Hyppää pääsisältöön

Koskemattomat

Driss (Omar Sy) ja Philippe (François Cluzet) elokuvassa Koskemattomat
Philippestä (oik, François Cluzet) ja tämän hoitajasta Drissistä (Omar Sy) tulee lyömätön parivaljakko. Driss (Omar Sy) ja Philippe (François Cluzet) elokuvassa Koskemattomat Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvat

Neliraajahalvaantunut miljonääri palkkaa epäsovinnaisen miehen hoitajakseen valtavan menestyksen saavuttaneessa ranskalaiskomediassa.

Koskemattomat (Intouchables) tuo yhteen kaksi ihmistä yhteiskunnan eri ääripäistä. Heistä toinen on valkoinen, keski-ikäinen miljonääri, mutta yksinäinen, neliraajahalvaantunut mies. Toinen on musta, köyhä ja työtön suurperheen jäsen, joka mielummin lorvii kuin kantaa vastuuta. Molemmat ovat “koskemattomia”, joita kastilaitoksen alhaisimpien edustajien tavoin vierastetaan, jopa kammoksutaan. Yhdessä heistä kuitenkin tulee lyömättömiä.

Rikas mies Philippe (François Cluzet) etsii uutta täysiaikaista hoitajaa haastatellen ehdokkaita toisensa jälkeen. Heidän joukossaan on Driss (Omar Sy), joka ei odota saavansa työpaikkaa, ei edes halua sitä. Hän on saapunut paikalle vain saadakseen allekirjoituksen lomakkeisiinsa työttömyystukea varten.

Yllättäen Philippe valitsee juuri Drissin koeajalle tämän innostuksen ja koulutuksen puutteista huolimatta. Yhtä yllättäen Driss osoittautuu päteväksi joskin epäsovinnaiseksi avustajaksi, jonka asenne ja huumori miellyttävät sääliin kyllästynyttä Philippeä.

Driss (Omar Sy) vetää Philippen (François Cluzet) pyörätuolia lumessa
Driss vetää Philippen pyörätuolia lumessa Driss (Omar Sy) vetää Philippen (François Cluzet) pyörätuolia lumessa Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvat,Omar Sy,François Cluzet

Koskemattomat käsittelee rasismin, luokkaerojen ja vammaisuuden kaltaisia vakavia teemoja lämminhenkisen huumorin ja koskettavien tunteiden kautta, vahvistaen niitä vielä tarinansa tosipohjaisuudella. Koskemattomat sai innoituksensa Philippe Pozzo di Borgon omaelämäkerrallisesta kirjasta, jossa hän kuvasi elämäänsä ranskalais-algerialaisen hoitajansa Abdel Yasmin Selloun kanssa.

Vuonna 2011 valmistunut draamakomedia on 450 miljoonan dollarin lipputuloillaan ja yli 50 miljoonan ihmisen katsojamäärillään kaikkien aikojen menestynein ei-englanninkielinen elokuva. Tätä kirjoittaessa elokuva on netin tunnetuimman leffasivuston imdb:n käyttäjäarvioiden mukaan kaikista maailman elokuvista paremmuusjärjestyksessä sijalla 32.

  • Koskemattomat (Intouchables), Ranska 2011. O: Olivier Nakache, Eric Toledano. N: François Cluzet, Omar Sy

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa