Hyppää pääsisältöön

Sanansaattaja

Jack Hollington ja Joanna Vanderham elokuvassa Sanansaattaja
Leo (Jack Hollington) ja Marian (Joanna Vanderham) Jack Hollington ja Joanna Vanderham elokuvassa Sanansaattaja Kuva: Robert Viglasky/BBC teeman sarjat,Sanansaattaja

Leo-poika viettää viimeistä viattomuuden kesää rikkaan perheen vieraana. Ryhtyessään isäntäperheen tyttären ja tämän salaisen rakastetun viestinviejäksi hän joutuu kohtaamaan aikuisten maailman kovat realiteetit.
Teema lauantaina 16.7. klo 20.00. Areenassa 7 päivää

“Menneisyys on vieras maa, siellä asiat tehdään toisin.” L. P. Hartleyn romaanin ensimmäiset sanat elävät englannin kielessä lentävänä lauseena. Romaani on suomennettu nimellä Sananviejä.

Tarinaa kertoo iäkäs mies nimeltä Leo Colston, joka löytää vanhan päiväkirjansa. Se nostaa mieleen kauan sitten syvälle haudatut muistot lapsuuden viimeisestä kesästä.

Viisi vuosikymmentä aiemmin 12-vuotias Leo viettää pitkää ja helteistä kesää koulutoverinsa Marcusin perheen maalaiskartanossa. On vuosi 1900. Leo on täysin Maudsleyn hienostoperheen ja heidän kesävieraidensa lumoissa ja ystävystyy Marcusin isosiskon Marianin kanssa. Leosta tulee Marianin ja hänen salaisen rakastettunsa, maanviljelijä Tedin, välinen sanansaattaja.

Ben Batt ja Joanna Vanderham elokuvassa Sanansaattaja
Ted (Ben Batt) ja Marian (Joanna Vanderham) Ben Batt ja Joanna Vanderham elokuvassa Sanansaattaja Kuva: Robert Viglasky/BBC Sanansaattaja,teeman sarjat
Jack Hollington ja Jim Broadbent ovat nuori ja vanha Leo elokuvassa Sanansaattaja
Nuori (Jack Hollington) ja vanha (Jim Broadbent) Leo Jack Hollington ja Jim Broadbent ovat nuori ja vanha Leo elokuvassa Sanansaattaja Kuva: BBC/Nicola Dove Sanansaattaja,teeman sarjat

Marianille on jo valittu sulhanen paremmista piireistä, varakas mutta sodassa kasvonsa menettänyt aatelismies. Mutta Marianin ja Tedin suhde syvenee, ja Leo huomaa joutuneensa mukaan monimutkaiseen valheiden ja himon leikkiin. Pian hän joutuu ensi kertaa kohtaamaan aikuisten maailman kovat realiteetit.

Sanansaattaja on liikuttava ja unohtumaton tarina rakkaudesta ja lapsuuden lopusta yhteiskunnassa, jossa säätyjen väliset raja-aidat olivat vielä ehdottomia.

Vanhan Leon roolissa nähdään Jim Broadbent, joka teki ensimmäisen elokuvaroolinsa statistina saman romaanin vuonna 1970 valmistuneessa, Joseph Loseyn ohjaamassa ja Harold Pinterin kirjoittamassa sovituksessa, joka voitti Cannesin Kultaisen palmun. Vanhan Marianin roolin esittää Vanessa Redgrave, jonka isä Michael oli vuoden 1970 versiossa vanha Leo.

  • Sanansaattaja (The Go-Between), Britannia 2015. Tuotanto BBC. O: Pete Travis. N: Joanna Vanderham, Ben Batt, Stephen Campbell Moore, Lesley Manville, Jack Hollington, Jim Broadbent, Vanessa Redgrave

Lue lisää:

Englantilainen kesä Teemalla

Teemalauantain ollessa kesätauolla Teemalla nähdään lauantai-iltaisin kesä–heinäkuussa kuusi uutta BBC:n tv-draamaa, Shakespearesta Sadie Jonesiin.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa