Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Ukraina – sota jota ei ole

Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa.
Aivan rintaman tuntumassa Pavlopilin kylässä ammuskelu on arkipäivää. Kellarissa on pommisuoja, jonne Lidia Redkan perhe tämän tästä piiloutuu. Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa. yle tv1

TV1 torstaina 13.7.2017 klo 21.50 - 22.45, uusinta keskiviikkona 19.7. klo 22.20
Yle Areenassa 30 päivää

Lidia Redka ripustaa vanhan toppatakin joka ilta ikkunan eteen. ”Kaikki ikkunat pitää peittää, jotta valo ei näy ulos. Muuten olisi vaarallista.”

Redka asuu miehensä kanssa Pavlopilin kylässä reilun parinkymmenen kilometrin päässä Mariupolin kaupungista. Venäjän tukemien separatistien hallitseman alueen raja on vain parin kilometrin päässä ja Pavlopiliin lentää usein kranaatteja.

”Pommisuojaan on juostu kahden vuoden aikana lukemattomia kertoja. En enää tiedä missä on parempi, kellarissa vai tuvassa”, pohtii turhautunut Redka.

Tulitaukoa pidetään vitsinä

Redkan tavoin tavalliset ukrainalaiset elävät sodan arkea molemmin puolin tulitaukolinjaa. Minskissä kaksi vuotta sitten sovittua tulitaukoa pidetään täällä vitsinä. Taisteluja käydään jatkuvasti.

Virallisten tietojen mukaan tulitauon solmimisen jälkeen on kaatunut yli 700 ukrainalaissotilasta. Kapinallisten puolelta ei luotettavia lukuja ole. Myös tulitaukoa valvova ETY-järjestö on huolissaan tilanteen kärjistymisestä.

Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa. Virallisesti sotaa ei ole olemassa.
Kiovan keskussotilassairaalassa kuntoutetaan haavottuneita. Kahden vuoden takaisen Minskin tulitaukosopimuksen solmimisen jälkeen yli 700 ukrainalaissotilasta on kaatunut. Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa. Virallisesti sotaa ei ole olemassa. yle tv1

Ei virallista sotaa

Virallisesti mitään sotaa ei ole olemassa. On käynnissä terrorismin vastainen operaatio ATO, jossa Ukrainan joukot taistelevat separatisteja vastaan.

Todellisuudessa kaikki tietävät, että on käynnissä sota, jossa taustavoimana on myös naapurimaa Venäjä.

Kiistelty Minskin sopimus

Minskissä sovittiin siitä, että kapinallisalueilla järjestetään vaalit ja alueille määritellään erityisasema uudessa perustuslaissa. Ukrainan nykytilanteessa sopimuksen olisi valmis hyväksymään vain pieni oppositioryhmä. Muille ryhmille Minskin sopimus on punainen vaate.

”Minskin sopimus on venäjän diplomaattinen voitto. Se päästää Venäjän pälkähästä. Sopimuksessa puhutaan vain Ukrainasta ja kapinallisalueista osapuolina. Se ei pidä paikkaansa. Osapuolina ovat Ukraina ja Venäjä”, selittää ukrainalainen diplomaatti Vasyl Filiptšuk.

Lidia Redka ja muut tulitaukolinjan tuntumassa asuvat joutuvat juoksemaan kellariin vielä pitkään. Sodalle ei näy loppua, vaikka sitä ei virallisesti ole olemassakaan.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Serhi Lavor. Tuotanto: Yle, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 201.