Hyppää pääsisältöön

Pride 2016 -viikko Teemalla

Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi
Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi. Our Gay Wedding -musikaali nähdään tiistaina tiistaina 28.6. klo 21 Nathan Taylor ja Benjamin Till kirjoittivat häänsä musikaaliksi Kuva: Yle Kuvapalvelu our gay wedding -musikaali

Benjamin ja Nathan menevät naimisiin itsekirjoitetun musikaalin sävelin. Nuori Adele rakastuu sinitukkaiseen Emmaan. Saamelainen Kaisa on parisuhteessa naisen kanssa ja toivoo hyväksyntää omalta yhteisöltään. Teemalla vietetään Pride-viikkoa 27.6. alkaen.

Miksi jotkut kuulostavat homolta? Millaista on olla seksuaalivähemmistöön kuuluva saamelainen? Teeman Pride-viikon dokumentit pureutuvat kysymyksiin tekijöiden henkilökohtaisista lähtökohdista. Tiistai-illan Our Gay Wedding -musikaali juhlistaa taiteilijapariskunnan häiden lisäksi Englannin ja Walesin lainsäädännön muutosta ja Teemaviikon elokuvissa päähenkilöiden ensimmäiset homoseksuaaliset kokemukset osoittautuvat käänteentekeviksi.

Elämä kiinalaisessa kaapissa maanantaina 27.6. klo 21, uusinta lauantaina 2.7. klo 11.30. Yle Areenassa 30 päivää

Shanghain avoin ilmapiiri antaa tilaa homoillekin mutta Kiinan maaseudulla heitä ei hyväksytä. Kiinalaiset Andy ja Cherry etsivät ratkaisua ristiriitaan oman seksuaalisuutensa ja perheidensä vaatimusten välillä.

Tatu V – kotirouva Marsista maanantaina 27.6. klo 23.40

Dokumentti seuraa dragtaiteilija Tatu Vuolteenahon luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä hulvatonta elämäntyyliä Madridissa ja Helsingissä.

Our Gay Wedding -musikaali tiistaina 28.6. klo 21, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 19.35. Yle Areenassa 30 päivää

Prix Italia -palkittu musikaali vie aitiopaikalle säveltäjä Benjaminin ja näyttelijä/laulaja Nathanin häihin. He menivät naimisiin 29. maaliskuuta 2014, heti kun Englanti ja Wales laillistivat samaa sukupuolta olevien avioliiton. Juhlistaakseen suurta päiväänsä ja lakimuutoksen yleistä suurta merkitystä pariskunta kirjoitti häänsä musikaaliksi, johon osallistuvat myös sukulaiset ja ystävät, muun muassa Stephen Fry ja Boy George.

Pride Teeman Elävässä arkistossa tiistaina 28.6. klo 21.55, uusinnat perjantaina 1.7. klo 18 ja sunnuntaina 3.7. klo 11.10. Yle Areenassa 30 päivää (Arkistovieraana-ohjelma Areenassa pysyvästi)

Kielletty kaupunki -ohjelmassa vuonna 1991 käytiin keskustelu, jonka aiheena piti olla homoerotiikka. Mukana Hannu Tapani Klami, Kinky Clubin perustaja Yazka, Setan sosiaalisihteeri Ari Saukkonen, kansanedustaja Hannu Suhonen ja apulaisprofessori Martti Grönfors. Ennen ohjelmaa arkistovieraana on Yazka Love.

Päivä miehenä 28.6. klo 23.00, Yle Areenassa 30 päivää

Taiteilija Diane Torr on pitänyt toistakymmentä vuotta Drag king -työpajoja, joissa naiset pääsevät tutkimaan sukupuoliroolejaan. Dokumentti seuraa Berliinissä järjestetyn kymmenen päivän mittaisen työpajan kautta kahdeksan saksalaisnaisen muodonmuutosta mieheksi ja heidän suhdettaan vastakkaiseen sukupuoleen.

Torrin työpajat ovat kuin rajaamattomia laboratoriokokeita sosiaalisen käyttäytymisen saloihin. Mikä tekee miehestä miehen ja naisesta naisen? Missä ja milloin sukupuoli-identiteetti tarkalleen ottaen muotoutuu?

