Hyppää pääsisältöön

Sodankylä ikuisesti: Elokuvan vuosisata

Kuvassa vas. Peter von Bagh, Kari Väänänen, Milos Forman, Seymour Cassel, Miika Soini.
Kuvassa vas. Peter von Bagh, Kari Väänänen, Milos Forman, Seymour Cassel, Miika Soini. Kuvassa vas. Peter von Bagh, Kari Väänänen, Milos Forman, Seymour Cassel, Miika Soini. Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman dokumentit

Peter von Baghin dokumenttielokuva Sodankylän elokuvajuhlista ja niiden legendaarisista aamukeskusteluista.
Yle Areenassa 7 päivää

Sodankylän elokuvafestivaalin peruskivi on joka-aamuinen, tasan kaksi tuntia kestävä keskustelu, jonka toinen osapuoli oli festivaalia alusta lähtien johtanut Peter von Bagh (1943–2014). Koska melkein kaikkien festivaalien tempo on nopea, Sodankylän keskustelut ovat harvinaisuus: kuuluisan elokuvantekijän ura, työmetodit ja luova elämä peilataan tavalla, joka sisältää sekä elämän keskeiset seikat että selityksen sille, miksi kertoja on niin erityinen kuin on.

Parhaina hetkinä tuo kaksituntinen on jonkinlaiseksi psykoanalyyttiseksi istunnoksi kasvava kommunikaatio, johon täysi salillinen yleisöä ottaa intensiivisesti osaa.

Istunnot on kuvattu kokonaisuudessaan ensimmäisestä festivaalista lähtien. Asetelman ainutlaatuisuus - myös kansainvälisesti - on ilmeinen. Isotkin festivaalit mukaan lukien vastaavaa aarrevaittaa on vaikea läytää. Tallessa on joka suuntaan laveneva, suuret persoonallisuudet spontaaneimmillaan ja luottamuksellisimmillaan tavoittava kokonaisuus.

Peter von Bagh on koonnut aamukeskustelujen pohjalta dokumentin Sodankylä ikuisesti: elokuvan vuosisata. Hän on seurannut Sininen laulu -sarjansa yhteydessä koeteltua ideaa: eri vuosina kuvatuista puheista syntyy eräänlainen "taivaallinen dialogi", jota käyvät ihmiset eivät faktisesti ole samassa tilanteessa tai edes ikinä tavanneet toisiaan. Tavallaan juuri tämän periaatteen vuoksi vuoropuhelu on olennainen: siinä liikkuvat elokuvan historian todelliset virrat - se mitä seitsemännen taiteen tarina olisi voinut olla yhtä lailla kuin se mitä tarinoita siitä kerrotaan.

Tärkeässä osassa on myös muu miljöö: kylä joka kokee täydellisen muodonmuutoksen, elokuvan ja "oikean maailman" kohtaaminen katutasossa, vuorokaudenaikojen vaihtelut, erikoistapahtumien viehätys - mykän elokuvan orkesteriesitykset, karaoketuokiot yöllä -, retket luontoon, tapa jolla elokuvantekijät viettävät vapaa-aikaa, kohtaamiset katutasossa. Millään muulla festivaalilla ei tapaamisia arvovaltaisten vieraiden ja tavallisten taapertajien välillä ole tehty yhtä luonteviksi kuin Sodankylässä.

Draaman ehdottomin osatekijä on ehkä kuitenkin kuuluisien ulkomaisten vieraiden hämmästelemä ja ihastelema valo: Aurinko joka tulee vastaan kun yleisö poistuu elokuvateatterista kello neljä yöllä. Elokuvateatterin "todellinen valo", joka on 35 mm:n elokuvien suuri anti ihmiskunnalle, vastapainona sille elektronisesti synnytetylle kuvalle, joka yhä enenevästi on esitystekniikan standardi.

Sodankylän nimet antavat esimakua tulevasta - vastaavaa nimilistaa kuin nämä pienen pohjoisen kylän vieraat ei liene koottavissa itsenäisen Suomen aikana pääkaupungissa käyneistä elokuvantekijöistä: Michael Powell (ja Thelma Schoonmaker), Jacques Demy, Samuel Fuller, André de Toth, Richard Fleischer, Stanley Donen, Robert Wise, Jim Jarmusch, Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Zanussi, Joseph H. Lewis, Claude Chabrol, Agnes Varda, Chantal Akerman, Roger Corman, Jonathan Demme, Manoel de Olivera, Paul Morrissey, Bertrand Tavernier, Dino Risi, Mario Monicelli, Alberto Lattuada, Claude Sautet, Jean Dréville, Victor Erice, Istvan Szabo, Jerzy Skolimovski, Gianni Amelio. Wim Wenders, Terry Gilliam, Yussef Chahine, Costa-Gavras, Robert Parrish, Aleksei German, Robert Boyle, Robby Müller, Enzo Serafin, Jean-Charles Tacchella, Octavio Cortazár, Francesco Rosi, Jean-Pierre Léaud, Julio Medem, Vincent Sherman, Alberto Lattuada, Claude Sautet, Jean Dréville, John Sayles, Chantal Akerman, Jerzy Schatzberg, Vittorio Taviani, Freddie Francis, Francis Ford Coppola, Laszlo Benedek, Francesco Rosi, Ivan Passer, Jerzy Skolimovski, Bob Rafelson, Octavio Bezerra, Paolo Taviani, Jan Troell, Ivan Passer, Miklós Jancsó, Denys Arcand, D.A. Pennebaker, Emir Kusturica, Jean Rouch, Angela Winkler, Luis Berlanga, Stefan Jarl, Val Guest, Nanni Moretti, Marlen Hutsijev, Wolfgang Becker, Roy Ward Baker, Jean-Pierre & Luc Dardenne, Gian Vittorio Baldi, Carroll Ballard, Andrei Smirnov, Jafar Panahi, Abbas Kiarostami, Claude Goretta, Vittorio De Seta, Giuseppe Bertolucci, Amos Gitai, Elia Suleiman, John Boorman, Robert Guédiguin, Samira Makbalhaf, Fatih Akin, Milos Forman, Seymour Cassel, Andrei Kontshalovski...

Elokuvan ensiesitys televisiossa oli Teemalla 18.6.2010. Dokumentista on myös pidempi, kolmiosainen versio Sodankylä ikuisesti.

  • Sodankylä ikuisesti: elokuvan vuosisata. Ohjaus Peter von Bagh, 2010

Yle Teema