Hyppää pääsisältöön

Edistyminen on tärkeintä! Avaruusromua 12.6.2016

Liikennemerkki, kääntyminen kielletty
Liikennemerkki, kääntyminen kielletty Kuva: YLE Kuvapalvelu liikennemerkki

”Edistyvään kulttuuriin sisältyy itsessään sen myöhempien muuntumisten siemen”. Näin kirjoittaa brittiläinen biologi ja kirjailija Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys.

Huxley kirjasi ajatuksensa reilusti yli puoli vuosisataa sitten, vuonna 1953, mutta meillä ei ole mitään syytä epäillä, etteikö tilanne kulttuurin kannalta olisi edelleenkin sama.

Huxley puhuu edistyvästä kulttuurista. Hän on sitä mieltä, että edistyminen on tärkeämpi asia kuin pelkkä säilyminen. Huxley sanoo, että kuten biologistakin kehitystä, meidän tulee tarkastella myös kulttuurikehityksen koneistoa ja tapahtumista mahdollisimman laajalta kannalta. Ainoastaan siten tulevat sen yleispiirteet selvästi esille tosiasioiden sekasorrosta, hän sanoo.

Eräänä yleisenä ilmiönä hän mainitsee sen, että psykososiaalinen kehitys tapahtuu sarjana selviä hyppäyksiä. Toinen on se, hän sanoo, että kulttuurin organisaation kaikissa kehitysvaiheissa henkiset ja aineelliset tekijät ovat yhteydessä keskenään ja kumpikin tekijäryhmä on toiminnassa.

On selvää, että siirtyminen maanviljelysjärjestelmästä teollisuusjärjestelmään merkitsi ratkaisevaa askelta ihmisen toiminnoissa, hän kirjoittaa ja jatkaa että näin oli asianlaita myös siirryttäessä magiikasta ja noituudesta asioiden tieteelliseen käsittelyyn.

Tässä eräs visio musiikista. Lyhyt, mutta selkeä visio. Utopianisti, eli säveltäjä ja multi-instrumentalisti Markus Pajakkalan luotsaama progehenkinen ryhmä, kolmannella albumillaan The Third Frontier. Esitys nimeltään White Dwarf.

Onko tässä musiikissa sitä ”myöhempien muuntumisten siementä”, josta oli edellä puhe? Avaruusromussa bongailla noita edistyvän kulttuurin siemeniä. Ja ehkä voimme myös havaita niitä Julian Huxleyn mainitsemia kulttuurisia hyppäyksiä. Ja epäilemättä tulee esiin myös se Huxleyn mainitsema ilmiö, nimittäin se, että tässä kehityksessä henkiset ja aineelliset tekijät ovat yhteydessä keskenään ja toimivat yhdessä.

Kuuluuko huumori musiikkiin, kysyy Miika Toivanen. Hän vastaa asiaan eri tavoin. Kyllä. Ehkä. Ei kuulu. Mitä hittoa, tottakai kuuluu! Nämä vastaukset löytyvät hänen albumiltaan So, does humor belong in music? Levy on kaleidoskooppimainen ja sanoisinko progehenkinen kokonaisuus, jolla pulpahtelevat esiin jazzit, flamecot, tangot, trancet, metallit, folkit sekä klassiset ja ambientit vaikutteet.

Julian Huxley kirjoittaa siitä, kuinka eräs ratkaiseva askel ihmisen toiminnoissa oli kun siirryttiin magiikasta ja noituudesta asioiden tieteelliseen käsittelyyn. Se oli varmaan suuri muutos, mutta voitaisiinko ajatella että on kenties yhtä suuri muutos, jos sama asia tehdään toisinpäin. Siirrytään asioiden tieteellisestä käsittelystä magiikkaan.

Mainittakoon, että Miika Toivanen soittaa albumillaan kaikki instrumentit itse, eli siinäkin mielessä kyseessä on sananmukaisesti soololevy. Lisäksi tästä tämän albumin materiaalia on julkaistu open source -pohjalta eli lopullisen albumin lisäksi myös kappaleiden raakaraidat ovat tarjolla netissä. Näin kuka tahansa voi tehdä levyn materiaalista haluamansa miksauksen. Onko tämä sitä Julian Huxleyn mainitsemaa edistyvää kulttuuria, johon sisältyy itsessään sen myöhempien muuntumisten siemen?

Entä musiikki, jossa tuttu materiaali muuntunut vain jokseenkin tunnistettavaan muotoon. Amerikkalainen Ken Elkinson on ottanut käsittelyynsä amerikkalaista perinnemusiikkia ja muokannut sitä haluamakseen. Ja nyt amerikkalaisella perinnemusiikilla tarkoitetaan nimenomaan sitä tutuinta ja jopa patrioottisinta osastoa, Tähtilipusta vanhoihin cowboy-lauluihin. Tässä käsittelyssä ovat The Star-Spangled Banner ja Home on the Range.

Berliinissä asuu musiikintekijä nimeltä Lutz Thuns, jonka tuorein projekti yhdistelee musiikintekijöitä eri maista. Kyseessä on Friends of Ambient -sarjan neljästoista julkaisu, jolla on mukana myös suomalaista panosta: Frans Kedes & Lutz Thuns: Aetas.

Lutz Thuns tarjoaa netissä valtaisan määrän erilaisia yhteistyölevytyksiä, kuten myös monta albumillista soolotuotantoaan.

Kesä on jo lupaavasti aluillaan, ja kuten parina aikaisempanakin kesänä, myös tänä kesänä Karjalan laulumailla tapahtuu. Nimittäin tänäkin kesänä toteutuu Karelian Skies -tapahtuma. Ideana on se, että ryhmä elektronimuusikoita kokoontuu Suomen kesässä, Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa, työskentelee yhdessä viikon verran ja esittää lopuksi konsertissa yhteistyön tuloksia. Tässä Karelian Skies -kokoonpano mallia 2015:

Tämän kesän Karelian Skies -konsertti järjestetään lauantaina 16.7. klo 17. Paikka on sama vanha tuttu eli Hannikaisen Sali Nurmes-talolla Nurmeksessa. Mukaan projektiin ovat tulossa muiden muassa Jim Combs eli Sensitive Chaos Yhdysvalloista, Mauno Tuominen ja Petri Frestadius Sigmasta, Ami Hassinen Nemesiksestä, Teijo Salminen sekä tietysti homman vetäjä Otso Pakarinen eli Ozone Player.

AVARUUSROMUA 12.6.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
UTOPIANISTI: White Dwarf (The Third Frontier)
PETRI HEIMONEN & MATTI KANERVA: Tähän aikaan (demo)
MIIKA TOIVANEN: Worse than to die lonely is to live lonely (So, does humor belong to music?)
MIIKA TOIVANEN: Virgo Maria passio (So, does humor belong to music?)
KEN ELKINSON: The Star-Spangled Banner (Ambient Holidays Volume 5 - Independence Day Ambient)
KEN ELKINSON: Home on the Range (Ambient Holidays Volume 5 - Independence Day Ambient)
FRANS KEDES & LUTZ THUNS: Aetas (Friends of Ambient -kokoelma)
MIRIAM CHRISTINA, 1414E08 & LUTZ THUNS: Doubtful Prospects (Friends of Ambient -kokoelma)
KARELIAN SKIES 2015: Encore Jam 2015 - osa - (Karelian Skies 2015, Live in Nurmes)

Biologit puhuvat: Ernst Mayr ja Julian Huxley Darwin Centennial - tapahtumassa vuonna 1959:

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua