Hyppää pääsisältöön

Muhammad Ali voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kukistamalla Sonny Listonin

Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu ? Cassius Clay (Muhammad Ali) ja vastustaja Sonny Liston.
Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu ? Cassius Clay (Muhammad Ali) ja vastustaja Sonny Liston. Kuva: Yle arkisto Sonny Liston,Muhammad Ali,nyrkkeilijät,nyrkkeily

"Levitköön silmienne edessä Convention Hall, jossa amerikkalaiset sikarit savuavat ja jossa keskitytään todelliseen suureen otteluun." Näillä sanoilla aloittaa Paavo Noponen selostuksen legendaarisesta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelusta, jossa Cassius Clay eli Muhammad Ali kohtaa ennakkosuosikki Sonny Listonin vuonna 1964.

25. helmikuuta 1964 Floridan Miami Beachillä järjestetyssä ottelussa 22-vuotias Muhammad Ali, joka tunnettiin ottelun aikaan vielä nimellä Cassius Clay, kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Sonny Listonin. Liston on vahva ennakkosuosikki ja ottelun uskotaan ratkeavan jo ensimmäisessä erässä.

Ottelua selostavat suomeksi Paavo Noponen ja Hannu Kangaspunta, taustalla kuuluu myös Ruotsin radion New Yorkin kirjeenvaihtajan Arne Thorénin selostus paikan päältä.

Noponen esittelee ottelijat lempinimillä Lumimies-Liston ja Suurisuu-Clay. Ennen ottelua Clay on uhonnut olevansa seuraava maailmanmestari ja antanut lehdistölle itsevarmuutta huokuvia lausuntoja vähätellen vastustajaansa. Clay on härnännyt Listonia monin tavoin jo ennen ottelua muun muassa tunkeutumalla tämän harjoitussalille sekä haukkumalla tätä "rumaksi karhuksi".

Ensimmäisessä erässä (kohdassa 10:10) Clay välttelee hyökkäävämpää Listonia ja onnistuu väistämään tämän iskuja. Ottelu jatkuu melko tasaisena neljäntään erään asti.

Viidennessä erässä Claylla näyttää olevan vaikeuksia ja Noponen selostaa: "Taitaa Clayn silmissä vähän jo hämärtää, olisiko iskuista tai liekö hikeä". Myöhemmin selviää, että Clayn silmiin oli mennyt Listonin hanskoihin vahingossa tarttunutta verenvuotoa hillitsevää voidetta. Clay joutuu kamppailemaan viidennessä erästä puolisokeana.

Tämä on yllätys, jota kukaan tuskin lienee odottanut.

Kuudennessa erässä Clay on saanut näkönsä takaisin ja käy aktiivisesti Listonin kimppuun. Clay käyttää kuuluista vasenta suoraansa jatkuvasti ja lyö voimakkaita iskuja Listonin kasvoihin.

"Vasen suora on Clayn ase", selostaa Noponen.

Kun kuudes erä päättyy, molemmat ottelijat vaikuttavat olevan vielä voimissaan. Gongi soi seitsemännen erän merkiksi, mutta Liston ei enää nousekaan nurkkauksestaan (kohdassa 34.00) ja Clay julistetaan voittajaksi teknillisellä tyrmäyksellä.

Clay tuulettaa kehässä ja julistaa "I am the greatest" (olen mahtavin) yleisön buuatessa taustalla.

"Tämä on yllätys, jota kukaan tuskin lienee odottanut", lausuu Noponen.

Liston haastoi Clayn uusintaotteluun, joka pidettiin 25. toukokuuta 1965. Clay voitti ottelun tyrmäämällä Listonin jo ensimmäisessä erässä (kuvagallerian kuvat ovat pääosin jälkimmäisestä ottelusta).

Tietolaatikko

Sonny Liston oli voittanut maailmanmestaruutensa Floyd Pattersonilta vuonna 1962. Nuori olympiavoittaja Cassius Clay haastoi tämän heti ottelun jälkeen, mutta Liston ei tähän tarttunut, vaan otteli seuraavana vuonna uudestaan voitokkaasti Pattersonia vastaan. Clay haastoi Listonin vielä uudemman kerran, jolloin tämä suostui.

Listonin ja Alin ensikohtaaminen valittiin nyrkkeilylehti Ring Magazinen vuoden otteluksi.

Loppuvuodesta 1964 Cassius Clay vaihtoi nimensä musliminimeen Muhammad Ali, joka tarkoittaa ylistämisen arvoista.

Lue lisää:

Ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelu, Muhammad Ali (Cassius Clay) ja Richard Dunn ottelevat.

Nyrkkeilyn MM-ottelu Clay - Chuvalo

Cassius Clayn eli Muhammad Alin ja George Chuvalon ottelussa hävinnytkin osapuoli pysyi loppuun asti jaloillaan - ensi kertaa 12 vuoteen raskaan sarjan MM-ottelussa.

Lue lisää:

Muhammad Ali (Cassius Clay)

Vietnamin sodasta kieltäytynyt Muhammad Ali oikeuteen

Nyrkkeilylegenda Muhammad Ali joutui kesäkuussa 1967 oikeuteen kieltäydyttyään sotapalveluksesta. Häneltä riistettiin myös MM-titteli. Ylen kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen raportoi oikeudenkäynnin alkutunnelmista Houstonissa 1967.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.