Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -ehdokas Anja Erämaja yhdistää runoutta ja stand up -komediaa

Runoilija Anja Erämajan kasvot
Anja Erämaja Café Mascotin edustalla toukokuussa. Runoilija Anja Erämajan kasvot Kuva: Raili Tuikka / Yle Anja Erämaja (Kirjailija),runoilijat,kirjailijat,Tanssiva karhu

Helsinkiläinen Anja Erämaja kirjoittaa monilajisesti eikä välitä, vaikka joku ei pitäisi hänen teostaan runoutena. Erämajan neljäs runoteos Ehkä liioittelen vähän on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

Anja Erämaja katsoo runoutensa liikkuvan paitsi proosan, musiikin ja kuvan myös draaman ja stand upin suuntaan.

– Voi olla, että jonkun mielestä runoni eivät ole runoja, mutta se ei ole oleellista. En kirjoita lajimäärittelyistä käsin, Erämaja sanoo.

Vaikka Erämajan runot ovat muodoiltaan kokeilevia – kuten toki suuri osa muustakin tämän ajan runoudesta – teemat ovat ikuisia. Rakkaus, rakkaudesta puhuminen ja ihmisen epävarmuus läpäisevät ehdolla olevan teoksen.

– Miten rakkautta voi ilmaista, miten siitä voi puhua? Millaisia koomisiakin tilanteita syntyy, kun rakkauttaan tunnustaa tai rakkaustekstiä yrittää muotoilla? Erämaja kysyy.

Rakkausteema palautuu luonnollisesti Erämajan henkilökohtaisiin kokemuksiin, jotka lienevät monen lukijan jaettavissa. Uskaltaisiko sitä tunnustaa rakkauttaan ja mitä sanoja sitä käyttäisi? Miten puhua uskottavasti ja vielä välttää toisteisimmat rakkauspuheen kliseet?

Teoksessaan Erämaja haastaa ja sekoittaa taitavasti perinteistä rakkauskuvastoa niin arkipuheeseen kuin muuhun runouteen, esimerkiksi Mirkka Rekolaan, viitaten. Erämajalle tyypillistä onkin puheenomainen erilaisia kielen rekistereitä hyödyntävä runous.

Suullisuuden vahva leima palautuu Erämajan bänditaustaan ja laulujen tekoon. Hän on ollut mukana vuonna 1990 perustetussa Mehumaija-yhtyeessä sekä siitä irrotetussa Laulavat kahvinkeittäjät -triossa.

Erämaja on myös opiskellut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitoksella.


Raadin perustelut

Erämaja kirjoittaa ihmistä liikuttavista tunteista absurdin rakastettavasti. Lopulta meillä on vain tunteemme, ja teemme kaikki kohtalokkaat valintamme puhtaasti niiden johdattelemina. Järki on elämän tärkeimmissä päätöksissä visusti taka-alalla. Erämajan runoudessa on viisasta lämpöä niitä hysteerisiä impulsseja kohtaan, joiden toivommekin ajoittain valtaavan mielemme. Kukapa ei haluaisi rakastua! Tekstistä huokuu harvinaisen vapautunut kirjoittava minä, johon lukiessa tuntee vastustamattomasti samastuvansa.

Kaikkien teosvalintojen perustelut täällä: Ylen Tanssiva karhu -palkinnon ehdokkaat 2016 on valittu!

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri