Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Näin valmistelet retkiruuan

Nuotiolla valmistettu ruoka jäähtymässä.
Nuotiolla valmistettu ruoka jäähtymässä. Kuva: EPA/ Minna Jakosuo retkiruoka

Retkitunnelmaan tempautuu aivan eri tavalla, kun mukana on eväät. Jos retkieväiden suunnitteluun ja valmisteluun viitsii käyttää hieman aikaa ja energiaa, voi pieniinkin retkiin saada mukavaa vaihtelua ja juhlan tuntua. Ruoka on hyvä suunnitella retkellä liikutun matkan ja retkellä vietetyn ajan mukaan. Lyhyet päiväretket antavat anteeksi painavan repun, joten mukaan voi ottaa melkeinpä mitä tahansa. Pidemmillä reissuilla on kiinnitettävä huomiota ruuan painoon ja säilyvyyteen.

Ehkäpä kaikkein suosituin retkieväs on tulilla käristetty makkara. Se on toki helppo ja vaivaton, mutta usein retkeillessä voi makkara alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Onneksi nuotiolla voi paistaa muutakin.

Tulilla vietetty eväshetki voi olla iso osa retkeä, eikä vain välttämätön paha, pikainen tankkaustauko. Ruuan valmistaminen on jo ohjelmanumero itsessään ja sitä voi jalostaa vaikkapa etsimällä lisää raaka-aineita luonnossa liikkuessaan. Jos esimerkiksi mukana on kotona tehty lettutaikina ja pannu, voi matkalta kerätä marjoja, sieniä tai villiyrttejä räiskäleiden kyytipojaksi. Lettupannulla paistuvat myös herkulliset köyhät ritarit tai ruokaisat toastit. Jos haluaa päästä helpolla, voi vaikka edellispäivän risoton jämät ottaa mukaan, se maistuu tulilla paistettuna aivan eri ruualta!

Jos tykkää leipomisesta, ovat retkiruokamahdollisuudet käytännössä rajattomat. Omien makumieltymysten mukaan voi piiraiden ja pasteijoiden sisään laittaa täytteeksi niin lihaa, riisiä, juureksia kuin kaikkea yhdessäkin. Vähän littanoiksi leivotut piiraat lämpenevät nopeasti pienellä puumäärällä. Yksi hyvä leipomisvinkki on tikkupulla. Kotona tehty pullataikina otetaan pussissa mukaan ja pullat paistetaan tikussa nuotiolla. Tämä touhu on erityisesti lapsille mieluisaa.

Pidemmille retkille lähdettäessä ruoka-aineet on hyvä kuivata tai käyttää retkeilykaupoista ostettavia valmiita retkiruokia. Tuhtiakin ruokaa saa helposti, kun lisää vain kuumaa vettä pussiin ja odottaa hetken. Jos et liiku nuotiopaikkojen läheisyydessä, on vaihtoehtona käyttää ruokatermaria tai retkikeitintä. Keittimillä voi valmistaa helposti melkeinpä mitä tahansa samaa ruokaa kuin kotonakin hellan ääressä. Myös ruokatermokseen voi laittaa vaikka pata-ainekset hautumaan, parin kolmen tunnin kuluttua ruoka on valmistunut itsestään syömäkelpoiseksi.

Raskaammilla rinkankantoreissuilla on otettava huomioon ruoka-aineiden keveyden lisäksi reissaajan energiankulutus. Jos normaalina päivänä keskivertoihminen kuluttaa kaloreita reilut 2000, kulutus maastossa painavan rinkan kanssa helposti jopa tuplaantuu.

Ruuankin kanssa tulee muistaa vastuullisuus. Ruoka kannattaa suunnitella niin, että puuta tarvitsee polttaa mahdollisimman vähän. Eväät pitää myös pakata mahdollisimman roskattomasti, esimerkiksi omiin kestoastioihin tai voipaperiin. Kertakäyttöastioita kannattaa välttää. Kansallispuistojen ohjeistuksissa puhutaan roskattomasta retkeilystä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaiken, mitä metsään kantaa mukanaan, myös vie sieltä pois lähtiessään.

Minna Jakosuo
Kirjoittaja on luonto- ja eräopas, joka yöpyi viime vuonna ulkona lähes sata yötä.

Metsien kätkemä tiistaisin alkaen 14.6. Yle TV1 klo 20.00.

Kommentit
 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.