Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Saaristomeren kohteet

Saaristomerta on kuvattu maailman kauneimmaksi. Alueella on enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla. Osa näistä on karuja kallioluotoja, toiset taas suuria saaria, joihin merelliset elinkeinot ovat jättäneet merkkejä historiastaan.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Bengtskär

Kaikkien majakoiden äidiksi tituleerattu Bengtskär on Pohjoismaiden korkein majakka. Se seisoo karulla luodolla seudulla, jota kutsuttiin ennen laivojen hautausmaaksi. Majakan graniittiseinissä voi nähdä kranaatinsirpaleiden jättämiä jälkiä muistona alueen sotaisasta menneisyydestä.

Örö

Örö on entinen sotilassaari, joka avattiin yleisölle vasta kesällä 2015. Vuosisatoja kestänyt sotilaiden läsnäolo jätti jälkensä saarelle ja varjeli samalla sen ainutlaatuista luontoa. Niinpä kallioiden, hiekkarantojen, poukamien ja paahdeniittyjen saari on kiinnostava kohde luontomatkailijalle.

Stora Buskär

Saaristomeri on täynnä lukemattomia salaisuuksia, joihin Stora Buskär kuuluu. Saari on pieni ja syrjäinen, mutta paikalle löytäneet vierailijat palkitaan ponnistuksistaan. Mielikuvituksellisesti kasvavat tervalepät ja koivut, kirjokalliot, hylätty merikotkan pesä ja näiden lomassa kulkeva luontopolku ovat näkemisen arvoisia. Ja kokemuksen kruunaa upea laguuni.

Metsien kätkemä tiistaisin alkaen 14.6. Yle TV1 klo 20.00.

Mytologia: Viikinkien reiteiltä hiiteen
Saariston herkut
Matkapäiväkirja: Saaristomeren salaisuudet

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.