Hyppää pääsisältöön

Radio Aalto julkaisi videon, joka muistuttaa huippusuosittua Carpool Karaoketa – ”Emme ole hankkineet formaattia”

Brittikoomikko James Cordenin videoilla ajellaan autoa ja lauletaan biisejä. Radio Aallon videolla tehdään samaa, mutta asiantuntijan mukaan tekijänoikeuksia ei rikota.

Kuvakaappaus Radio Aallon videolta.

Onko supersuosittu Carpool Karaoke saanut Suomi-version? Näin saattoi moni luulla, kun Radio Aalto julkaisi sivuillaan videon, jossa kanavan juontaja autoilee Robinin kanssa, juttelee hauskoja ja laulaa biisejä.

Videon yhteydessä luki: ”Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi noussut brittikoomikko James Cordenin luotsaama Carpool Karaoke on rantautunut Suomeen!”

Mahtavaa! Päästäänkö siis viimeinkin katsomaan suomalaisia staroja hassuttelemassa auton etupenkillä?

Radio Aallon ohjelmapäällikkö Sami Virtanen kertoo YleX:lle, että itse asiassa kyse ei ole Carpool Karaokesta.

- Ei, tämä on meidän ihan oma haastattelu, missä puhutaan Radio Aallon Helsinki-päivän konsertista ja samassa yhteydessä lauletaan näitä biisejä.

Myös Cordenin karaokeautossa kerrotaan pieniä tarinanpätkiä ja lauletaan artistin omaa sekä muiden musiikkia. Alkuperäinen Carpool Karaoke on osa Cordenin juontamaa The Late Late Show -ohjelmaa.

Virtanen kertoo, että Radio Aalto ei ole ostanut Carpool Karaoken formaattia, koska kyseessä ei ole tv-ohjelma vaan nettiin tehty haastattelu, missä lauletaan.

- Se on ihan sama, jos katsot, niin netistähän löytyy tribuuttivideoita eli kunnianosoituksia jollekin.

Eli onko kyseessä tribuutti?

- Ei, tämä on meidän tekemä haastattelu.

Virtanen ei usko, että yleisö voi sekoittaa Radio Aallon videota ja Cordenin autoilukaraoketa toisiinsa, vaikka videon yhteydessä sanottiinkin, että Cordenin Carpool Karaoke on rantautunut Suomeen.

- Jos vertaat niitä kahta, huomaat kyllä varmaan, kumpi on meidän tekemä. Ja kun katsot, millainen se oikea tv-formaatti on, luulen kyllä, että ihmiset erottavat sen. Kyllä se medialukutaito on ihmisillä kumminkin aika hyvä.

YleX:n haastattelun jälkeen Radio Aalto muutti videon saatetekstiä, eikä siinä enää mainita James Cordenia tai Carpool Karaoketa.

Ideoilla ei ole tekijänoikeussuojaa

Ideoiden kierrättäminen ja samantapaiset ohjelmaideat pohdituttavat aika ajoin. Talvella moni huomasi yhtäläisyyksiä Roope Salminen Show’n ja Between Two Ferns -ohjelman ideoissa: molemmissa ohjelmissa nähdään kiusallinen julkkishaastattelu mustan taustan edessä ja keskustelijoita reunustavat viherkasvit.

Kuvakaappaukset ohjelmista Roope Salminen Show ja Between Two Ferns.

Roope Salminen kuitenkin kiisti, että kyseessä olisi sama formaatti, vaikka inspiraatiota Roope Salminen Show’hun oli saatu Between Two Fernsistä.

Immateriaalioikeuksiin erikoistunut Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä muistuttaa, että ideat ja aiheet eivät saa lähtökohtaisesti tekijänoikeussuojaa.

- Se mikä saa suojaa on ilmaisumuoto. Kun esimerkiksi kirjailija lähtee kirjoittamaan tekstiä, hän valitsee ne sanat ja lauserakenteet, miten hän ilmaisee itseään.

Sanavalintojen ja lauserakenteiden muodostamalla kokonaisuudella siis on tekijänoikeussuoja, murhatutkinnalla dekkarin ideana taas ei ole. Aalto-Setälän mukaan juontajan ja julkkislaulajan yhteinen autoilu ja laulaminen eivät ole vielä sellaista ilmaisua, jota voisi pitää tekijänoikeuksien suojaamana.

- Katsoin tätä Robinin videota ja alkuperäistä versiota. Idea on sama, mutta kun se toteutetaan eri tavalla, niin silloin ensimmäinen lähtökohta on, että tässä ei ole tekijänoikeussuojaa.

Jenkeissä The Late Late Show'ta ja Carpool Karaoketa esittää CBS-kanava. CBS on kertonut myyvänsä Carpool Karaoken formaattia muihin maihin.

Jenkeissä The Late Late Show'ta ja Carpool Karaoketa esittää CBS-kanava. CBS on kertonut myyvänsä Carpool Karaoken formaattia muihin maihin. Aalto-Setälä sanoo, ettei tilanne varsinaisesti muutu, vaikka jokin taho tekisi jostain ideasta formaatin ja kaupittelisi sitä formaattina muualle.

- Mielestäni se, että se on formaattina ostettavissa, ei suojaa sitä yhtään sen paremmin tekijänoikeuksien näkökulmasta.

Muun muassa YouTubessa ovat suosittuja erilaiset videohaasteet, joita vloggaajat suorittavat omilla kanavillaan. Ideat siis kiertävät, mutta koska kaikki tekevät ne omalla tavallaan, niillä ei ole suojaa. Myös YleX tekee YouTubessa esimerkiksi viiden sekunnin haasteita, jossa julkkisvieraiden pitää nimetä nopeasti kolme asiaa jostain kategoriasta.

Formaatista olisi kyse vasta silloin, kun määritellään hyvin tarkkaan, miten jokin idea toteutetaan. Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa tai Haluatko miljonääriksi ovat formaatteja, koska niissä määritellään tarkasti esimerkiksi visuaalista ilmettä, jaksojen rakennetta, musiikkeja ja niin edelleen.

- Ymmärtääkseni jossakin Tanssi tähtien kanssa -ohjelman tapaisissa formaateissa saadaan myös paljon apua ja infoa sieltä alkuperäiseltä oikeudenhaltijalta. Siksi siis halutaan ostaa formaatti, koska sieltä saadaan lisäarvoa ohjelman tekemiseen.

Lue myös:

Roope Salminen Show muistuttaa hämmentävän paljon Between Two Ferns -talk show'ta – juontajan mukaan kyse ei ole kopiosta

Rahaa kehiin tai oikeuteen – elokuvien luvattomasta jakamisesta käräyttävät kirjeet ovat laillisia, mutta ovatko ne oikein?