Hyppää pääsisältöön

10 + 1 vinkkiä aloitteleville kännykkäkamerakuvaajille

Puhelin ottamassa kuvaa metsämaisemasta
Älypuhelin on harrastelijoiden suosituin luontokuvausväline, kuvan on ottanut instakuvaaja @samiwiliami Puhelin ottamassa kuvaa metsämaisemasta Kuva: @samiwiliami luontovuosi

Erilaiset kamera- ja kuvasovellukset ovat älypuhelinkuvauksen sydän. Digitaalisia kuvia voi myös helposti jälkikäsitellä, joten ei haittaa, vaikka luonto-otos ei menisikään aivan täysin nappiin.
Moni tyytyy käyttämään kuvaamiseen puhelimen kameran tuotosta sellaisenaan, vaikka kuvaa voi kätevästi tarkastella ja muokata välittömästi näytöllä.

1. Rautaa...

Itse puhelinlaitetta ja sen ominaisuuksia kutsutaan "raudaksi". Älypuhelimissa on kaksi kameraa: puhelimen edessä ja takana. Selfie-kameranakin tunnettu etukamera on useissa puhelinmalleissa takakameraa heikompilaatuinen. Aiemmin puhelimien kameroita moitittiin heikkolaatuisesta kuvasta, mutta nykyisin laitteiden kameroissa riittää potkua ammattikuvaajille asti. Älypuhelinta käytetään kaikkialla ja koko ajan, joten linssi kannattaa pyyhkiä vaikkapa kuivalla, puhtaalla kankaalla ennen kuvien ottamista.

2. ...ja softaa

Puhelimen kameraa käytetään kamerasovelluksella, jolla voi pääsääntöisesti ottaa stillejä tai liikkuvaa kuvaa. Useimmissa laitteissa on kamerasovellus valmiina, mutta saatavilla ladattavaksi on myös valtava määrä sovelluksia kuvaamista helpottamaan sekä monipuolistamaan. Näitä sovelluksia (appseja) on tarjolla sekä maksuttomia että maksullisia sovelluskaupoissa.


Avaa Instagram postaus

3. Räpsistä!

Kuvat otetaan painamalla näytöllä laukaisunappia, jolloin kuva tallentuu puhelimen kuvakansioon. Oman kameran toiminnoista kannatta selvittää, voiko kuvan ottaa myös manuaalinappia painalla. Monissa malleissa kuvaaminen onnistuu esimerkiksi volyyminappia painalla, jolloin kuvan ottamiseen saa perinteisemmän laukaisintunnelman. Kuvanottoon saa samalla tanakamman otteen, jolloin kuvakaan ei toivottavasti heilahda.

4. Automaattiasetuksilla alkuun

Älypuhelinten kamerasovelluksissa on automaattiasetuksia, jotka mukauttavat kuvaamista esimerkiksi kuvanlaadun ja ympäröivän valon suhteen. Näytöllä näkyy automaattisesti myös ruudukko, josta saa apua kuvan asetteluun ja rajaamiseen. Automaattiasetukset voi ottaa pois päältä niin halutessaan. Esimerkiksi automaattisalama kannattaa ottaa päältä pois, käyttää salamatonta tilaa ja laittaa salama päälle vain tarvittaessa.

5. Valon kaappaaminen

Valo on tunnetusti luontokuvaajan tärkein elementti, niin myös älypuhelimella kuvatessa. Valo korostaa kuvan yksityiskohtia, joista kuvan voidaan ajatella koostuvan. Luonnon loputtomien yksityiskohtien tarkastelu onkin takuulla yksi suurimmista syistä ryhtyä luontokuvaamaan.

Auringon edessä kuvaamisesta on huomioitava, ettei aurinko heitä kuvaajan omaa varjoa kuvaan (jollei kuvaaja siis itse taiteellisista syistä halua). Aurinkoa päin otetuissa kuvissa on ylivalottumisen vaara, jota kannattaa välttää. Ylivalotusta on nimittäin jälkikäteen huomattavasti hankalampaa säädellä, kuin alivalotusta. Hämärässä kameran salama on usein automaattisesti päällä, ja sen saa manuaalille täppäämällä salaman kuvaa.

Valolla vaikuttaa suoraan kuvan tarkkuuteen. Kohdennusta ja tarkkuutta voi muokata täppäämällä ruutua siitä kohdasta, mihin kohdennuksen haluaa. Joissain laiteissa ruutua voi painaa 2-3 sekuntia tarkennettavasta kohdasta, jolloin kamera lukitsee tarkennuksen.

Suora salama syö helposti kuvan tunnelman, mutta hämärässä otetut kuvat ovat sumuisia ja epätarkkoja. Tue puhelinta käsillä tai laita puhelin nojaamaan tukea vasten hämärässä otettavissa kuvissa, jolloin kuvaan saadaan haluttu tarkkuus ilman salamaakin.

Puhelimissa saattaa olla hauskoja, todellista kuvaa vääristäviä kuvamahdollisuuksia. Niitä voi kuitenkin lisätä kuvaan jälkikäteen, mutta harvemmin ottaa kuvasta pois. Kannattaa siis kuvata ensisijaisesti etukäteen käsittelemätönä, “normaalia" kuvaa.


Avaa Instagram postaus

6. Räiski rohkeasti menemään!

Laitteen muistin kapasiteetti on harrastusvalokuvauksessa harvoissa älypuhelimissa enää hidasteena, joten kuvien määrää ei tarvitse miettiä. Monissa kamerasovelluksissa tiivistahtisen kuvasarjan voi kuvata yksinkertaisesti pitämällä kuvausnappia pohjassa useamman sekunnin. Sarjatulella kamera ei kuitenkaan välttämättä tee uudelleentarkennusta edellisen kuvan ottamisen jälkeen.

