Hyppää pääsisältöön

Räppäävä nainen on yhä naisräppäri – miksi sitä korostetaan omalla tapahtumalla?

Vaikka naisartistit eivät halua painottaa sukupuoltaan joka käänteessä, omille tapahtumille on myös tilausta.

Mercedes Bentso ja Rauhatäti tähdittävät Mimmit räppää -tapahtumaa. // Kuva: Promokuvat

Suomessa on hyvin tavallista nimittää naispuolisia rap-artisteja naisräppäreiksi. Tänä viikonloppuna rap-mimmit esiintyvät yhdessä rintamassa, kun Helsingissä järjestetään tapahtuma, jossa kaikki räppärit ovat tarkoituksellisesti naisia.

Mimmit räppää -bileissä lavalle astuvat muun muassa Rauhatäti ja Mercedes Bentso. Lisäksi tapahtumassa on open mic -osio, jossa aloittelevat rap-artistit pääsevät esittelemään taitojaan.

Naispuoliset artistit ja monien muidenkin alojen ammattilaiset ovat jo pitkään pyristelleet irti nais-etuliitteestään. Eikö ole ristiriitaista järjestää tapahtuma, jossa naisräppärit ovat tarkoituksella omassa lokerossaan?

- En ole ajatellut sitä noin. Tämä on mimmien tapahtuma, jonne on selvästi matalampi kynnys tulla. Tarkoituksena ei ole korostaa naiseutta, vaan avata naisille ovia, festarin järjestäjä, katutaiteilija Rosa Kivinen kertoo.

Tapahtuman tarkoituksen ei olekaan pelkästään tuoda naisia esiin räppäreinä, vaan keikka on osa kokonaisuutta. Mimmit räppää huipentaa Mimmit peinttaa -katutaidefestivaalin. Naisten katutaidefestaria vietetään nyt toista kertaa.

- Halusin tänä vuonna Mimmit peinttaa -festarille iltabileet. Koska kyseessä on naisten tapahtuma, halusin myös loppubailuihin naisesiintyjiä, Kivinen kertoo.

"Tarkoituksena ei ole korostaa naiseutta, vaan avata naisille ovia."― Rosa Kivinen

Katutaidetta ja rap-musiikkia yhdistää Kivisen mukaan alojen miesvaltaisuus. Naisten tapahtumissa on Kivisen mielestä ensisijaisesti kyse uusista mahdollisuuksista.

- Sain alun perin iden Mimmit peinttaa -festariin, koska ajattelin, että naisillekin pitäisi olla jotain. Että pääsisi itsekin maalaamaan, Ruusa-nimellä taidetta tekevä Kivinen sanoo.

Tapahtumassa esiintyvä, pitkän linjan räppäri Rauhatäti on yhtä mieltä Kivisen kanssa siitä, että naisten rap-tapahtuma on vain hyvä juttu.

- Mua ei haittaa, jos joku sanoo mua naisräppäriksi.

Artistin mukaan viime vuosina on noussut paljon lupaavia räppääviä naisia, joita kannattaa huomioida.

- On tärkeää, että naisten tekemään räppiä nostetaan esille. Esimerkiksi Tiia Karoliina edustaa nuorempaa porukkaa. Nyt on juuri oikea hetki tällaiselle tapahtumalle, Rauhatäti sanoo.

Tyttöjä pelottaa mokata poikien edessä

Keikkaillan open mic -osio on jo nyt kerännyt paljon kiinnostusta.

- Olemme saaneet todella paljon ilmoittautumisia, ja vieläkin tulee lisää. Huomaa, että on aloittelevia tyttöjä, jotka eivät ole päässeet tai uskaltaneet mennä samoihin tapahtumiin kundien kanssa.

Myös Rauhatäti on huomannut rap-työpajoja vetäessään, että nuoria naisia todella jännittää esiintyä ensimmäisiä kertoja miesten edessä.

"Oon kokenut ihan hirveesti negatiivisia asenteita. Aina joku sanoo, että tytöt ei osaa räpätä."― Rauhatäti

- Ne pelkää hirveesti, että ne mokaa poikien edessä ja että pojat on kuitenkin heitä parempia. Tällainen Mimmit räppää -tapahtuma saattaa rohkaista just niitä, jotka ei muuten uskaltaisi astua esiin.

Pelko itsensä nolaamisesta kumpuaa osaksi naisräppäreihin suuntautuvista ennakkoluuloista. Rauhatäti on saanut kerta toisensa jälkeen kokea, miten jotkut räppipäät ajattelevat, ettei naisista ole räppäämään samalla tavalla kuin miehistä. Artisti tarttuikin alentaviin kommentteihin biisissään Tytöt ei osaa räppää, piste.

- Oon kokenut ihan hirveesti negatiivisia asenteita. Aina joku sanoo, että tytöt ei osaa räpätä.

Maailmalla naisräppärit ovat supersuosittuja

Mimmit räppää -tapahtuman pääesiintyjät ovat kokeneita räppäreitä, vaikka suurelle yleisölle nimet Rauhatäti ja Mercedes Bentso eivät todennäköisesti sano juuri mitään. Suomessa koko kansan tietoisuuteen onkin noussut vain muutama räppäävä nainen.

2000-luvun alussa Mariska oli mukana suomirapin nousussa. Sini Sabotagen Levikset repee oli omalta osaltaan tekemässä suomalaisesta bileräpistä suosittua. Sittemmin naisräppärit ovat innostaneet lähinnä underground-piireissä.

- Mä olen aina tehnytkin sellaista matskua, joka ei ole mainstreamia, Rauhatäti myöntää.

Vaikka suomalaiset naisräppärit eivät ole lyöneet läpi valtavirrassa, ulkomaiset mimmiartistit kiinnostavat myös suomalaisia. Nicki Minaj yhdistää musiikkinsa räppiä ja on yksi maailman suosituimmista artisteista. Kesällä 2015 Minaj oli yksi lahtelaisfestari Summer Upin pääesiintyjistä. Azealia Banksin 212-hitti villitsee yökerhoissa ja Angel Hazen tiukat riimit ovat tehneet artistista suositun ympäri maailmaa.

- Nyt Suomessakin on selkeesti tulossa helpompaa ja popimpaa. Tiedän, että on muutamat tyypit on tekemässä sellaista musiikkityyliä, jonka uskon nousevan suuren yleisön tietoisuuteen. Sen mukana arvostustakin tulee varmasti lisää, Rauhatäti sanoo.

Lue myös:

Suomirap on nyt suositumpaa kuin koskaan – mutta minne katosi sen sanoma?

"Kukaan muu ei duunaa tätä genreä Suomessa kuin mä" – Suomen hypetetyin Evelina hurmasi cooliudellaan YleXPopissa

Tämä studio Lahdessa tekee jättiosan Suomen listamusiikista – vierailimme MGI:n hittitehtaalla