Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -ehdokas Anja Erämaja yhdistää runoutta ja stand up -komediaa

Runoilija Anja Erämajan kasvot
Anja Erämaja Café Mascotin edustalla toukokuussa. Runoilija Anja Erämajan kasvot Kuva: Raili Tuikka / Yle Anja Erämaja,runoilijat,kirjailijat,Tanssiva karhu

Helsinkiläinen Anja Erämaja kirjoittaa monilajisesti eikä välitä, vaikka joku ei pitäisi hänen teostaan runoutena. Erämajan neljäs runoteos Ehkä liioittelen vähän on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

Anja Erämaja katsoo runoutensa liikkuvan paitsi proosan, musiikin ja kuvan myös draaman ja stand upin suuntaan.

– Voi olla, että jonkun mielestä runoni eivät ole runoja, mutta se ei ole oleellista. En kirjoita lajimäärittelyistä käsin, Erämaja sanoo.

Vaikka Erämajan runot ovat muodoiltaan kokeilevia – kuten toki suuri osa muustakin tämän ajan runoudesta – teemat ovat ikuisia. Rakkaus, rakkaudesta puhuminen ja ihmisen epävarmuus läpäisevät ehdolla olevan teoksen.

– Miten rakkautta voi ilmaista, miten siitä voi puhua? Millaisia koomisiakin tilanteita syntyy, kun rakkauttaan tunnustaa tai rakkaustekstiä yrittää muotoilla? Erämaja kysyy.

Rakkausteema palautuu luonnollisesti Erämajan henkilökohtaisiin kokemuksiin, jotka lienevät monen lukijan jaettavissa. Uskaltaisiko sitä tunnustaa rakkauttaan ja mitä sanoja sitä käyttäisi? Miten puhua uskottavasti ja vielä välttää toisteisimmat rakkauspuheen kliseet?

Teoksessaan Erämaja haastaa ja sekoittaa taitavasti perinteistä rakkauskuvastoa niin arkipuheeseen kuin muuhun runouteen, esimerkiksi Mirkka Rekolaan, viitaten. Erämajalle tyypillistä onkin puheenomainen erilaisia kielen rekistereitä hyödyntävä runous.

Suullisuuden vahva leima palautuu Erämajan bänditaustaan ja laulujen tekoon. Hän on ollut mukana vuonna 1990 perustetussa Mehumaija-yhtyeessä sekä siitä irrotetussa Laulavat kahvinkeittäjät -triossa.

Erämaja on myös opiskellut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitoksella.


Raadin perustelut

Erämaja kirjoittaa ihmistä liikuttavista tunteista absurdin rakastettavasti. Lopulta meillä on vain tunteemme, ja teemme kaikki kohtalokkaat valintamme puhtaasti niiden johdattelemina. Järki on elämän tärkeimmissä päätöksissä visusti taka-alalla. Erämajan runoudessa on viisasta lämpöä niitä hysteerisiä impulsseja kohtaan, joiden toivommekin ajoittain valtaavan mielemme. Kukapa ei haluaisi rakastua! Tekstistä huokuu harvinaisen vapautunut kirjoittava minä, johon lukiessa tuntee vastustamattomasti samastuvansa.

Kaikkien teosvalintojen perustelut täällä: Ylen Tanssiva karhu -palkinnon ehdokkaat 2016 on valittu!

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri