Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin soitat ilmaiseksi netin kautta

Käsi joka pitelee älypuhelinta riippukeinussa rannalla.
Käsi joka pitelee älypuhelinta riippukeinussa rannalla. Kuva: Shutterstock/Ditty_about_summer Kuningaskuluttaja

Rajoittamaton dataliittymä, mutta rajallinen puheaika. Yhä useammalla suomalaisella on puhelimessaan tämä yhdistelmä, joka tekee nettisurffailusta halvempaa, kun dataliikenteen määrästä ei laskuteta erikseen. Samalla se helpottaa ilmaisten puhelujen tekemistä mistä tahansa.

Kaukomailta kotimaahan soitettaessa usein paras vaihtoehto on hankkia paikallinen könttähintainen dataliittymä tai vielä parempaa on etsiä ilmaisia wlan-yhteyksiä. Näin kalliista puhelusta tulee ilmainen tai ainakin lähes ilmainen.

Keskustelukumppanien täytyy vain käyttää samaa sovellusta, sillä eri palvelujen ja sovellusten kesken ei voi soittaa. Tässä muutamia vinkkejä sovelluksista, joilla voi soittaa ilmaiseksi netin kautta.

Skype - tuttu nimi

Skype on monessa kodissa tuttu nimi, sillä se on ollut kehissä jo vuodesta 2003. Microsoftin omistamalla palvelulla voi soittaa internetin yli ilmaisia puheluja tietokoneiden ja mobiililaitteiden välillä, chattailla sekä tehdä videopuheluja kameralla varustettujen laitteiden kesken. Laaja laitetuki pitää sisällään lähes minkä tahansa kameralla varustetun älykkään kodinkoneen.

Skypella onnistuvat myös ryhmäkeskustelut videon välityksellä. Halutessaan kaverille voi jakaa oman tietokoneen näyttönsä esittääkseen vaikka tarkemmin ideoitaan - tai lomakuviaan.

Puhelut lankaliittymiin onnistuvat ostamalla Skypesta puheaikaa.

Puhelut lankaliittymiin ja kännyköihin, joissa Skypeä ei ole asennettuna onnistuvat ostamalla Skypesta puheaikaa. Tällä tavalla voi esimerkiksi ulkomaanpuhelut saada halvemmalla kuin muuten. Skype suojaa sovelluksesta toiseen tehtävät nettipuhelut, mutta perinteisiin lanka- ja matkapuhelimiin menevät soitot eivät ole suojattuja.

Facebook Messenger - koko joukkue mukaan samaan puheluun

Facebookin Messengerillä on voinut soittaa puheluja ja videopuheluja jo parin vuoden ajan, mutta viimeisimpänä mobiilisovellukseen lisättiin myös mahdollisuus soittaa konferenssipuheluja eli puheluja tietyn ryhmän kesken.

Soittaakseen ei tarvitse olla akkua syövässä Facebook-sovelluksessa.

Periaatteessa mukaan mahtuu vaikka kokonainen työpaikan tiimi tai urheilujoukkue, sillä käyttäjiä voi olla jopa 50. Jokainen vastaanottaja saa ilmoituksen puhelun alkaessa, mutta haluttaessa käynnissä olevaan konferenssipuheluun voi ottaa osaa myös myöhemminkin. Videopuhelujen tekeminen ryhmän kesken ei vielä onnistu, kuten Skypessä.

Hienoa on se, ettei soittaakseen tai viestejä ja kuvia lähettääkseen tarvitse olla akkua syövässä Facebook-sovelluksessa.

Kuvakaappaus Facebook Messenger ja WhatsApp -sovelluksista.
Kuvakaappaus Facebook Messenger ja WhatsApp -sovelluksista. Kuva: Kuvakaappaus Facebook Messenger ja WhatsApp -sovelluksista/Yle Kuningaskuluttaja,nettipuhelut,Facebook Messenger,WhatsApp

WhatsApp - suuren yleisön suosikki

Supersuosittu viestittelypalvelu WhatsApp osaa paljon muutakin kuin tekstin, kuvien sekä video- ja äänipätkien siirron. Myös WhatsAppilla voi soittaa laitteesta toiseen ilmaiseksi hyödyntäen rajatonta datayhteyttä tai wlania. Viestit ja puhelut on suojattu koko matkalla lähettäjältä vastaanottajalle, joten arkaluontoisen sisällön päätyminen vääriin käsiin on ainakin hieman epätodennäköisempää.

