Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Jokamiehenoikeuksilla me kaikki saamme nauttia suomalaisesta luonnosta

Nainen, mies ja koira metsässä retkellä.
Nainen, mies ja koira metsässä retkellä. Kuva: Miikka Niemi metsien kätkemä

Jokamiehenoikeuksien ansiosta luonnossa oleskelu ja siitä vastuullisesti nauttiminen on kaikkien Suomessa oleskelevien oikeus. Niitä on kiittäminen myös siitä, että Metsien kätkemä -ohjelma on juuri sellainen kuin se on. Niiden ansiosta olemme päässeet näkemään monta upeaa paikkaa. Siksi kokosimme tähän tiiviin paketin siitä, mistä niissä on kysymys.

Jokamiehenoikeuksien noudattaminen on helppoa, kun vaan käyttää maalaisjärkeä. Yksityiselle piha-alueelle tai vaikkapa viljelysmaalle ei saa mennä, eikä aivan pihan liepeillä ole tyylikästä norkoilla.

Muutoin saamme liikkua melko vapaasti. Voimme muun muassa sienestää, marjastaa, onkia ja uida – antaa luonnossa oleskelun helliä niin mieltämme kuin kehoammekin.

Vastapainona jokamiehenoikeuksille ovat jokamiehenvelvollisuudet. Niillä taataan, että luonnosta nauttiessamme emme aiheuttaisi juurikaan haittaa luonnolle, maanomistajalle tai maankäytölle. Iloitse luonnosta olematta haitaksi – niin yksinkertaista se on. Roskaaminen, meluaminen, toisten oikeuksien loukkaaminen ja luonnon vahingoittaminen eivät tule kyseeseen.

Liiku lihasvoimin ja leiriydy fiksusti

Lihasvoimin liikuttaessa luonto antaa parastaan: sen kauneuden ja puhtauden voi tuntea kaikilla aisteilla. Saamme liikkua Suomen kauniissa luonnossa jalan, hiihtäen sekä pyöräillen, tai vaikka uiden tai meloen. Moottoriajoneuvoilla päristely ei kuulu jokamiehenoikeuksien pariin.

Alueilla, joilla saamme lihasvoimin liikkua, saamme tilapäisesti myös leiriytyä. Leiripaikkaa valitessa on hyvä käyttää hoksottimia ja valita, jos mahdollista, jo valmiiksi talloutunut paikka. Siten emme aiheuta luonnolle lisähaittaa korkkaamalla leirimme alle täysin koskematonta maata. Hyvä ratkaisu on myös riippumatossa yöpyminen.

Retken voi kruunata pulahtamalla uimaan ja vaikkapa onkimalla tai pilkkimällä Ahdin antimia herkkuruuaksi. Kenties mielesi tekee kerätä ruuaksi myös marjoja tai sieniä? Sekin on sallittua. Pidä kuitenkin näpit erossa rauhoitetuista kasveista. Myöskään pakurikääpää, sammalta tai jäkälää ei saa jokamiehenoikeuksilla kerätä.

Tuli tuo suurta vastuuta

Tuli tulee aina ensisijaisesti tehdä tulentekoon erikseen osoitetulla paikalla, joita hoidetuilla virkistysalueilla on usein monia. Monesti avotulenteko onkin erikseen kielletty muissa kuin siihen osoitetuissa paikoissa. Retkikeitintä saa käyttää tulentekopaikkojen ulkopuolella.

Nuotio.
Nuotio. Kuva: EPA/ Antti Huttunen nuotio,Nuotiohaprakas

Jokamiehenoikeudet sallivat avotulen tekemisen jäälle. Maalla sen sijaan avotulen teko muualla kuin hoidetussa tulentekopaikassa ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan tarvitset maanomistajan luvan, jos aiot tehdä tulen hänen maillaan.

Polttopuuksi saa kerätä maassa olevia oksia ja käpyjä. Kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä kaataa, eikä elävästä puusta saa ottaa oksia. Myöskään kaatunutta tai kelottunutta puuta ei saa ottaa.

Jos metsäpalovaroitus on annettu tai palon vaara muutoin selvä, ei tulta saa missään tapauksessa tehdä muualla kuin keittokatoksessa tai hormillisessa tulisijassa. Ei siis edes maanomistajan luvalla.

Koiran kanssa kannattaa olla tarkkana

Koirat nauttivat luonnosta vähintään yhtä paljon kuin me ihmisetkin, mutta karvakorvienkin kanssa jokamiehenoikeuksissa on muutama muistettava seikka. Taajamassa, kuntopolulla tai toisen ihmisen alueella koira tulee pitää kiinni. Yleiselle uimarannalle, lasten leikkikentälle tai vaikkapa kunnostetulle ladulle ei koiraa tule päästää.

Keväällä ja kesällä tulee myös muistaa antaa pesimärauha eläimille. Maaliskuun alusta elokuun 19. päivään saakka koirat on pidettävä kiinni.

Sopimalla selviää monesta tilanteesta

Jotta sekä luonnossaliikkuja että maanomistaja olisivat tyytyväisiä, kannattaa molemmilla puolilla käyttää vähän pelisilmää. Kiistatilanteita syntyy joskus väistämättä, kun oikeuksia ja velvollisuuksia tulkitaan hieman eri lailla. Puhumalla, kuuntelemalla sekä fiksulla toisen huomioon ottamisella selviää tavattoman monesta hankalasta tilanteesta.

Jos riita kuitenkin äityy pahaksi, tulee se jättää virkavallan selvitettäväksi. Oman käden oikeus ei kuulu kuvioon, vaan lain valvominen on poliisin tehtävä.

Luonnonsuojelualueilla eri pelisäännöt

Kansallispuistoissa leiriytyä saa vain siihen osoitetuilla paikoilla. Kansallispuistoissa voi olla myös rajoitusosia, joissa ei saa liikkua lainkaan. Rajoitusosien ulkopuolella on kansallispuistoissakin kuitenkin sallittua sienestää, marjastaa, onkia ja pilkkiä.

Säännöt vaihtelevat hieman eri tyyppisten suojelualueiden välillä. Muun muassa luonnonpuistoissa liikkumista on rajoitettu paljon tiukemmin kuin monilla muilla suojelualueilla. Otathan siksi aina etukäteen tarkasti selvää kohdealueesi säännöistä ja mahdollisista rajoituksista.

Metsien kätkemä, Yle TV1, tiistaisin 14.6. alkaen klo 20.00.

Jonna Saari
Kirjoittaja on Retkipaikka.fi-sivuston päätoimittaja.

Kommentit
 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.