Hyppää pääsisältöön

Hyvästi, kaunokaiseni

Hyvästi, kaunokaiseni (USA 1944)
Yksityisetsivä Philip Marlowe (Dick Powell), Ann Grayle (oik.,Anne Shirley) sekä kaksi poliisia (keskellä) Hyvästi, kaunokaiseni (USA 1944) Kuva: Yle Kuvapalvelu Hyvästi, kaunokaiseni,kino klassikko

Klassisessa Raymond Chandler -filmissä yksityisetsivä Philip Marlowe saa toimeksiannot sekä alamaailmasta että rahapiireistä.
Yle Areenassa 30 päivää.

Jos kesän film noir ­sarjassa viimeksi esitetty Rikosten erämaa oli lajityypin harvinaisuuksia, on sitä seuraava Hyvästi, kaunokaiseni (Murder, My Sweet) taas sen kuuluisimpia klassikkoja. Tämä Edward Dmytrykin vuonna 1944 ohjaama elokuva on itse asiassa dekkarielokuvien täysosumia ja yksi parhaita Raymond Chandler ­filmatisointeja.

Dmytrykin naseva ohjaus ottaa Chandlerin tiukasta tekstistä parhaan irti ja myös kertojankäyttö on esimerkillisen taitavaa. Upealla kuvauksen käytöllä Dmytryk luo arkkityyppisen noir­maiseman valon ja varjon leikkeineen.

Pääosassa Dick Powell oli yllättävä valinta kovaksikeitetyn dekkarin rooliin, sillä hän oli luonut uransa kevyiden musiikkikomedioiden tähtenä. Powell oli pitkään vaatinut itselleen vakavia rooleja mutta turhaan, kunnes Dmytryk päätti kokeilla häntä Philip Marlowen osassa. Powellin yhdistelmä kovanaamaisuutta ja lakonista, jopa surumielistä haavoittuvaisuutta toimii ällistyttävän hyvin, varsinkin kun Marlowe on suurimman osan elokuvaa tapahtumista pihalla ellei suorastaan iskuista tai huumeista sekaisin.

Elokuva jopa käynnistyy poliisikuulustelusta, jossa Marlowe alkaa kertoa tarinaansa murhasta syytettynä ja side silmillään. Murjottu gangsteri Moose Malloy on pyytänyt Marlowea etsimään Velmaa, kadonnutta rakastamaansa kapakkalaulajatarta. Pian Marlowella on liikaakin hommia, kun hän yrittää hankkia takaisin varastettuja jalokiviä ja saa murhia selvitettäväkseen.

Teksti: Vesa Nykänen

  • Hyvästi kaunokaiseni, (Murder My Sweet), USA 1944. O: Edward Dmytryk. N: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley, Otto Kruger, Mike Mazurki, Miles Mander
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa