Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän jalkapallon EM-kisoista: kaveriporukoiden vedonlyönnit ovat laittomia

Rahapelirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Jalkapallon EM-kisoja pelataan Ranskassa. // Kuva: EPA / CJ Gunther

Urheilun arvokisojen aikaan on suosittua kansanhuvia tehdä työpaikoilla ja kaveriporukoissa urheiluveikkauksia. Esimerkiksi jalkapallon EM-kisat voivat innostaa tekemään tulosveikkauksia turnauksen kulusta.

Tämä on kuitenkin laitonta, jos työpaikkojen tulosveikkailuissa raha vaihtaa omistajaa, muistutetaan Yle Uutisten jutussa. Melko tavallinen käytäntö on, että vaikkapa työntekijät laittavat kukin rahasumman yhteiseen veikkauspottiin. Työpaikan parhaiten veikkaillut käärii turnauksen jälkeen rahapalkinnon.

Tällaisen vedonlyönnin järjestäminen lasketaan rahapelien järjestämiseksi, ja se luokitellaan rahapelien luvattomaksi toimeenpanoksi eli rahapelirikokseksi.

- Jotta kyseessä on rahapeli, kolmen kohdan tulee täyttyä. Pelissä pitää olla osallistumismaksu, voiton saamisen on perustuttava sattumaan ja pelissä on oltava rahapalkinto, kertoo arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio Poliisihallituksesta Yle Uutisille.

Rahapelien järjestäminen kuuluu Suomessa yksinoikeuden piiriin. Yksinoikeus on Veikkauksella, Raha-automaattiyhdistyksellä ja Fintotolla. Rahapelirikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lue myös:

EM-kisojen jalkapallohuliganismi saattaa johtaa Englannin ja Venäjän joukkueiden diskaamiseen – asiantuntija: "Se on väärin"

Naisetkin katsovat futiksen EM-kisoja, joten lopettakaa jo ne seksistiset läpät

Futis-noob, haluatko päteä EM-kisojen aikana? Ota nämä 5 keskustelua haltuun, niin yllätät kaverisi