Androidille tarkoitetussa Camera MX- sovelluksessa ja iPhonen omassa kamerassa on Live shoot-mahdollisuus, eli kamera laitetaan nauhoittamaan jatkuvaa kuvaa, josta voi jälkikäteen valita korkealaatuisen kuvanpysäytyksen haluamakseen valokuvaksi. Kyseessä on tavallaan videon ja valokuvauksen risteytys. Luontokuvauksessa toimii erityisesti nopeiden, liikkeellisten hetkien, esimerkiksi eläinkuvauksen ja tuulen aiheuttamien ilmiöiden tallentamiseen. Näin ollen jälkikäteen voi valikoida juuri sen täydellisen hetken, jota oli tavoitellutkin.

7. Kokeile panoraamaa

Panoraamakuva koostuu perinteisesti useasta yhdistetystä otoksesta, jotka yhdistetään yhdeksi laajan näkymän kuvaksi. Luontokuvauksessa panoraamojen aiheina on tietenkin perinteisesti komeat maisemat. Panoraama kannattaa koota pystysuuntaan otetuista kuvista. Kuvaamiseen suositellaan myös jalustaa, jotta laaja maisema saadaan pidettyä samassa tasossa.

Nykyisin kameroissa alkaa olla oletuksena panoraama-mahdollisuus, jolloin voit suoraan sovellusta käyttämällä ottaa kuvan. Jos sovellusta ei kuitenkin ole saatavilla puhelinmalliisi, voit yhdistellä otoksia vierekkäin kuvanmuokkausohjelmalla.


Avaa Instagram postaus

8. Kamerasovellukset

Kännykkäkameralla kuvaamisen koko potentiaali saadaan käyttöön erilaisilla kamerasovelluksilla. Monen laitteen oma kamera ei välttämättä tue zoomin tai väriasetusten muuttamisen käyttöä.

Camera+ on yksi ladatuimmista kamerasovelluksista - ja syystä. Sovellus on helppokäyttöinen, ja parantaa huomattavasti kameran käyttö-ominaisuuksia esimerkiksi kuvanottonopeuden sekä tarkennuksen avulla. Retrica on myös monipuolinen sovellus, jonka yhtenä ominaisuutena on kuvakollaasien tekeminen suoraan kuvanottohetkellä. Camera Zoom FX on yksi monipuolisimmista kamerasovelluksista ja sitä voi käyttää kuvan ottamiseen myös ääniohjauksella: kamera ottaa kuvan kun sanot vaikka smile!

9. Kuvan jälkikäsittelyohjelmat

Kuvan jälkikäsittely ei vaadi kuvien lataamista erikseen tietokoneelle. Älyluuriin on saatavilla sovelluksia laidasta laitaan tarpeen niin vaatiessa. Sovelluksilla voi rajata, muokata ja rukata kuvaa mieleisekseen - erilaisilla säädöillä testailu on myös hauskaa puuhaa! Kuvan tunnelma kannattaa kuitenkin yrittää säilyttää.

Useimmissa sovelluksissa, kuin myös Instagram-kuvapalvelussa on mahdollisuus valita tehosteita ja suodattimia, jotka muuntavat kuvan alkuperäisiä värisäätöjä, valon määrää ja kontrastia. Suodattimilla kuvasta voi tehdä vaikkapa retro- tai mustavalko-otoksia. Suodattimen, eli filtterin, voimakkuutta voi myös säätää.

Camly on näppärä sovellus erilaisten kollaasien ja kehysten lisäämiseen. Jos taas haluaa hajottaa yhden kuvan useaan eri kuvaan, niin PicSlit on siihen käyttöön näppärä sovellus.


Avaa Instagram postaus

10. Kuvat jakoon!

Luontokuvaaminen on myös tapa viestiä. Mikset laittaisi omia kuviasi julkisesti näytille vaikkapa Instagramiin? Lisää kuvan perään kuvauskohdetta, paikkaa tai omaa kuvausfiilistä kuvailevat hashtagit, jotta muut käyttäjät löytävät kuvasi.

Kuvaviestit liikkuvat ihmiseltä toiselle ilmaiseksi ja näppärästi esimerkiksi WhatsAppin välityksellä.

+1 Videokuvaus

Kamerakäynnykät tallentavat nykyisin myös varsin hyvälaatuista videokuvaa. iPhonessa on hauska mahdollisuus kuvata nopeutuettua ja hidastettua videokuvaa - yllättäen kaikki näyttää hidastettuna tyylikkäämältä. Liikkuvan kuvan taltioimisessa on älypuhelimella tärkeää muistaa kuvata aina vaakatasossa, jolloin kamera on helpompi pitää vakaana. Pystykuvattu video sopii myöhempään katseluun puhelimessa, mutta muilla laitteilla kuva pakkautuu pystysuoraksi pötkyläksi jättäen ruudulle liikaa tyhjää tilaa. Videokuvan taltiointi syö joissain kameroissa nopeasti akkua, mikä kannattaa huomioida pidemmillä luontoretkillä.Taltioimme Ylen Luontovuoteen Suomen luontoa kuvaajien kanssa. Yli 8000 kuvan galleria rakentuu paraikaa #uusiluontokuva-tagin alle Instagramiin. Kesän kuvahaaste alkaa 17.6.2016.
Seuraavalla viikolla tutustumme tarkemmin pokkari- ja järjestelmäkameralla luonnon kuvaamiseen.