Hyppää pääsisältöön

Muhammad Ali, suurin ja kaunein: dokumenttielokuva nyrkkeilijälegendan kahdesta noususta huipulle

Muhammad Ali
Muhammad Ali (1942–2016). Muhammad Ali Teemalauantai,muhammad ali suurin ja kaunein

William Kleinin dokumenttielokuva Teemalla 23.4.2017 kello 16.
Areenassa seitsemän päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest, Ranska 1974) on maailmankuulun valokuvaajan ja elokuvantekijän William Kleinin ohjaama monisärmäinen muotokuva huimasta nyrkkeilijästä, kansalaisoikeustaistelijasta ja showmiehestä Muhammad Alista (1942–2016).

Muhammad Ali oli maailman valokuvauksellisimpia ihmisiä; tässä elokuvassa häntä on kuvannut yksi maailman parhaista valokuvaajista, ja se näkyy. Kuvissa on aivan poikkeuksellista ilmaisuvoimaa, oli kohteena sitten Ali itse tai hurja säpinä hänen ympärillään.

Dokumenttielokuva on kuvattu nopealiikkeisen nyrkkeilijän uran kahdessa tärkeässä vaiheessa. Siihen on saatu taltioitua sekä nuoren Cassius Clayn nousu maailman huipulle ja rääväsuiseksi superjulkkikseksi että ottelukieltoon joutuneen, tittelinsä menettäneen kansalaisoikeustaistelijan Muhammad Alin paluu huipulle kymmenen vuotta myöhemmin.

Elokuvan kaari ulottuu 1960-luvun alun Louisvillesta ja mustaa nyrkkelijälupausta rahoittavista valkoisista liikemiehistä Beatlesin ja Malcom X:n kohtaamisten kautta Black Powerin nousuun sekä Zairessa vuonna 1974 järjestettyyn "Rumble in the Jungle" -otteluun, jossa Muhammad Ali voitti raskaansarjan maailmanmestaruuden Georges Foremanin tyrmäyksellä takaisin itselleen.

Float like a butterfly, sting like a bee."
Muhammad Ali. Kuva William Kleinin dokumenttielokuvasta Muhammad Ali, suurin ja kaunein.
Muhammad Ali. Kuva William Kleinin dokumenttielokuvasta Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Muhammad Ali,dokumenttielokuvan klassikot,William Klein
Muhammad Ali. Kuva William Kleinin dokumenttielokuvasta Muhammad Ali, suurin ja kaunein.
Muhammad Ali. Kuva William Kleinin dokumenttielokuvasta Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Muhammad Ali,dokumenttielokuvan klassikot,William Klein

Muhammad Ali, suurin ja kaunein sai ensiesityksensä Teemalla kesällä 2010 laajassa elokuvasarjassa Dokumenttielokuvan klassikot. Elokuvat valitsi Peter von Bagh, joka myös esitteli kaikki sarjan 19 elokuvaa sekä tv-ruudussa että nettisivuilla. Kaikki mukaan valitut dokumenttielokuvat olivat Peter von Baghin suuria henkilökohtaisia suosikkeja.

"Näin suuren valokuvaajan William Kleinin elokuvan tuoreeltaan ensimmäisellä Pariisin-matkallani vuonna 1966. Se oli tenhoava silloin, ja se on melkein tenhoavampi nyt: Muhammad Ali kuuluu D.A. Pennebakerin Dylan-elokuvan Don't Look Back ja Richard Leacockin Stravinskyn muotokuvan rinnalla 1960-luvun ihmeenomaisiin muotokuviin. Samat ihmiset eivät myöhemmin ole suostuneet vastaavaan yhteisen näytelmän merkeissä suoritettuun tarkasteluun.

Kleinin kuviin ei ole vangittu vain huiman henkilöhahmon lavasäteilyä ja sidosryhmien säpinää vaan myös modernin julkisuuden – celebrity culture – syntyhetket. Saavutus on siten paitsi subjektiivisuuksien palapeli myös laaja kokonaiskuva. Se on täynnä kiehtovia piilotekstejä: suuren valokuvaajan näyt ovat lähteneet lentoon ja muuttuneet kineettisiksi.

Klein täydensi teosta 1970-luvulla nykyiseen muotoonsa. Päähenkilö on ensin Cassius Clay, jatkossa Muhammad Ali. Elokuva ei käsittele enää vain nyrkkeilyn olemusta vaan siitä kasvoi hieno kunnianosoitus urheilijan kansalaisrohkeudelle."

–Peter von Bagh, 2010

  • Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest), Ranska 1964–1974. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein.
Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,muhammad ali suurin ja kaunein

Elokuvan edellinen esitys Teemalla oli Muhammad Alin muistonäytös 13.6.2016.

Lue lisää:

Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu ? Cassius Clay (Muhammad Ali) ja vastustaja Sonny Liston.

Muhammad Ali voittaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa

"Levitköön silmienne edessä Convention Hall, jossa amerikkalaiset sikarit savuavat ja jossa keskitytään todelliseen suureen otteluun." Näillä sanoilla aloittaa Paavo Noponen selostuksen legendaarisesta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelusta, jossa Cassius Clay eli Muhammad Ali kohtaa ennakkosuosikki Sonny Listonin vuonna 1964.

Juttuun on muutettu uusintatiedot 21.4.2017.

Kommentit

Yle Teema