Hyppää pääsisältöön

Parasta vanhusten hoitoa – vuosi myöhemmin

Vuosi sen jälkeen, kun Smedsberget valittiin Ruotsin parhaaksi vanhustenkodiksi, professori Yngve Gustafsson ja yrittäjä Jane Lindell Ljunggren palaavat taloon selvittääkseen, miten siellä nykyisin menee.
Hoitaja Jadranka ja Margit jakavat yhteisiä hetkiä Smedsbergetin senioritalossa Lyckselessä. Vuosi sen jälkeen, kun Smedsberget valittiin Ruotsin parhaaksi vanhustenkodiksi, professori Yngve Gustafsson ja yrittäjä Jane Lindell Ljunggren palaavat taloon selvittääkseen, miten siellä nykyisin menee. Kuva: Annakarin Drugge/SVT parasta vanhustenhoitoa,Yle TV1

TV1 sunnuntaina 19.6.2016 klo 10.00 - 11.00
Yle Areenassa 30 päivää

Smedsberget valittiin vuonna 2013 Ruotsin parhaaksi vanhustenkodiksi. Miltä hoivatalon arki näyttää, kun on ehtinyt kulua vuosi.

Onko paremmasta arjesta tullut pysyvää vai onko jouduttu palaamaan takaisin vanhoihin käytäntöihin?

Smedsbergetissä vierailevat professori Yngve Gustafsson ja yrittäjä Jane Lindell Ljunggren, joka itsekin vetää palkittua vanhusten hoivakotia Gotlannissa.

Gustafssonin johdolla hoivakodissa tutkittiin jokaisen vanhuksen sekä fyysinen että henkinen kunto. Lindell auttoi kehittämään mielekästä toimintaa.

Muutosten ansiosta muun muassa asukkaiden lääkitystä pystyttiin vähentämään ja vanhukset söivät paremmin.

”Yleisenä huomiona voi todeta, että vanhusten hoivaa ei pystytä parantamaan loputtomasti ilman, että siihen satsataan lisää voimavaroja”, professori Yngve Gustafsson huomauttaa.

Sveriges bästa äldreboende – ett år senare. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2014. Dokumentti on esitetty Yle Fem -kanavalla vuonna 2015.

Lisää aiheesta:
Ylen Hoivakoti kuntoon -kampanja