Hyppää pääsisältöön

Onko jalkapallo taidetta?

Tero Karhu pitää jalkapalloa sylissään ja miettii.
Tero Karhu pitää jalkapalloa sylissään ja miettii. Kuva: Yle Tero Karhu

Jalkapallossa ja tanssissa on paljon yhteistä. Molemmat pojautuvat rytmiin, puhuttelevat ihmisiä ja yhteiskuntaa sekä tarjoavat esteettisiä kokemuksia. Onko jalkapallokin siis luokiteltaviksi taiteeksi? Mitä muuta yhteistä jalkapallolla ja tanssilla on?

Tanssiryhmä esittämässä jalkapallo-aiheista teosta.
Tanssiryhmä esittämässä jalkapallo-aiheista teosta. Kuva: Yle tanssi,jalkapallo,Tanssitaide Suomessa

Jalkapallossa ja tanssissa on jo edellä mainitun rytmin lisäksi muitakin yhdistäviä tekijöitä. Yksi niistä on yhteisöllisyys. Molemmissa lajeissa tulee huomioida toiset ihmiset. Huippu-urheilijoita, sekä tanssijoita että futaajia, yhdistää myös tietynlainen päämäärätietoisuus ja jopa fanaattisuus omaa lajiaan kohtaan.

Jalkapalloilija tuulettaa maalin jälkeen.
Jalkapalloilija tuulettaa maalin jälkeen. Kuva: Yle jalkapallo,Miesten jalkapallo,pelaajat

Eroavaisuuksiakin löytyy. Tanssiesitystä lähdetään usein tekemään esteettisistä lähtökohdista ja fyysisyys tulee vasta myöhemmin mukaan. Jalkapallossa sen sijaan ei aluksi ollut mitään kaunista tai taiteellista, vaan se oli urheilua ja fyysistä kilvoittelua. Laji on kuitenkin kehittynyt paljon vuosikymmenien saatossa ja nykyään palstatilaa saavat huippupalloilijoiden mutttuneet hiusmallit ja pukeutumistyylit. Ja katsellaanhan historian upeimpia maaleja uudestaan ja uudestaan. Tuuletuksia unohtamatta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän