Hyppää pääsisältöön

Unelmien vaellus Virossa, osa 2

ystävä
ystävä Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

"Siellä ne ovat, onnea matkaan!" Näillä sanoilla tallinpitäjä Martin lähetti meidät tervehtimään tammoista ja maitovarsoista koostuvaa laumaa. Hän ei voinut luvata, että pääsisimme edes lähelle parikymmenpäistä eestinhevosyhteisöä. Mutta tilaisuus oli ainutlaatuinen, emmekä aikoneet jättää sitä käyttämättä.

Valtavan laitumen reunalla laumaa hädin tuskin näki. Käveltävää oli miltei kilometrin verran, eikä takeita kohtaamisesta ollut. Yhdestäkin väärästä liikkeestä lauma saattaisi kavahtaa liikkeelle, laukaten aina aitauksen toiseen päähän saakka. Emät huolehtivat juuri syntyneistä maitovarsoistaan, eivätkä ottaneet riskejä tunkeilijoiden kohdalla. Mutta lukemalla laumaa saattaisimme onnistua ja päästä tervehtimään uusia tulokkaita.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Aurinko oli jo laskemassa, joten lähestymisemme oli onnistuttava ensimmäisellä kerralla.

Minä ja Ystäväni hevosen valokuvaaja Emmi lähestyimme laumaa eturintamassa. Kun olimme parin sadan metrin päässä, lauma havaitsi meidät. Laidoilla olevat hevoset nostivat päänsä ja ottivat varovaisia askeleita meistä poispäin. Pohdimme Emmin kanssa hetken taktiikkaa, ja päätimme lähestyä molemmat omilta puoliltamme. Jos lauma hermostui, pysähdyimme heti. Kumpikaan meistä ei lähestynyt laumaa kohtisuoraan, vaan pienessä kulmassa, jatkuvasti suuntaa vaihtaen. Kohtisuora lähestyminen on hevoselle aina uhkaavaa.

Emmi pääsi meistä lähimmäksi. Varovasti hän kyykistyi parinkymmenen metrin päähän ja aloitti hevosten kuvaamisen. Keskittyneenä upeiden hevosten ikuistamiseen Emmi ei edes huomannut, että hänen sivultaan lähestyi vitivalkoinen olento. Tamman silmät olivat siniset, turpa vaaleanpunainen. Kuin unesta se harppoi kohti Emmiä, niska jännittyneesti koholla. Huikkasin Emmille, joka oli kiljaista pelkästä ihastuksesta. Juuri kimot ovat Emmin suosikkeja. Taruhevonen tuli aivan likelle ja puhisi sieraimistaan ilmaa. Emmi oli puolikyyryssä ja ojensi kätensä. Hevonen kosketti sormia varovasti ja kuin taikaiskusta rentoutui. Kimon hyväksynnästä johtuen koko lauman olemus muuttui ja minäkin pääsin kosketusetäisyydelle erään ruunikon kanssa. Eipä aikaakaan, kun pikkuvarsoista alkaen kaikki hevoset olivat meidän ympärillämme. Loput seurueestamme sukelsivat suoraan hevosten keskelle, ihastuksesta huokaillen.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

En itse pystynyt kuvaamaan tilanteessa yhtään valokuvaa, koska olin niin lumoutunut. Ja ystävällisyydestä huolimatta oli laumaa pidettävä jatkuvasti silmällä, ettei ajatunut mustasukkaisen riidan tulilinjalle. Pidimme myös koko ajan mielessä, että lauma saattaisi reagoida mihin tahansa ja äkkiarvaamatta. Kilteinkin ja kesytetty hevonen on aina hevonen. Erityisesti laumassa.

En Muhulle saapuessani uskaltanut kuvitellakaan vastaavaa kohtaamista. Aurinko laski pellon reunaan, mutta meidän mielissämme hehkui edelleen kuva unelmien hevoslaumasta.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Luitko jo edellisen osan Viron vaelluksesta?

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.