Hyppää pääsisältöön

Kisamuistoja ja -kommelluksia

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Tekevälle sattuu, niin myös kilpaurheilussa. Ystäväni Hevonen kysyi kokeneilta kisaajilta, minkälaisia kommelluksia heille on sattunut kilpauran aikana. Varusteiden unohtaminen, aikataulujen sotkeutuminen ja hevosen selästä tippuminen ovat tavallisia vastoinkäymisiä. Niitä sattuu välillä ihan kaikille!

Tuomari Anu Tuomi:

Estetuomari Anu Tuomi kertoo, että tuomarit eivät todellakaan aina huomaa kaikkea. Kerran Ypäjällä kaikki tuomarit merkitsivät yhtä aikaa paperiin eräälle ratsukolle kiellon sarjan B-osalle. Sitten tapahtui jotakin, ja ratsukko lähti pois radalta. Kukaan tuomareista ei nähnyt, mitä tapahtui.

– Me ihmettelimme, että tuliko toinen kielto vai keskeyttikö ratsukko muuten vaan, Anu muistelee.

Asia selvisi, kun ratsastaja tuli itse torniin kertomaan, että hän oli hypännyt väärän esteen.

Anulla on myös toinen uskomaton tarina takataskussa. Hän oli mukana todistamassa Seinäjoen kansallisissa kilpailuissa ehkä tyylikkäintä mahdollista esteen ylitystä.

Hevonen kielsi esteen, ja ratsastaja tippui suorille jaloille esteen toiselle puolelle. Säntillinen ratsastaja piti ohjista kiinni koko ajan ja ne tulivat hevosen kaulan yli hänen mukanaan. Kun hevonen näki ratsastajan toisella puolella ohjat edelleen kädessä, se päätti hypätä paikaltaan esteen yli ratsastajan vierelle. Kumpikin siis ylitti esteen puhtaasti.

– Valitettavasti jouduimme kuitenkin hylkäämään sen ratsukon, Anu naurahtaa.

Esteratsastajat Aida Nyman ja Axel Nyman

Aida Nyman ja Axel Nyman ovat ehtineet kisata jo useita vuosia. Kumpikin kertoo, että aloittelijana usein saattaa esimerkiksi unohtaa radan.

– Aina ei tarvitse voittaa. Siitä ei kannata turhaan lannistua, myös kokemukset ja kisarutiini ovat tärkeitä, Aida kertoo.

Axel kertoo, että useamman kerran jotakin oleellista on unohtunut kotiin. Kerran Axel matkasi Ypäjälle asti, kunnes huomasi, että oli jättänyt ratsastussaappaat kotiin.

– Sitten piti äkkiä mennä ostamaan uudet saappaat. Sain ne onneksi myytyä eteenpäin kisojen jälkeen, Axel naurahtaa.

Ystäväni Hevonen
Axel Nyman ja Aida Nyman Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni Hevonen
Matias Ventelä Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Esteratsastaja Matias Ventelä

Matias Ventelä aloitti kisaamisen jo hyvin nuorena. Kokemuksia on kertynyt paljon varsinkin nuorten ponien kanssa. Matias kertoo, että aikaisemmin kisoissa tuli paljon hylkyjä ja kieltoja, eikä voittoja aluksi juuri lainkaan. Hän on kuitenkin ollut sinnikäs. Matias pitää kisaamisesta, koska sen kautta näkee hyvin sekä oman, että ponin kehityksen.

– Olen kehittynyt viimeisen vuoden aikana todella paljon. Nyt on alkanut tulla myös voittoja, hän kertoo.

Esteratsastaja Tomas Kiviranta:

Tomas Kiviranta on tehnyt pitkän kilparatsastusuran. Sen aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua. Tomas muistelee ensimmäistä 130cm-luokkaansa Kirkkonummella 13-vuotiaana. Jännitys oli niin kova, että se tärisytti nuorta kisaajaa kauttaaltaan.

Tomas oli tehnyt koko radasta nollan ja viimeinen este häämötti kohti katsomoa. Hän pääsi senkin yli. Ihmiset herkesivät taputtamaan nollaradalle ja hevonen säpsähti taputuksia. Muutama sivuaskel riitti siihen, että Tomas tipahti kyydistä noin metrin päähän maalilinjasta.

– Jos olisin tippunut metrin toiseen suuntaan, niin olisin ollut maalissa!

Kerran taas Helsinki Horse Showssa Tomas ratsasti huippuajan, mutta tajusi sitten, että oli jättänyt yhden esteen kokonaan välistä. Kommelluksilta ei siis ole vältytty.

– Voinhan minä vaikka tänäänkin tippua! Kun ollaan eläinten kanssa tekemisissä, niin mitä tahansa voi sattua, kokeneellekin. Se on vain elämää.

Kouluratsastaja Janni Martikainen:

Janni Martikainen on nuori kouluratsastajalupaus. Yksi hänen kisauransa mieleenpainuvimmista hetkistään on Ruotsissa saavutettu PM-hopea. Pitkästä kisakokemuksesta huolimatta Janni kertoo, että aikataulut ovat aina olleet hänelle haastavia.

Aikatauluista Jannilla on myös hauskoja muistoja. Kerran Ruotsissa hän meinasi lähteä kilpailun starttiin tuntia liian aikaisin. – Ihmeteltiin, että miten kaikki muut ovat vieläkin niin rauhallisia. Sitten vasta ymmärrettiin, että oltiin unohdettu kääntää kello Ruotsin aikaan, Janni muistelee.

Muitakin pieniä kommelluksia on matkan varrella sattunut. Janni muistaa esimerkiksi korjanneensa teipillä ratsastussaapasta juuri ennen kisojen alkua.
– Ainahan välillä tulee niitä tilanteita, joissa pitää vähän soveltaa.

Katso Jannista kertova jakso täältä!

Ystäväni Hevonen
Janni Martikainen Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni Hevonen
Janni Martikainen Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teksti: Veera Ojola

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.