Minä ja pikkusiskoni keskiviikkona 29.6. klo 21, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 22.55, Yle Areenassa 30 päivää

Millaista on olla saamelainen ja kuulua seksuaalivähemmistöön? Dokumenttielokuva Minä ja pikkusiskoni (Sparrooabbán) kertoo siitä, millaista on kuulua vähemmistöön vähemmistön sisällä. Ohjaaja Suvi Westin pikkusisko Kaisa elää parisuhteessa naisen kanssa Helsingissä, jossa hän kokee voivansa olla oma itsensä ja turvassa saamelaisyhteisön ennakkoluuloilta.

Suvi repäisee Kaisan mukavuusalueeltaan hakeakseen siskolleen hyväksyntää myös oman yhteisön parista. Siskokset matkaavat takaisin kotiseudulle Saamenmaalle ja aina Kanadaan saakka.

Kino: Querelle keskiviikkona 29.6. klo 22.10, Yle Areenassa 14 päivää

Jean Genet'n samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kertoo Querelle-nimisen matruusin (Brad Davis) seikkailuista Brestin satamakaupungissa. Seksuaalisesta himosta kertova tarina on Rainer Werner Fassbinderin elokuvassa lavastettu vahvan keinotekoiseen maailmaan, joka lainaa ikonografiset impulssinsa ajan homokulttuurista. Fassbinder kuoli kesäkuussa 1982 – vain pari kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa. Näin Querelle jäi saksalaisohjaajan viimeiseksi teokseksi.

Tiededokumentti: Kuulostanko homolta? torstaina 30.6. klo 21, uusinta lauantaina 2.7. klo 11.30, Yle Areenassa 30 päivää

David Thorpe lähtee lämpimälle ja huumorin täyteiselle matkalle selvittääkseen, miksi hän kuulostaa ihmisten mielestä homolta. Rankan eron jälkeen Davidin itsetunto on maassa ja hän tajuaa, ettei ole koskaan päässyt eroon lapsuudessa sisäistämästään pelosta, että yksin hänen äänensä paljastaisi hänet homoksi. Tutustuakseen ongelmaansa paremmin David haastattelee muun muassa koulukavereitaan, muita homomiehiä, kielitieteilijöitä ja LGBT-julkkiksia. Hän käy myös äänenkäytön opettajan luona oppiakseen, miten ”kuulostaa heterolta”.

Kino: Adelen elämä - osat 1&2 perjantaina 1.7. klo 21, Yle Areenassa 14 päivää

15-vuotias Adele ei pyristele vastaan: tyttöjen kuuluu deittailla poikia. Kaikki muuttuu kuitenkin hänen tavatessaan Emman, nuoren sinihiuksisen naisen, joka auttaa häntä löytämään intohimon ja naisellisuutensa. Muiden edessä Adele kasvaa, etsii itseään, hukkaa itsensä ja löytää itsensä. Cannesin Kultaisella palmulla vuonna 2013 palkittu elokuva perustuu Julie Maroh'n sarjakuvaan "Sininen on väreistä lämpimin".

Kyllä homotkin siivoaa lauantaina 2.7. klo 22.35, uusinta sunnuntaina 3.7. klo 10.15. Yle Areenassa 30 päivää, alkaen 27.6.

Millaista on huomata olevansa lesbo kodissa, jossa vanhemmat eivät hyväksy homoseksuaalisuutta? Miten kasvaa teinihomona lestadiolaisten keskellä? Kuinka pärjätä, kun kaverit jättävät homouden vuoksi? Mutta kuinka ihanaa on toisaalta huomata, että naapuripulpetin suloinen tyttö tykkää myös tytöistä.

Kati Juuruksen koskettava dokumentti lähestyy aihetta viiden nuoren päähenkilön kautta. Toisiinsa limittyvät tarinat kertovat karulla tavalla teini-ikäisten julmuudesta, pikkukaupunkien suvaitsemattomuudesta, uskonnon luomista traumoista, vanhempien aiheuttamista paineista. Homojen syrjintä on tavalla tai toisella tuttua heille kaikille. Silti kaikki dokumentin päähenkilöt tuntuvat nyt löytäneen paikkansa.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!