WhatsAppin mukaan sillä on yli miljardi käyttäjää eli joka seitsemäs ihminen käyttää sitä, joten on hyvin todennäköistä, että soitto WhatsAppia käyttävien laitteiden välillä onnistuu ihmisestä riippumatta.

Soittaminen tapahtuu yksinkertaisesti avaamalla perinteinen keskusteluikkuna halutun ihmisen kanssa, mutta viestin kirjoittamisen sijaan napautetaan puhelinluurin kuvaa sovelluksen yläkulmasta.

Facetime - vain Applen asiakkaille

Facetime on Applen omille asiakkailleen tarjoama palvelu, jolla voi soittaa sekä ääni- että videopuheluja. Käyttöön vaaditaan iPhone, iPad tai Mac-tietokone, koska Apple ei ole avannut järjestelmäänsä muille valmistajille.

Videopuhelun näkymää on näppärä vaihdella maiseman ja puhujan kasvojen välillä.

Käyttöä rajoittaa tietenkin se, että vastaanottajan pitää myös käyttää Applen laitetta. Jos tämä asia ei haittaa, niin Facetime on hyvin helppokäyttöinen. Kahdella hyvällä kameralla varustetuissa laitteissa on näppärää vaihdella videopuhelun näkymää maiseman ja puhujan kasvojen välillä. Apple suojaa muiden kehittäjien tapaan Facetime-puhelut koko matkan soittajalta vastaanottajalle.

Kuvakaappaus Facetime ja Viber-sovelluksista.
Kuvakaappaus Facetime ja Viber-sovelluksista. Kuva: Kuvakaappaus Facetime ja Viber-sovelluksista/Yle Kuningaskuluttaja,nettipuhelut,FaceTime,Viber

Viber - vähemmän tunnettu

Viber on Suomessa vähemmän tunnettu palvelu, joka toimii hyvin samantapaisesti kuin WhatsApp. Käyttäjiä sillä on maailmalla kuitenkin hyvin runsaasti, arvioiden mukaan käyttäjätunnuksia on jopa lähes 800 miljoonaa.

Viberilla voi lähettää viestejä ja jakaa tiedostoja, mutta myös soittaa ääni- ja videopuheluja. Viber salaa WhatsAppin tapaan yhteydet, joten foliohatutkin voivat käyttää sitä. Tosin eri laitealustojen ja versioiden välillä on suojauksessa eroja.

Ilmaiseksi Viberilla voi soittaa sovelluksen käyttäjien kesken, kuten vaikkapa Skypella, mutta tarvittaessa voi muista sovelluksista tuttuun tapaan ostaa Viber Out -puheaikaa, jolla voi soittaa sitten kenelle tahansa sovelluksen ulkopuolellakin.

Eri laitealustojen ja versioiden välillä on salauksessa eroja

Viberin etuna on laaja laitetuki, sillä se toimii niin Windowsissa, Macissa ja Linuxissa kuin iOS:ssä, Androidissa ja Windows Phonessakin.

Duo - tulossa kesällä

Google esitteli äskettäin oman videopuhelusovelluksensa Duon, joka julkaistaan kesällä. Se ilmestyy sekä Androidille että iOS:lle, joten puhelujen tekeminen näiden kahden suuren mobiilialustan kesken tulee onnistumaan helposti.

Duo pohjautuu WhatsAppin tapaan laitteen puhelinnumeroon ja viestintä on Viberin tapaan kryptattu alusta loppuun. Erikoisuutena Duossa on "kop kop" -ominaisuus, jossa vastaanottaja näkee suoran ennakkokuvan soittajasta jo ennen vastaamista.

Kesällä 2017 EU:n alueella matkustavat maksavat matkapuheluista ja mobiilidatan käytöstä saman hinnan kuin kotimaassaan, kun roaming-maksut poistuvat. Suomalaisoperaattorien hinnoittelun ulkomailla voi tarkistaa Viestintäviraston sivuilta.

Muokattu 13.6.2016: Tarkennettu suojaustietoja eri palveluista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.