokumentti kurkistaa kulissien taakse ja kysyy, onko kuningattaren ja pääministerin tapaaminen merkityksetön rituaali vai osoitus läheisestä suhteesta edustuksellisen ja poliittisen vallan kanssa.

Paljon on Britanniassa muuttunut yli 60 vuoden aikana, paitsi yksi asia. Pääministerit tulevat ja menevät, kuningatar on ja pysyy.

The Queen And Her Prime Ministers. Ohjaus: Tristan Chytroschek ja Katharine Wolff. Tuotanto: Java Films, Britannia, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Lisää aiheesta:
Kuningatar Elisabetin juhlaparaati
Yle Uutiset: 90 vuotta täyttävä Elisabet II on briteille tärkeä
Yle Uutiset: Syntymäpäiväsankari Elisabet II sai Windsorissa lämpimän vastaanoton
Elävä arkisto: Kuningatar Elisabet

Kommentit