Hyppää pääsisältöön

Olive Kitteridge

Kuvassa Olive Kitteridge (Frances McDormand).
Frances McDormand tekee vaikuttavan roolisuorituksen Olive Kitteridgen nimiroolissa. Kuvassa Olive Kitteridge (Frances McDormand). Kuva: HBO olive kitteridge,Frances Mcdormand,Television tiiliskivet

HBO:n palkittu minisarja Olive Kitteridge kertoo suorasukaisen ja monimutkaisen nimihahmonsa tarinan 25 vuoden ajalta.
Teema maanantaista torstaihin 26.–29.12.2016 klo 18.00 sekä lahjapaketissa 30.12. klo 10.00 alkaen.

Alakuloinen vanha nainen kulkee raskain askelin ruskan värittämässä metsässä. Hän on Olive Kitteridge, ja hän asettelee taiten kodikkaan vanhan viltin kuolleille lehdille, avaa radion ja ottaa esille aseen. Näin alkaa HBO:n minisarja Olive Kitteridge. Sitten hypätään ajassa taaksepäin ja selvitetään, mikä ajoi naisen tähän tilanteeseen, ja aikooko hän todella surmata itsensä.

25 vuoden ajalle sijoittuva sympaattinen, nokkela ja traaginen tarina keskittyy yläasteen matikanopettaja Oliveen (Frances McDormand) ja hänen suhteisiinsa apteekkarimieheensä Henryyn (Richard Jenkins) ja heidän poikaansa Christopheriin (John Gallagher Jr). Perhe asuu pikkukaupungissa Mainen rannikkoseuduilla.

Henry on ystävällinen, lämmin ja lempeä kun taas Olive on suorasukainen ja teräväkielinen Henry näkee ihmisissä heidän parhaat puolensa, Olive etsii heistä totuutta. Kaikki pitävät Henrystä.

Olive Kitteridge (Frances McDormand)
Suorasukainen Olive Kitteridge työskentelee yläasteen matematiikan opettajana Olive Kitteridge (Frances McDormand) Kuva: Jojo Whilden/HBO Olive Kitteridge

Frances McDormand kuvailee haastattelussa NPR:lle, että Olivella on perheessään sivuosarooli, vaikka naiselle kuuluisi pääosa. McDormand kertoo ihastuneensa siihen, kuinka monimutkainen ja inhimillinen hahmo Olive Kitteridge oli. Hahmon kuvaaminen vaatii aikaa ja siksi neljän tunnin mittainen minisarja on Olive Kitteridgelle parempi kuin yksi elokuva.

HBO:n kahdeksan Emmy-palkintoa kahminut neliosainen minisarja perustuu Elizabeth Stroutin Pulitzer-palkittuun romaaniin. Palkinnot tulivat muun muassa parhaasta minisarjasta, parhaasta minisarjan käsikirjoituksesta ja sekä mies- että naispääosista minisarjassa.

Kuuntele myös Television tiiliskivien jakso Olive Kitteridgestä.

  • Olive Kitteridge (Olive Kitteridge), Yhdysvallat 2014. O: Lisa Cholodenko. N: Frances McDormand, Richard Jenkins, Bill Murray, John Gallagher, Jr., Peter Mullan, Rosemarie DeWitt, Zoe Kaza. Tuotanto: HBO.

Lue lisää:

Olive Kitteridge, Tony Soprano, Don Draper ja kuolema televisiosarjoissa

Televisiosarjat tuottavat paljon vainajia. Game of Thronesin viiden kauden aikana on saatettu yli 700 henkilöhahmoa ajasta ikuisuuteen, jopa The Wire ylitti sadan vainajan saldon. Mutta enemmän kuin määrä, tässäkin painaa laatu. Kun Olive Kitteridge sarjan alussa kävelee metsään revolverin kanssa, kun Tony Soprano ensimmäisen kerran murhaa ihmisen, kun Don Draper ja kumppanit irrottavat hirttäytyneen kollegan kiikusta, tiedämme, että kuolemalle on kirjoitettu merkityksellinen rooli. Mitä eroa sitten on sillä, kuoleeko elokuvassa, minisarjassa vai kausisarjassa?

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa