Hyppää pääsisältöön

Naisetkin katsovat futiksen EM-kisoja, joten lopettakaa jo ne seksistiset läpät

“Nainen vaihtopenkille keittiöön” ja muut väsyneet urheiluvitsit ovat ihan oikeasti haitallisia, kirjoittaa YleX Etusivun toimittaja Eve Väyrynen.

Eve Väyrynen

Missä on naisen paikka futiksen EM-kisojen aikana?

Haluaisin uskoa, että tyttöihin ja naisiin suhtaudutaan täysin tasavertaisina katsojina ja asiantuntijoina urheilukatsomossa. Että se paikka ei ole enää keittiössä kaljan kantajana tai pelkästään nettiäänestyksissä “kuka on kisojen kuumin pelaaja”-valinnan klikkailijana.

Uskoni on koetuksella.

Kisat alkavat illalla, ja ennakkoon minua on jo somessa muistutettu siitä, miten naisen oletetaan suhtautuvan kisoihin.

Suomalainen futissaitti twiittasi kuvan, jossa kerrotaan “taktiikka EM-kisoihin”. Taktiikkana on laittaa vaimo kisojen ajaksi vaihtopenkille ja ottaa kaljan viereen sohvalle kaveri.

Skip Twitter post

Facebookissa tv-ohjelma jakaa “football for mummies”-kuvaa, jossa futista selitetään siis äideille tai naisille ylipäänsä. Kuvassa on paitsi infoa kisojen voittajasuosikeista, myös muistutus kentän kuumimmista pelaajista. Hyvä tietää -osastolle on päässyt myös paitsio, tosin sitä ei avata sen enempää. No mitäpä sitä turhia naisille selittämään.

Mestarien liigan finaaliottelun jälkeen ison urheilulehden toimitussihteeri twiittasi näin:

Skip Twitter post

Twiittaaja halusi sanoa, että pelaaja, jota hän ei arvosta, ratkaisi matsin. Paras haukkumasana mikä tuli mieleen, oli neiti. Kentän huonoin pelaaja, SENKIN NAINEN.

Ja kyllä, tajuan että nämä viestit ovat yksittäisiä vitsejä/kärjistyksiä/stereotypioita. Nyt kuuluukin ihmetellä, että pitääkö kaikesta aina loukkaantua, miksi ei voi vaan naurahtaa ja mennä eteenpäin? Sitä paitsi moni nainen jakaa Facebookissa “football for mummies”-kuvaa, eli siinä on varmasti totuutta pohjalla? Valittaja on varmaan itse huumorintajuton niuhottaja.

Minä hermostun siksi, että tällaista on urheilua seuraavan naisen elämä. Vähättelyä, naureskelua, dissaamisen kuuntelua.

Minä hermostun siksi, että tällaista on urheilua seuraavan naisen elämä. Vähättelyä, naureskelua, dissaamisen kuuntelua. Sitä, että hyvänä “urheilujätkänä” minun pitäisi aina vain nauraa näille samoille väsyneille läpille.

Urheilu ei kiinnosta kaikkia, eikä sen tarvitsekaan. Sukupuolesta riippumatta. Aiheesta saa kertoa vitsejä. Tosin sen vitsin kertominen asetelmasta analyyttiset miehet vs. bimbot naiset on todella väsynyttä. Football for mummies-kuvan vitsi olisi toiminut myös niin, että kuvan ohjeet ovat “for dummies”. Sukupuolesta riippumatta.

Stereotyyppisen maailmankuvan ylläpitämisellä on myös todellisia vaikutuksia. Se luo mielikuvaa maailmasta, jossa urheilu ja erityisesti palloilu on jotain pojille ja miehille kuuluvaa.

Itse olen nuorena pähkäillyt sitä, olenko tarpeeksi tyttömäinen vaikka pelaankin pesistä. Muistan ikuisesti äikän tunnin, jolla dopingin käyttöä käsitellyt aineeni luettiin ääneen yläkoulussa, koska se oli opettajan mielestä niin hyvä. Halusin vajota pöydän alle häpeästä. Nyt koko luokka kuuli, miten tarkkaan minä luin lehdistä urheilusivut!

Samojen stereotyyppisten näkökulmien toistaminen ei kannusta yhtään tyttöä pallokentille pelaamaan. Se jättää naiset kotiin myös urheilukatsomoista, vaikka katsojia ne matsit todella kaipaisivat.

Miksi kukaan ei-futisintoilija edes kiinnostuisi paitsiosta, jos sen selittämisen lähtökohtana on se, että et sinä kuitenkaan tajua? Miksi kukaan nainen kiinnostuisi pelistä, jossa yleisöstä huudellaan kentän surkeimpien pelaajien olevan ämmiä?

Vanhat stereotypiat ovat jääneet päälle ajoista, jolloin naiset eivät itse osallistuneet urheiluun. Hei haloo jengi. Nyt on vuosi 2016. Naiset katsovat ja kommentoivat matseja. Analyyttisesti. Ja herra mun siunaa, jopa PELAAVAT itse.

Tällä pilvellä on onneksi hopeareunus. Sekä naiset että miehet heräsivät kommentoimaan futissaitin twiittaamaa kuvaa, ja saitti pyysi sen julkaisemista reilusti anteeksi.

Tänä vuonna Yle Urheilun EM-futislähetyksissä on kommentaattoreina pelaajia myös naisten jalkapallomaajoukkueesta Helmareista.

Pieni askel futislähetyksille, kiva suunnannäyttö urheilupiireille.

Lue lisää:

Futis-noob, haluatko päteä EM-kisojen aikana? Ota nämä 5 keskustelua haltuun, niin yllätät kaverisi