Hyppää pääsisältöön

Gregory's Girl - Nykypäivän romanssi

Dorothy (Dee Hepburn) ja Gregory (Gordon John Sinclair)
Gregory (oik.) ihastuu itsensä jalkapallojoukkueen hyökkääjänä syrjäyttäneeseen Dorothyyn (vas.). Dorothy (Dee Hepburn) ja Gregory (Gordon John Sinclair) Kuva: Yle Kuvapalvelu Gregory’s Girl – nykypäivän romanssi,teeman elokuvat

Valloittavassa brittiklassikossa skotlantilainen lukiopoika ihastuu jalkapallojoukkueen uuteen tyttövahvistukseen, vaikka tämä syrjäyttää hänet maalivahdiksi.
Yle Areenassa 30 päivää

Sodankylän elokuvajuhlien tämän vuoden vieraisiin lukeutuu skotlantilainen Bill Forsyth, jonka läpimurtoelokuva Gregory’s Girl - Nykypäivän romanssi (Gregory’s Girl, 1981) esitetään ohjaajan Suomen-vierailun aikaan Teemalla. Tämä lämminhenkinen ja hurmaava komedia on yhä edelleen myös Forsythin paras elokuva, ja onpa se usein äänestetty jopa kaikkien aikojen parhaiden brittielokuvien joukkoon - harvinainen saavutus nuorisoelokuvalta.

Skotlantilaiseen pikkukaupunkiin sijoittuvan elokuvan päähenkilö on 16-vuotias Gregory (John Gordon Sinclair), jonka asema koulun jalkapallojoukkueessa on vaakalaudalla. Kaiken kukkuraksi Gregoryn turmioksi on koitumassa hänen ihastuksensa, urheilullinen Dorothy (Dee Hepburn), joka taitavampana pelaajana pudottaakin Gregoryn keskushyökkääjästä maalivahdiksi. Gregory yrittää kovasti tehdä Dorothyyn vaikutusta mutta ujona ja kömpelönä nuorukaisena hän törmää jatkuvasti vaikeuksiin.

Gregory’s Girl on nautittava pienimuotoinen ja optimistinen komedia, jonka Forsyth on toteuttanut virkeän raikkaalla otteella. Hän tarkkailee ihmisiään lempeän huvittuneesti mutta samalla ymmärtäen. Tulos on herkullisimmallaan Forsythin seuratessa tyttöjen pitkää pompottelua Gregorylla tai poikien epäonnistunutta liftausmatkaa Caracasiin.

Forsyth ei sorru esimerkiksi amerikkalaisten nuorisoelokuvien navanalaisuuksiin ja muihin tavanomaisuuksiin. Hänen nuorensa eivät ole ilkeitä tai kiimaisia, vaan persoonallisia ja miellyttäviä teinejä, joille tuo vielä oman lisäpiirteensä heidän valloittava skottimurteensa.

Forsyth ei myöskään kärjistä aikuisten ja nuorten välisiä ristiriitoja. Kellään ei ole suurempia ongelmia ja ne pulmat mitä on, ratkeavat kyllä ajan mittaan. Ja jos jossakin epäonnistutaan, aina voi yrittää uudestaan.

Gregory’s Girliä voi moittia siitä, että se on pehmoelokuva, joka ei tartu raastaviin ongelmakenttiin mutta se ei ole ollut tarkoituskaan. Sen sijaan Forsyth kuvaa viisaasti ja aidosti mitä oikeasti on olla nuori, kuinka ihanaa, haavoittuvaa, epävarmaa ja unelmien täyttämää on elää tuota aikaa kun et enää ole lapsi mutta sinulla ei vielä ole aikuisuuden tuomaa kokemusten taakkaa. Ehkä Forsyth teki elokuvan nimenomaan aikuisille, jotta he vielä kerran voisivat muistaa tuon kauan sitten ohitetun ajanjakson ja ymmärtää sitä.

Vuonna 1946 Glasgow’ssa syntynyt Forsyth oli aloittanut ohjaajauransa lupaavalla, tiskiallasvarkaista kertovalla nuorisokuvauksella That Sinking Feeling (1979), joka oli niin halpa että sen skottimurteen dubbaaminen Yhdysvaltain markkinoille maksoi enemmän kuin itse elokuvan tekeminen. Gregory’s Girl (1981) teki Forsythista yhden brittielokuvan suurista toivoista ja päästi hänet yhä suurempien budjettien pariin. Tuloksina olivat valloittavat skottikomediat Local Hero - kylän sankari (1983) ja Jäätelösota (1984), jotka korostivat entisestään Forsythin humaanin ihmisläheistä tyyliä ja muistetaan myös Mark Knopflerin musiikista.

Forsyth päätti seuraavaksi kokeilla onneaan Yhdysvalloissa missä hän aloitti vahvasti elokuvalla Sylvien talo (1987), jonka pääosassa Christine Lahti teki yhden uransa parhaista roolitöistä. Ikävä kyllä se jäi Forsythin viimeiseksi huippuelokuvaksi. John Saylesin kirjoittama ja Burt Reynoldsin tähdittämä Keikkakaverit (1989) oli selkeä välityö, ja sen jälkeen Forsythin ura luhistui täysin kun tavattoman kunnianhimoinen mutta myös valtavia tuotanto-ongelmia kokenut Robin Williams -komedia Ollaan ihmisiksi (1994) ei päässyt edes kunnon levitykseen. Forsyth menetti tyystin mielenkiintonsa elokuvien tekemiseen ja on sittemmin ohjannut vain yhden elokuvan, hieman laimean vastaanoton saaneen jatko-osan Gregory’s Two Girls (1999), joka kuvaa 35-vuotiaan Gregoryn vaiheita vanhan koulunsa opettajana.

Teksti: Vesa Nykänen

Kollaasi kuvia elokuvasta Gregory's Girl
Kollaasi kuvia elokuvasta Gregory's Girl Kuva: Yle Kuvapalvelu Gregory’s Girl – nykypäivän romanssi,teeman elokuvat

Gregorya esittänyt John Gordon Sinclair muistelee the Guardianille elokuvan syntyä:
(varoitus: linkitetty englanninkielinen lähdeartikkeli sisältää juonipaljastuksia)

"Bill Forsyth saapui eräs ilta kotiovelleni. Se oli vähän kiusallinen tilanne. Tunsin hänet Glasgown nuorisoteatterista, mutta olin sähköasentajan oppipoika ja minä vain seisoin siinä oven suussa äitini huutaessa taaempaa: "Kutsu hänet sisään!" Ajallaan hän kertoi minulle, että oli saanut Gregory's Girlille rahoituksen ja halusi minun näyttelevän pääosan.

Hän valitsi näyttelijöiksi nuoria, koska häntä jännitti käyttää ammattilaisia. Kuvaukset olivat hauskoja – se ei koskaan tuntunut työltä. Siitä tiesi, että oli näytellyt hyvin, kun Bill kameran takana alkoi nauraa niin että hartiat heiluivat. Minun piti pyytää häntä poistumaan näkökentästäni, koska häiriinnyin siitä helposti."

  • Gregory's Girl - Nykypäivän romanssi (Gregory's Girl), Britannia, 1981. O: Bill Forsyth. N: Gordon John Sinclair, Dee Hepburn, Clare Grogan, Chic Murray, Jake D'Arcy, Alex Norton, Allison Forster, William Greenlees, Caroline Guthrie
Kommentit

Yle Teema