Hyppää pääsisältöön

Jalkapallon vuoden 1992 EM-kisat olivat Tanskan tuhkimotarina

Jalkapallon EM-kisat pelattiin 1992 Ruotsissa. Kisojen voiton vei kaikkien yllätykseksi Tanska, joka kukisti finaalissa Saksan. Yleisradion tv-lähetyksissä nähtiin ensimmäistä kertaa EM-kisojen kisastudio, jossa finaalia kommentoivat Pasi Rautiainen ja Jari Litmanen. Artikkelissa on kuunneltavissa loppuottelun tv-lähetyksen ääniraita.

Göteborgissa, Tukholmassa, Malmössä ja Norrköpingissa pelattuihin kisoihin osallistui yhteensä kahdeksan maata. Hajonneen Neuvostoliiton jäljiltä kisoihin osallistui Itsenäisten valtioiden yhteisö (IVY). Maailmanpolitiikalla oli myös suuri vaikutus kisojen lopputulokseen. Karsintalohkonsa kakkoseksi jäänyt Tanska pääsi kisoihin takaportin kautta, kun lohkovoittaja Jugoslavia suljettiin kisoista sodan takia ulos.

Mun mielestä, tänään illalla, kyllä pitäisi järjen voittaa.― Pasi Rautiainen kisastudiossa

Yleisradion kisastudiossa arvioitiin loppuotteluparia ennen lähetystä. Jari Litmanen totesi Saksan pelin olleen alkulohkossa takeltelevaa. Joukkue pääsi lopulta jatkoon varsin onnekkaasti, kun Skotlanti päihitti IVYn. Tanska taas oli pelannut ennakkoluulottomasti ja kaatanut alkulohkossaan muun muassa Ranskan. Kommentaattori Pasi Rautiainen analysoi Tanskan voittaneen monien suomalaiskatsojien sydämet puolelleen, mutta arveli Saksan kuitenkin olevan nuorelle Tanskan joukkueelle lopulta liian kova vastus.


Maali! Maali, maali! Tätä ottelu tarvitsee. Tanska on jälleen osoittanut. Se ei ole mikään pikkutekijä jalkapalloilussa.― Ottelun selostaja Hannu-Pekka Hänninen

Saksan ja Tanskan välisen ottelun avausmaali syntyi 18. minuutilla, kun Tanskan John Jensen pääsi pallonriistotilanteen jälkeen täräyttämään johtomaalin Saksan rangaistusalueen rajalta. Kovaa pelannut Saksa sai avauspuoliskolla kaksi keltaista korttia.

Toisella puoliajalla Saksa lisäsi prässiä, mutta sensaatiomaisen turnauksen pelannut Tanskan Peter Schmeichel piti maalinsa koskemattomana. Tanskan Kim Vilfort onnistui lopulta ottelun 68. minuutilla viimeistelemään 2–0 osuman. Nämä jäivät lopulta finaalin loppulukemiksi.

Yllättäjäjoukkueen mestaruus innoitti Pasilan studiokommentaattorit hankkimaan pikaiset kasvomaalaukset loppujuhlallisuuksia varten. Saksalaisen jalkapallon suurena ihailijana profiloitunut Pasi Rautiainen intoili hänkin ensimmäisestä Pohjoismaan voittamasta Euroopan mestaruudesta.

Sopimuksellisista syistä Ylen Elävä arkisto ei voi valitettavasti julkaista sivuillaan EM-jalkapallon videotaltiointeja.

Lue lisää:

Kuuntele jalkapallon EM-finaaleja

Ranska löi vetäytyvän Italian vuonna 2000. Neljä vuotta myöhemmin Kreikka yllätti jalkapallokansan voittamalla loppuottelussa Portugalin. Espanja taas käynnisti arvokisavoittojen sarjansa vuonna 2008. Koosteeseen on kerätty viimeisimpien EM-finaalien tunnelmallisia radioselostuksia.

Lue lisää:

Jalkapallon MM-finaaleja harvinaisissa audioselostuksissa 1970-luvulta 2000-luvulle

Brasilia, Italia, Saksan liittotasavalta, Argentiina, Hollanti ja Ranska ratkovat maapallon jalkapallomestaruutta harvinaisissa audioselostuksissa.

Kommentit