Hyppää pääsisältöön

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen

Kuva elokuvasta Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Keskellä Svetlana Toma
Svetlana Toma on Rada Kuva elokuvasta Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Keskellä Svetlana Toma Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen,teeman elokuvat

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on yksi kaikkien aikojen neuvostoliittolaisia menestyselokuvia. Maksim Gorkin kertomuksiin perustuva surullinen rakkaustarina sijoittuu 1900-luvun alkuun Bessarabiaan, Itävalta-Unkarin ja Venäjän rajaseudulle.
Areenassa 30 päivää

Hevosvaras Zobar ja mustalaistyttö Rada rakastavat toisiaan, mutta he eivät voi olla sen paremmin yhdessä kuin erossa. Kahden ylpeän nuoren rakkaus ei saa onnellista loppua.

Elokuvan ohjasi moldovalainen Emil Lotjanu, romaniaksi Loteanu. Yhtä suuren kunnian menestyksestä ansaitsee musiikin säveltäjä, Loteanun pitkäaikainen yhteistyökumppani Eugen Doga.

Kuva elokuvasta Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Keskellä Svetlana Toma
Radda tanssii Kuva elokuvasta Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Keskellä Svetlana Toma Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen,teeman elokuvat

Suomessa Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on noussut teatterien kestosuosikiksi, ja useimpina vuosina musikaali on ainakin yhden suomalaisen ammatti- tai harrastajateatterin ohjelmassa.

Elokuva on esitetty Teemalla osana Teemalauantaita 30.8.2014.

 • Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (Tabor uhodit v nebo/Табор уходит в небо), Neuvostoliitto 1975. O: Emil Loteanu. N: Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Barasbi Mulajev

Lue lisää:

Pavel Derevjanko sarjassa Kuun pimeä puoli

Neuvostoliitto-viikko Teemalla

Suuri ja mahdoton Neuvostoliitto. Mahdoton hallita, mahdoton käsittää. Mahdoton kuitata yhdellä totuudella. Teeman kesäkuun alun Neuvostoliitto-viikko oli hulvatonta aikamatkailua 70-luvulle ja taistelua shakin kuninkuudesta, rajat ylittävää melankolista iskelmää ja huivipäisiä mummoja ydintuhon jälkeisessä maisemassa. Kuun pimeä puoli -sarja jatkuu elokuun alkuun ja muuten viikon ohjelmia voi yhä katsoa Yle Areenassa. Neuvostoliiton hajoamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta.
Neuvostoliitto Yle Areenassa

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema